Annonse

Synspunkt

Analyse

Aslak BondeStortinget som sikkerhetsventil

Opposisjonspartiene på Stortinget har foreløpig vært støttende og konstruktive. Neste uke kan det endre seg. I hvert fall dersom regjeringen står fast på et absolutt hytteforbud, skriver Aslak Bonde.

Synspunkt

Kunnskapsledelse eller begeistringsledelse? Ja takk, begge deler!

Synspunkt

Når alle prøver desperat å få kontroll, blir det ofte rot

Lykke til med uke 2 av koronatiden, skriver Morten Eikeland.

Synspunkt

Ledelse før og etter koronaviruset

Koronaviruset er en sterk påminnelse på at ledelse kan sammenlignes med en risikosport, skriver konsulent Terje Hofsmarken.

Synspunkt

Koronaviruset kan endre hvordan vi handler for godt

COVID-19 skaper krisetider for butikkene, men samtidig øker netthandelen eksplosivt. Nå gjelder det å ha kontroll på varedataene og en god strategi for omnikanal, sier Industry Development Manager og eHandelsekspert hos GS1 Norway, Rina Moen.

Synspunkt

Når aksjonærene går foran kundene, kan det ende i Høyesterett

Speil, speil på veggen der - hvem er viktigst i bedriften her: Ansatte? Kunder? Eller aksjonærene?

Synspunkt

The Times They Are A-changin’

Tittelen på Bob Dylans låt fra 1963 er plutselig høyaktuell, skriver Janne Bjørnsen.

Synspunkt

Vi må finne veien videre

Hva skal vi leve av etterpå, spør Bente Engesland og Per Inge Hjertaker i Headvisor.

Synspunkt

Stengte kommunegrenser? Nei takk!

Det er nødvendig at regjeringen gir overivrige kommune-topper og andre lokale aktivister klar beskjed: Norge er et fritt og udelelig rike, også i disse korona-tider.

Synspunkt

Enten blir det bra, eller det tar slutt

Ved å starte opp større digitaliseringsprosjekter i stat og kommune tidligere enn planlagt, vil arbeidsplasser i næringslivet trygges. IKT-bransjen kan ikke forventes å jobbe gratis, selv om det er krise, skriver Heidi Austlid.

Synspunkt

Ti råd for å ta imot nye medarbeidere

Måten du tar imot nye medarbeidere på, er kritisk for suksess, både for den nyansatte og for virksomheten. Her er ti råd for et vellykket påmønstringsprogram.

Synspunkt

Hvordan lede godt hjemmefra?

Er et aktuelt spørsmål å stille seg når korona-situasjonen krever at du leder teamet hjemmefra. Her er råd som kan hjelpe deg i startfasen.

Synspunkt

Det gjenstår et ubesvart spørsmål om kriseloven

En ny kriselov gir regjeringen fullmakt til å gjøre det Stortinget vil den skal gjøre, skriver Øystein Blymke.

Synspunkt

Den store styre-prøven

Hvor var styret ditt da Erna stengte Norge, spør Turid E. Solvang.

Synspunkt

Innsikt fra lugar 313 i koronaens tid

Hugo Larsen var også min kaptein.

Analyse

Dugnadsretorikken kan lamme

Diskusjonen om NRKs rolle viser at deler av publikum forventer en beroligende presse. Det er skummelt – spesielt om politikernes demokratiske ryggmargsrefleks svikter.

Synspunkt

Kjærlighet i koronaens tid

Hva gjør en pandemi med samfunnet og næringslivet? Ikke alltid det vi forventer, skriver Anne-Cecilie Kaltenborn.

Synspunkt

Akademia som en markedsaktør

Saken er at mangel på faste stillinger og usikre konkurransevilkår gjør det mindre attraktivt å bli forsker og lærer i høyere utdanning, skriver professor Noralv Veggeland.

Synspunkt

Papp, isopor og batterier som slipper unna

Udemokratiske gratispassasjerer sparer millioner av kroner hvert år. Derfor må hullene i systemet tettes.

Synspunkt

Dugnadsånden settes på prøve

Media rapporterer en rekke eksempler på at den norske dugnadsånden blir utfordret. Kongens TV-tale 15 mars om at vi må samarbeide, ha tillit til hverandre, og utøve dugnadsånd i disse krevende tider, var tidsriktig.

Synspunkt

Rollen som kriseleder

Det er mange ulike delroller bakt inn i lederrollen. Rollen som kriseleder er trolig den viktigste og underlig nok den ledere er aller minst trent for.

Synspunkt

Ledelse i omstillingens tid

Det store spørsmålet ledere må stille seg er hvordan komme godt ut av det hele?

Synspunkt

Hvordan lure kandidaten til å ta jobben?

Som arbeidsgiver må du få potensielle kandidater til å søke- og deretter å ta jobben. Økende konkurranse om arbeidskraften gjør dette stadig vanskeligere, ikke minst for deg som kanskje representerer en alminnelig halvdårlig arbeidsplass og arbeidsgiver.

