Annonse

Synspunkt

Våre faste bidragsytere | Synspunkt


 


Vil du bidra til Synspunkt-spalten? Send oss en mail!

Kommentar

HelseledelseTradisjon eller innovasjon i sykehusene

Hvorfor går ikke digitaliseringen av sykehusene raskere? Hva er grunnen til at de ikke viser mer ­innovasjon i ­organisering og utføring av helse­tjenester? Ligger svaret i finansieringsordningene, spør leder for helsesektoren i IBM Norge.

Kommentar

Fem råd til unge ledere

Får du muligheten til å lede, bør du gripe den, skriver Iselin Pettersen. Her er fem råd som kan gjøre hverdagen bedre for unge ledere, skriver konsulent Iselin Pettersen.

Kommentar

Klimavennlig migrasjon

Menneskeheten er i bevegelse. Tiden vi lever i preges av en enorm flyt av ideer, penger og – i økende grad – mennesker.

Kommentar

Norge mangler kompetent arbeidskraft for digitalisering

Strategigruppen Digital21 kom i begynnelsen av september med mange gode råd til regjeringen om hvordan vi kan digitalisere Norge. Allerede i dag kan ledere i privat og offentlig sektor ta flere grep for å sikre tilstrekkelig kapasitet og kompetanse for en mer digital fremtid, skriver adm. dir. Røttingen i Forskningsrådet.

Analyse

Klassisk Ap-håndverk

Arbeiderpartiet ser ut til å samle seg om et høyst uklart asylkompromiss. Det kommer til å gå bra så lenge EU fortsetter å stenge flyktningerutene til Europa, og så lenge Russland ikke utfordrer oss på Storskog.

DIGITAL21 og energiselskapene

Rapporten DIGITAL21 peker på tiltak man kan, må og bør gjøre for omstilling av blant annet energiselskapene. Jeg mener at disse, i tillegg til å digitalisere for lavere kostnader, må innovere sin forretningsmodell for å opprettholde sin relevans og attraktivitet for samfunnet, kunder, og investorer.

Kommentar

43-timersuke?

Det ble ramaskrik da Erna Solberg under Arendalsuka varslet at vi må jobbe 43-timers arbeidsuke. Eller gjorde hun det?

Kommentar

Eldre arbeidstakere er dyre og lateRapport fra rapportlesing

Forsvarstale fra Mann55: Har aldri sjuke barn og har omstilt før.

Analyse

Svarteper-spillet

Spillet om regionreformen blir uforståelig, fordi partiene jobber så intenst med å slippe unna skylden for alt som kommer til å gå galt. Det er lite sannsynlig, men resultatet kan bli at vi får en ny reform som alle andre enn Høyre og Frp synes er bedre, skriver Aslak Bonde.

Kommentar

KronikkØkte ulikheter med sykelønnskutt?

Sykelønnskutt vil trolig ramme svake grupper hardere enn mer attraktive arbeidstakere. Dermed kan kutt i sykelønna bidra til økte ulikheter i samfunnet, skriver forsker Harald Dale-Olsen ved Institutt for samfunnsforskning.

Kommentar

Lojalitetsplikt trumfer ytringsfrihet

Selv om ytringsfriheten aldri har stått sterkere, er den tilsynelatende sterkere på papiret enn i arbeidslivet, der lojalitetsplikt trumfer ytringsfriheten langt oftere enn tidligere.

Kommentar

Løsarbeider-kontrakter er ugras i arbeidslivet

Jo, midlertidige ansettelser i bemanningsforetak er som en bakterie eller som et ugras i norsk arbeidsliv, gjentar Per Olaf Lundteigen.

Kommentar

Å navigere det syriske sluttspillet

Etter en mistenkelig og plutselig snuoperasjon, hevder Russlands president Vladimir Putin nå at han er bekymret over skjebnen til de millioner av flyktninger som har flyktet fra blodbadet i Syria, skriver Carl Bildt.

Kommentar

Teknologi i skolenBedre læring med eller uten skjerm?

Det er på tide å løfte diskusjonen fra om teknologi i skolen er bra eller ikke, og over på hvordan vi anvender teknologien.

Kommentar

Alle snakker om tillit, men hvem vil bidra?

Uenighet er et adelsmerke ved demokratiet vårt. Uenighet bør ikke skremme eller overraske oss, skriver Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO.

Ulikhets-debattenFarvel likhet – farvel demokrati

Høyre-politikk må ta sin del av skylden for at tilliten til det liberale demokratiet utfordres, skriver leder ved LOs Brussel-kontor, Knut Arne Sanden.

Analyse

Mindre attraktiv statsminister

Det er ikke uvanlig at statsråder tar hensyn til familien og/eller blir slitne, men det er dumt for Erna Solberg at det skjer akkurat nå. Statsministeren er såpass svekket etter kontrollhøringen at det kan se ut som om prosjektet hennes går i oppløsning. Det gjør det foreløpig ikke.

