Annonse
Synspunkt

LederKommune-Norge lager ris til egen bak

Når kommuner ikke tar ansvar for å inkludere unge i kommunale jobber, handler de i strid med sine egne langsiktige interesser.

Synspunkt

SynspunktDet økonomiske fotballspillet

Fra 1998 ledet Arild Hervik et forskningsprosjekt for Forskningsrådet som het «Utvikling av fotball som næring». Han mener motstanden initiativet til eierne av de 12 største europeiske klubbene om å skape skape en egen superliga vil bli så stor at de ikke vil vinne frem.

Synspunkt

SynspunktHvordan gjøre lederkarriere?

Det er flere myter om det å gjøre lederkarriere. En er at karriere er for de ambisiøse som brøyter seg frem med stort ego uten tanke på medarbeidere. En annen er at du må bli sett, oppmuntret og løftet opp av andre.

Synspunkt

SynspunktAvisene knekker koden for digitale inntekter

25 år etter at de første avisene startet sine nettutgaver har de funnet ut hvordan de kan tjene penger på sine digitale nyhetstjenester.

Synspunkt

SynspunktPrinsipper, kompromisser og nye utredninger – rusreformen settes nok engang i spill

Arbeiderpartiets kompromiss har alle kompromisses svakheter i seg, skriver Øystein Blymke.

Synspunkt

SynspunktSlik kan du få til reell nytenkning

Hvordan komme ut av «silojobbing»-fella, og få til nytenkning, samarbeid, læring og innovasjon?

Synspunkt

SynspunktFrykt som ledelsesform holder ikke

Det norske folk er ikke dumme, og frykt kan virke kortsiktig. Men når en ser de enorme og ødeleggende virkningene som nedstengningene har skapt, er bevisst bruk av frykt over lang tid og bygget på en del tvilsomme premisser, bare negativt, skriver Trygve Tamburstuen.

Synspunkt

SynspunktLavtlønnstillegg virker

Forskjellene i Norge øker. En sterk fagbevegelse som kan kjempe frem høyest mulig lavtlønnstillegg er avgjørende for å få bukt med ulikheten, og løfte de som trenger det mest, skriver Julie Lødrup.

Analyse

AnalyseAps dristige valg

Ap-strategene er tydelige på at de skal konkurrere mot Sp og ikke mot SV/Rødt/MdG. Det kan gi valgseier og sikre statsministerposten, men samtidig øke styringsproblemene etter valget, skriver Aslak Bonde.

Synspunkt

SynspunktDNB svelger Sbanken. Er det lurt?

Oppkjøpet kan bety at mens DNB vinner noe, kan Sbankens kunder tape noe vesentlig, skriver Tor Wallin Andreassen.

Synspunkt

SynspunktTillitsbrudd er ikke en bestandig synd

Jeg tror ikke at å rette fokus på å vise «riktig atferd» eller «forutsigbar atferd» løser dette med tillitsbrudd, skriver Håvard Daae Rognli, og er dermed uenig med Jan Ketil Arnulf.

Synspunkt

SynspunktErfaring med forskning på innovasjon

Der vi står overfor helt nye produkter eller nye prosesser, er det vanskelig å selektere de som blir vinnere i markedet, skriver Arild Hervik om sin erfaring med innovasjonsforskning.

Synspunkt

SynspunktNår har du gått ut på dato?

Når du ikke lenger gjør feil, skriver Trond Albert Skjelbred.

SynspunktF-35 er en suksess

Det er kun F-35 som i dag kan løse alle de oppdrag Norges kampflyvåpen må håndtere, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen som svar på Magne Lerøs leder fra 9. april.

Synspunkt

SynspunktHR svikter sine nye ledere

Undersøkelse på undersøkelse viser at nye ledere uansett ledernivå opplever manglende opplæring, oppfølging og støtte.

Synspunkt

SynspunktTillit som vitenskap

Tillit er mye lettere sagt enn gjort. Å bygge tillit setter så store psykologiske krav til partene at mange ledere velger bort tillit som instrument. Redselen for å tape blir for stor. Derfor er «tillitsbasert ledelse» så vanskelig, skriver Jan Ketil Arnulf.