Synspunkt

Til landets bedriftsledere – det er ingen tvil, vi er i rød sone

På bare noen få dager har verden endret seg. Vi har et blussende coronavirus, en finanskrakk og fallende oljepriser. Vi er i det man kaller rød sone.

Synspunkt

La Oljefondet gjøre jobben sin

Veksten i offentlige utgifter stiger i utakt med inntektene fra fastlandet. Samtidig diskuterer politikerne om det er andre måter å styre Oljefondet på enn de gjør i dag. Det bør de slutte med.

Synspunkt

Nå gjelder det å tenke litt lenger som leder ….

Ledere og bedrifter sender hjem medarbeiderne sine av hensyn til koronaviruset og jobber nå hardt med omrokkeringer av kundeavtaler, leveranser og prosjekter som må løses på andre måter. Her er 10 tips til hvordan.

Synspunkt

Gi lektorene kollektive, lokale lønnsforhandlinger!

Det blir stadig færre lektorer med akademisk kompetanse i videregående skole. Det er kanskje ikke så rart, når lektorene stadig står igjen som tapere etter lønnsoppgjørene.

Analyse

Unntakstilstand – også politisk

Det er forståelig at regjeringen venter i det lengste før den stenger ned hele landet. Erna Solberg fører også en politikk et samlet Storting er enig om. Likevel påføres hun nå sår som kanskje aldri blir leget.

Synspunkt

Fra selvkritikk til sunn refleksjon og læring

Selvkritikk går på helsa løs for mange unge. Hvordan kan vi bruke evaluering som et verktøy til å fremme selvinnsikt og forståelse i stedet for selvkritikk? Spør Liv Evjan.

Synspunkt

Ekte tillit til kunstig intelligens

Norge trenger kunstig intelligens for å løse et krevende fremtidsbilde. Med strategien på plass blir regjeringens viktigste oppgave nå å både stimulere og styre markedskreftene for å sikre tillit til kunstig intelligens.

Synspunkt

Olsen på Bryn

I stedet for den nøkternhet som ellers særpreger forsvarlig forvaltning, vitner bruken av adjektiver i kronikker og pressemeldinger om en byråkrat som har noe å forsvare.

Synspunkt

Våre nye digitale sjefer

De nye digitale sjefene samler inn data om ansatte og foreslår mer effektive arbeidsrutiner, skriver NHH-professor Tor W. Andreassen.

Synspunkt

Strengt nok

I debatten knyttet til Olsen Restaurant påstås det at det handler om småfeil fra Olsens side og at kommunen slår uforholdsmessig hardt ned på disse. Det er feil.

Synspunkt

Å bygge tillit er viktig, men kontroll trengs

Norge er trolig et av verdens mest tillitsbaserte samfunn. Skatteetaten har derfor dreid mye av innsatsen mot det som er mest effektivt, nemlig forebygging, gode digitale løsninger, internasjonal informasjons­utveksling og god dialog med borgere og næringsdrivende.

Synspunkt

Regjeringens snikstrategi

Hvis jeg sier «søndag 25. august 2019», hva sier du da?

Synspunkt

Slik spiller du attraktiv i jobbintervjuet og vinner jobben!

Du vinner ikke ny jobb ved å sette et godt avtrykk i din nåværende. I stedet må du gjøre et godt inntrykk i intervjuet slik at arbeidsgiver ikke oppdager at du egentlig er en inkompetent latsabb som er mer motivert for lønn enn arbeid.

Synspunkt

Regjeringen vil ha flere lærlinger i staten

Fagutdanning er en viktig del av kompetansemiksen i staten. Derfor jobber regjeringen aktivt med å få flere lærlinger i statlige virksomheter.

Synspunkt

Styret og digital strategi – 7 råd

En minimumsforventning til dagens styrer må være at de har en grunnleggende forståelse for digitalisering og ser digital forretningsutvikling i et større strategisk perspektiv for hele virksomheten, og ikke kun som effektiviseringstiltak og kostnadsbesparelser.

Synspunkt

Kan digital ­historiefortelling redde ­handelen?

Handelsapokalypsen blir det kalt. Raset av konkurser vi har sett i varehandelen. Men vi har også fått nye merkevarer. Og en ny måte å selge på, ved hjelp av digital historiefortelling.

Synspunkt

Urimelig redaktørkritikk

Påstanden om at Norsk Redaktørforening ikke vil ha meningsmangfold, faller på sin egen urimelighet. Styreleder Hanna Relling Berg i Norsk Redaktørforening svarer Magne Lerø.

Synspunkt

Rettmessig juss, tvil og tro i NAV-saken

Det er stor fare for at tillitsrelasjonene myndigheter mellom fort svekkes, og at veksten i de de statlige og kommunale rettsbyråkratier dermed løper løpsk.