Kommentar

Bob Geldof slår alarmVi trenger en matrevolusjon

Beboerne på Påskeøya bygde i sin tid opp en stor sivilisasjon, men gikk til grunne fordi befolkningen selv ødela skogen og eget eksistensgrunnlag. Nå kan det samme kan skje med hele jordkloden, dersom vi ikke handler, mener Bod Geldof.

Kommentar

Det autoritære kvakksalveri

Hvorfor får konspirasjonsteorier og generell sjarlatanisme ofte mest støtte blant verdens diktatorer og andre autoritære ledere? Spør Nina L. Khrushcheva.

Kommentar

Selvinnsikt er ikke nok

Mange ledere – og medarbeidere for den del – påstår trolig at de har en rimelig høy grad av selvinnsikt. Ja vel, sier Frode Dale, og hva så?

Kommentar

Kan redusere svart økonomi og gi bedre offentlige tjenester

Når vi skal fatte beslutninger trenger vi mest mulig relevant informasjon. I mange situasjoner sitter Skatteetaten på de relevante opplysningene. Vi ønsker å dele flere opplysninger for å blant annet bidra til at det blir lettere å velge seriøse virksomheter, skriver Hans Christian Holte.

VelferdbloggenSlik kan du straffefritt snylte på NAV

Kommentar

Tillit, sannhet og forskeres ansvar

Når alternative fakta får god grobunn er det desto viktigere at vi skaper større åpenhet rundt forskninga vår.

Kommentar

Taxikundene blir lurt av falsk konkurranse

I de største norske byene foregår en falsk taxikonkurranse som er til større ulempe for forbrukerne enn det som et marked preget av monopol er kjent for å være.

Analyse

Siv Jensens ­kuppede konferanse

Regjeringen har arrangert en konferanse om sosial bærekraft der budskapene var entydig sosialdemokratiske. Det virket åpenbart at Høyre ønsker å bli det nye sentrumsbaserte styringspartiet – om da ikke hele konferansen var et resultat av politikernes abdikasjon, skriver Aslak Bonde.

Kommentar

Hvitt hus fullt av løgn

Donald Trump lyver mer enn noen annen amerikansk president før ham, skriver Joseph S. Nye.

Kommentar

Den tyske «regelfellen»

Europa står overfor et nytt tysk problem. Den tyske egenrådigheten bremser europeisk utvikling, skriver Zaki Laïdi.

Kommentar

Et fall som følge av manglende orientering mot administrasjon

Ledere har et spesielt ansvar for å påse at viktige funksjoner håndteres på en skikkelig måte. Manglende ivaretakelse kan ha uheldige konsekvenser. Bare spør Per Sandberg, skriver Karl Johan Gloppen.

Analyse

Pressens ­føre-var prinsipp

Per Sandbergs statsrådsavgang endte som et sirkus, men var politisk relevant. I hvert fall for en presse som opererer etter et enkelt føre-var prinsipp: Alt som kanskje kan føre til regjeringskrise og statsministerskifte må dekkes til minste detalj, skriver Aslak Bonde.

Er ledere født sånn eller blitt sånn?

Spørsmålet om noen er født som ledere eller om ledelse er noe man kan lære og utvikle, har opptatt mange. Det handler om arv eller miljø.

Frekt og pinlig om Putin

Økonom og samfunnsdebattant Bjørn J. Berger svarer Magne Lerø.

Kommentar

En plan for å redde Iran-avtalen

Denne uken gjeninnførte USA sanksjoner mot Iran. Ingen er lenger i tvil om den ordrette betydningen av «Amerika først», skriver Guy Verhofstadt.

Kommentar

Norsk sikkerhetsnaivitet

Ordnede forhold her hjemme må ikke føre til godtroenhet, skriver tidligere sikkerhetssjef Tor Gaute Indstøy i Oljefondet og Aud Lise Norheim, tidligere ambassadør til Iran.

Kommentar

Gravøl eller napoleonskake?

Arbeidervernlovgivningen i Norge er 125 år gammel. I denne perioden har loven sikret norske arbeidstakere et trygt og godt arbeidsmiljø, skriver Vibeke Hammer Madsen.

Analyse

Politisert landbrukskrise

På et eller annet vis kommer bøndene til å få kompensert en stor del av avlingstapene denne sommeren. Men det kommer antagelig til å bli tøffe politiske dragkamper om beløp og fremgangsmåte. Kanskje får vi også en debatt om norsk matberedskap, skriver Aslak Bonde.

Kommentar

Kampen om Tysklands sjel

Ett år etter bortgangen til tidligere kansler Helmut Kohl, ser landet han ledet gjennom 16 år ut til å streve med om de skal eller ikke skal følge hans politiske arv, skriver Carl Bildt.