Synspunkt

SYNSPUNKTVerdien av gode råd

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum forstår ikke konsulentbransjen. Det er synd. Vi har kompetanse et samfunn i omstilling neppe greier seg uten, skriver Save Asmervik. Han gir fire grunner til hvorfor.

Synspunkt

SYNSPUNKTKorona fjerner ikke seniorbølgen – snarere tvert om

Regningen for den nært forestående seniorbølgen har verken forsvunnet eller blitt mindre som følge av pandemien. Snarere tvert imot. Den kan bli enda større, skriver Torgeir Flatjord.

Synspunkt

En rottejegers bekjennelser

Hadde Max Manus forsøkt å gi ut «Rottejegeren» i 1948, ville han blitt stemplet som en sviker og lagt sin heltestatus i grus, skriver Magne Lerø.

Analyse

AnalyseKorona-slitasjen

Folk er ikke bare lei av krisen, de begynner også å bli lei av dem som håndterer krisen. Dermed øker også sannsynligheten for at korona-effekten i valgkampen blir negativ for Erna Solberg, skriver Aslak Bonde.

Synspunkt

SynspunktProsessindustrien viser vei

Prosessindustrien kan doble eksportverdien og samtidig halvere klimagassutslippene. Slik får vi det til.

Uken som gikk

KommentarTallenes uklare tale

Denne uken har tallenes tale vært særdeles uklar. NRK kjørte koronadebatt i én time basert på tall som var fullstendig koko.

Synspunkt

SynspunktGod og effektiv ledelse – how hard can it really be?

Det utøves mye god ledelse i Norge, men vi må tørre å si høyt at det også foregår en del dårlig ledelse her til lands, skriver Johan Bergh.

Synspunkt

SynspunktStatens økte bruk av private konsulenter – en uønsket nødvendighet?

Kan årsaken til økt privat konsulentbruk i statlige virksomheter være at Storting og regjering stiller så store kompetanse- og kvalitetskrav til egne reformer, «politisk grep» og «tiltak» at departementer og direktorater faktisk må hyre inn kostbar og kompetent nok arbeidskraft fra det private marked? spør Øystein Blymke.

Synspunkt

SynspunktOm å snuble på oppløpssiden

Vi kan alle være enige om at det siste året har vært tøft, en periode vi nå kanskje ser slutten på. Det ligger en fare i det å se slutten - at vi nå slapper av. At vi nå begår feil vi ikke burde, skriver Stein Møllerhaug.

Synspunkt

SynspunktGriseheldig? Om forskjellen på EU, Brexit og EØS

Dersom Norge skulle prøve seg på noe som liknet Brexit, ville skjermingen av landbruket være det første mange EU-land ville ønske å utfordre, skriver Stein Reegård.

Synspunkt

SynspunktHva vi ikke bør lære av Hans Nielsen Hauge

250-årsjubileet for Hauges fødsel kan være en anledning for å forstå mer om hvem Hauge egentlig var, og kanskje minne hverandre om at han tross alt også var et menneske med feil og mangler som oss alle, skriver Truls Liland.

Synspunkt

SynspunktEn nødvendig fornyelse av våre styrer

Det kan se ut til at vi fortsatt i stor grad rekrutterer til styrer slik vi alltid har gjort – gjennom å hente ressurser i våre nære nettverk og relasjoner. Det vi behøver nå mer enn noen gang er styrer med kompetanse som kan løfte bedriften inn i en ny hverdag, skriver Frode Solberg.

Synspunkt

SynspunktInnovasjonskraften øker under pandemien

Jeg lærte gjennom de mange prosjekter på 80- tallet at det var ikke lett å planlegge for omstilling, men at omstillingsevnen øker kraftig når man står med ryggen mot veggen, skriver Arild Hervik.

Synspunkt

SynspunktBedriftslederen og finansmannen Hans Nielsen Hauge: Norges første moderne konsernleder?

Det er i dag et like stort behov for en etisk, sosial og økonomisk bevegelse, som den Hans Nielsen Hauge satte i gang for mer enn 200 år siden, skriver Jørn Bue Olsen og Leir-Runar Forsth.

Synspunkt

SynspunktJobbintervju: Er du gravid, eller planlegger du å få barn i nærmeste fremtid?