Analyse

Politikernes sugerør

Geir Inge Sivertsen har vært grådig. Han har sugd til seg mer enn han burde og kunne få i lønn og godgjørelser. Det store spørsmålet nå er om det er Høyre eller politikere flest som blir skadelidende.

Synspunkt

Brexits del to blir avgjørende for ­tjenestehandelen

Brexits første del er over. Britene gikk ut av EU med en brexit-avtale i bunn, etter mye støy i Westminster. Nå starter alvoret.

VirkemiddelapparatetSmå endringer løser ikke store problemer

«Ingen kom til månen ved å tro man kunne bygge et litt større fly», sa professor Banny Banerjee fra Stanford University da jeg hadde gleden av å møte ham i Palo Alto i januar.

Synspunkt

Varsling til besvær (?)En guide til praktisk ­håndtering av varslings­saker

Både media og lovgiver har de siste årene hatt økt fokus på viktigheten av et godt ytringsklima på arbeidsplassen. Vår erfaring er at varslingssaker er utfordrende for mange arbeidsgivere.

Synspunkt

Gjør det enklere, gjør det tydelig – og gjør det nå

Regjeringen bør bestemme seg om virkemiddelapparatet så snart som mulig. Å bruke mer tid vil tilføre lite ny kunnskap, skriver styrelederne i Innovasjon Norge og Norges forskningsråd.

Synspunkt

Utdanningsvalg, kompetansebehov og karriereveierStatsetatene er ute av takt!

Flere titusener av 15-16-åringer skal straks velge retning for sin videregående utdanning. Få statlige virksomheter gjør nok for å ta dem imot som morgendagens arbeidskraft.

Synspunkt

Smarte, digitaliserte sykehusKapitalmangel er det største hinderet

Skal norske sykehus få muskler til å investere i den teknologien digitaliseringen krever, må de samarbeide med privat sektor.

Synspunkt

Unngå sidespor i jakten på innovasjonskraften

Det er lett å miste gangsynet når skattemilliarder og arbeidsplasser står på spill. Det er en risikosport vi bør holde oss unna, skriver leder Øystein Eriksen Søreide i Abelia.

Synspunkt

Forskning og ­utvikling er veien til store innovasjoner

Hvordan man definerer innovasjon er et sentralt spørsmål nå, med tanke på den pågående gjennomgangen av det næringsrettede virkemiddelapparatet, skriver leder i Forskningsrådet John-Arne Røttingen.

Analyse

Makro og mikro

Ap-leder Jonas Gahr Støre har forstått at troverdigheten i distriktspolitikken bygger på en vilje til å se samfunnet nedenifra. Høyre er nå alene om å bruke makrotall som bevis på at det går bra i distriktene, skriver Aslak Bonde.

Synspunkt

Strid om reisetid

I utgangspunktet er det klare skilje mellom arbeidstid og fritid. Men kor skarpe er eigentleg grensene, spør Unio-leder Ragnhild Lied.

Synspunkt

InnovasjonsevneVarehandelen faller mest

Norsk innovasjonsindeks 2019 - noen kommentarer fra NHH-professor Tor W. Andreassen.

Synspunkt

Slik sminker du din CV og vinner jobben

Ikke alle er like attraktive på arbeidsmarkedet. Siden du antakelig er en av dem, bør du få CV-en din til å skinne bedre slik at du blir innkalt til intervju.

Synspunkt

Gorillaer og demokrati

Vi må diskutere hva slags eierskap som er best egnet til å møte gobale utfordringer, skriver Janne Log.

Synspunkt

Hva er egentlig en lærende organisasjon?

Når verden blir mer kompleks og kravet til bærekraft skal møtes, er ikke svaret bedre styring, men bedre læring. Den dominerende tenkningen om organisasjonsledelse, har for lengst gått ut på dato.

Synspunkt

Digital krigføring er her allerede

Tiden er overmoden for å diskutere hvordan verden skal regulere bruken av ny teknologi som våpen i konflikter. Det er en oppgave Norge bør ta tak i dersom vi blir medlem i FNs sikkerhetsråd, skriver Kai Eide.

Analyse

Regjeringens pengeknipe

Jan Tore Sanner har i utgangspunktet ingen troverdighet når han maner til økonomisk innstramning. Erfaringene tilsier at det kommer til å bli brukt mye mer oljepenger i årene fremover.

Synspunkt

Kvinners ­økonomiske ­frihet

I dag deltar kvinner nesten like mye i arbeidslivet som det menn gjør. Men det er fremdeles systematiske forskjeller mellom menn og kvinner i norsk arbeidsliv.

Synspunkt

Rettsliggjøring påvirker prisen på rettshjelp

Godt betalte forretningsadvokater er ikke de yrkesutøvere politikerne er mest opptatt av å omtale, når uheldige følger av store inntektsforskjeller her i landet debatteres.

Annonse
Annonse
Annonse