Hva er sannsynligheten for at et slikt spørsmål kan bli stilt under et jobbintervju på din arbeidsplass? Nå er det på tide å finne det ut, skriver Hanne Bjurstrøm.

Synspunkt

Synspunkt2021-valget ­trenger visjonære IKT-­politikere

For å lykkes med den omstillingen som ligger foran oss, trenger Norge visjonære politikere. En omstillings­kommisjon «post korona» vil være en god start, mener Øyvind Husby i IKT-Norge.

Synspunkt

SynspunktKundene er også ansvarlige investorer

I økende grad er bedriftenes kunder også investorer, og mange av dem vil at deres investeringer skal bidra til verdens bærekraft, skriver Tor W. Andreassen.

Synspunkt

SynspunktLederbonus i DNB er neppe «Exit» nok for ­kundene

Mens Hydro besluttet å fryse lederlønnningene og kutte toppledelsens bonus fullstendig i 2020 som følge av koronasituasjonen, bevilget DNB-toppene seg både lønnsøkning og bonus, skriver Torgeir Flatjord.

Synspunkt

SynspunktKoronatiltak: ­Etterpåklokskap er ikke å forakte

Korona har bragt både en helsekrise, forvaltningskrise og en likviditetskrise i mange bedrifter. Hvordan vil vi i ettertid evaluere førstehjelpen som er gitt for å holde liv i bedriftene og arbeidsplassene våre? Skriver Anne-Cecilie Kaltenborn.

Analyse

AnalyseNy beredskaps-blemme

Regjeringen lyver kanskje ikke, men den er nær ved i sin omtale av Bergen Engines saken. Erna Solberg sliter trolig fortsatt med å innfri valgkampløftet fra 2013 om mer samordnet beredskap, skriver Aslak Bonde.

Synspunkt

SynspunktHvem styrer og bestemmer over politiet?

Politireformen har utløst en enorm interesse blant politikere for å mene noe om hvordan politimestrene skal gjøre jobben sin, skriver Øystein Blymke.

Synspunkt

SynspunktFeilslått fra Lerø om fagforeningskritikk i Kulturrådet

Å jobbe med å bedre tilliten mellom partene på en arbeidsplass er ikke surmaget, det er tvert imot konstruktivt, skriver styret i Forskerforbundet ved Kulturrådet i et svarinnlegg til Magne Lerøs lederartikkel.

Synspunkt

SynspunktEr feiring av 8. mars «last year?»

For to uker siden skulle vi gått i tog, stått på Youngstorget med barnevogner, paroler og kamprop. Pandemien satt en stopper for den fysiske kampen, men bevegelsen og kampene er fremdeles levende. Er det like stort behov for kvinnedagen i dag som på 70-tallet? Skriver Nina Riibe.

Synspunkt

SynspunktSvaret på verdens utfordringer ligger i havet

Hvis havnasjonene forvalter sine farvann bærekraftig vil havets helse bli bedre, og det vil skape arbeidsplasser og industrier som vil gi store fortjenester, skriver Senter for hav og Arktis.

Synspunkt

SynspunktUnge på arbeids­avklaringspenger ­risikerer utenforskap

Svaret for denne gruppen er ikke alltid en alltid en diagnose – men hjelp til å få kompetanse for å komme seg ut i jobb.

Synspunkt

SynspunktMye å tjene på ett glass (mindre)

Arbeidslivets ledere og eiere har mye å tjene på regjeringens alkoholstrategi. Og handlingsrommet deres er stort, skriver Elisabeth Ege i Akan.

Analyse

AnalyseEnda mer korona­evaluering

Når koronakommisjonen kommer med sin rapport rett etter påske, må det straks settes i gang mer gransking. Blant annet av grensekontrollen og arbeidet med å utvikle spyttprøver, skriver Aslak Bonde.

Synspunkt

SynspunktHva kan god og effektiv ledelse være?

Hvorfor har ikke forskere etter mer enn hundre års forskning klart å bli enige om hva ledelse egentlig er? spør Johan Bergh.

Synspunkt

SynspunktPolitikernes dans rundt koronaen

Det siste vi som ikke sitter på Stortinget nå trenger, er etterpåklokskap og politisk spill, skriver Jan Kærup Bjørneboe.

Synspunkt

SynspunktEt år på hjemmekontor – hva har vi lært?

Fortum gjennomfører månedlige undersøkelser blant sine 8000 ansatte, for å følge med på hvordan de har det under pandemien, skriver Marte Hortemo.

Synspunkt

SynspunktFremtiden stiller store krav til AS Norge

Raskere omstillingstakt i arbeidslivet, høyere ledighet blant ufaglærte og en aldrende befolkning, er noe av det vi bør forberede oss på fram mot 2035, skriver Nav-direktøren.

Synspunkt

SynspunktHvem velger hvem i ansettelsesprosesser?

Det er på tide at ansettelser blir en gjensidig og likeverdig utvelgelsesprosess, skriver Frode Dale.

Synspunkt

SynspunktMed rettferdighets­sansen som rettesnor

Jeg opplever det som fryktelig urettferdig og konkurranse­vridende at en liten lokal møbelsnekker som tar ut en beskjeden årslønn, må tappe bedriftens egenkapital for å betale formuesskatt fordi han eier sitt eget lille produksjonslokale, skriver Kristin Hofstad.

Synspunkt

SynspunktØkende ­behov for kunstig intelligens i service­bransjen

2021 blir året der kunstig intelligens begynner å spille en vesentlig rolle for serviceorienterte organisasjoner, skriver Finn Følling i Unit4.

Analyse

AnalysePolitisk markedsføring

Markedsføring av samferdselspolitikk er i ferd med å bli en spesialøvelse for regjeringen. Løftebruddene fra fire år tilbake gjemmes bort, mens tidsskjemaene for gamle prosjekter fjernes, skriver Aslak Bonde.

Synspunkt

SynspunktMer haugiansk kapitalisme: Inspirert av arven

Hvordan kan et næringsliv i dag bli inspirert av arven etter Hans Nielsen Hauge, 250 år etter hans fødsel? spør Truls Liland.

Synspunkt

SynspunktAdministrasjon er limet i virksomheten

Min erfaring tilsier at administrasjonsmedarbeidere ofte får relativt liten oppmerksomhet. Det fortjener de ikke, skriver Johan Bergh.

Leder

LederBruk og kast av utenlandsk arbeidskraft

Arbeidskraft fra utlandet gir et viktig bidrag til norsk økonomi. Men fri og bevare oss for at en hardtarbeidende, koronarammet svenske skal få hjelp av den norske velferdsstaten.

Synspunkt

SynspunktOmstilling og sykefravær: Innsikt til (litt) klarere utsikt

Risikoen for korttidsfravær øker med 22 prosent etter nedbemanninger. Men sammenhengen mellom omstilling og sykefravær i arbeidslivet viser seg å være komplisert, skriver Anniken Grønstad.

Synspunkt

KommentarModellmannen

Hans-Christian Gabrielsen var en stor, blid, røslig og relativt rolig kar. Men de som tulla med den norske modellen, fikk høre det.

Synspunkt

SynspunktFast arbeid i et mer usikkert arbeidsliv?

Bruk av løse, usikre, midlertidige ansettelsesformer i arbeidslivet er et tema som står høyt på dagsorden, både i mediene, i forskningen og i politikken. Men andelen midlertidig ansatte og innleide i norsk arbeidsliv er lav. Eller er den det?

SynspunktRusreformen: Straff – et påført onde

Mens politikerne diskuterer ulike alternativer til trusselen om straff, synker misbrukeren dypere og dypere ned i sin fortvilelse, desperasjon og kriminalitet, skriver Øystein Blymke.

Synspunkt

SynspunktHans Nielsen Hauge - og kvinnene

Hauge var en pioner innen likestilling. Han argumenterte for likebehandling av kvinner og menn blant annet i arbeidslivet allerede på starten av 1800-tallet, skriver Jørn Bue Olsen.

Synspunkt

SynspunktVerden trenger grønne nordiske løsninger

De nordiske landenes komplementære styrker gjør at vi kan bygge sterke felles næringsmiljøer som skaper innovasjon, skriver Håkon Haugli i Innovasjon Norge, sammen med sine kolleger fra Sverige og Finland.

Annonse
Annonse
Annonse