Kommentar

Fem hindre for innovasjon i modne virksomheter

Innovasjoner er sentralt for virksomheters overlevelse. Dessverre flopper de aller fleste innovasjonene i markedet, skriver Tor Wallin Andreassen.

Kommentar

Vi trenger et Produktivitetstilsyn

Vi har mer enn 50 offentlige tilsyn i Norge. Vårt gjennomregulerte land mangler imidlertid ett tilsyn; vi trenger et Produktivitetstilsyn. For Norge sakker akterut når det gjelder produktivitet. Det er farlig for vår fremtidige velferd, skriver Stein Lier-Hansen.

Analyse

Høyres Frp-avhengighet

Erna Solberg lever antageligvis greit med at Per Sandberg har tabbet seg ut. Det er mye verre for henne at det så ofte dukker opp saker som viser hvor avhengig Høyre er av Frp. Ikke minst er det ubehagelig for Høyre-ledelsen at utviklingen internt i Frp kan bestemme Høyres fremtid, skriver Aslak Bonde.

Kommentar

Hva er New Public Management konkret?

Ny offentlig styring, bedre kjent som «New Public Management» (NPM) bør ikke brukes som en benevning på hvordan våre nyliberale høyredreide samfunn styres i dag, skriver Noralv Veggeland.

Kommentar

Hvordan skape det neste Google?

Entreprenøren er i vinden. President Emmanuel Macron vil gjøre Frankrike «entreprenøriell» og ta opp konkurransen med Silicon Valley. Paris har tatt i bruk en stor gammel jernbanehall – «Stasjon F» – som inkubator. Men er det den rette trylleformelen?

Kommentar

Menneskerettighetene og den liberale verdensorden under press

Flere eksperter har proklamert den internasjonale liberale ordens død. Det inkluderer også menneskerettighetsregimet som ble førende da FN vedtok sin Menneskerettighets-erklæring i 1948, skriver Joseph S. Nye.

Kommentar

Industrien vender hjem

I mange år har det vært en vedtatt sannhet at norsk industri ikke hadde noen framtid. Det var for dyrt å produsere i Norge. I stedet skulle vi leve av vår høyteknologiske kompetanse og en velutviklet tjenestesektor, skriver John-Arne Røttingen.

Kommentar

Er vi klare for digitaliseringen?

Digitaliser ropes det ut ifra politikere, IT personell, ledere og fra alle kanter i samfunnet. Dette gir en allmenn legitimitet for å investere tid og ressurser i IT prosjekter, skriver Ole Kristian Amdam.

Kommentar

Amerikansk demokrati på kanten av stupet

NEW YORK: – Sentrum holder ikke, skriver Joseph E. Stiglitz.

Kommentar

Thorvald og den nye verdensorden

Bortgangen til Thorvald Stoltenberg ble mottatt med tristhet av de aller fleste i Norge og en hel del mennesker internasjonalt, skriver Knut Arne Sanden.

Kommentar

Derfor taper distriktskommunene

Utvikle store byregioner og den sentralisering dette innebærer har vært for den sittende blåblå regjeringens en villet politikk, skriver Noralv Veggeland.

Kommentar

Europas «Venstre» ser mot «Høyre»

Europas etablerte venstrefløy trues med utslettelse. På under to år har kontinentets sosialdemokratiske partier lidd historiske tap i Frankrike, Nederland, Tyskland og Italia. Årsak: velgernes innvandringsskepsis, skriver Michael Bröning.

Kommentar

Offentlig sektor trenger flere blåruss

En ny masteroppgave avslører en merkelig holdning til økonomer og økonomistyring i offentlig sektor. Er det virkelig mindre viktig å behandle fellesskapets penger riktig? Spør Tom Bolstad.

Analyse

EU og NATO i spill

Dynamikken og uforutsigbarheten i Norges to viktigste allianser er nå så stor at det er nødvendig å tenke nytt om to konvensjonelle sannheter: Den ene er at EU-debatt er umulig, den andre er at NATO garanterer vår sikkerhet, skriver Aslak Bonde.

Kommentar

Digital ledelse i offentlig sektor: Hva gjør de beste?

Som del av et forskningsprosjekt intervjuet vi 13 profilerte toppledere i offentlig sektor om deres tanker om digitalisering. Resultatet er tankevekkende, skriver Bendik Bygstad, Gjermund Lanestedt og Jon Iden.

Kommentar

Klokskap og lederskap

Digitalisering og endring utfordrer lederrollen og lederes mulighet til å opptre med klokskap, skriver Rune Glomseth.

Kommentar

DigitaliseringSamfunnsøkonomisk gevinst krever bedre samarbeid i forvaltningen

En forvaltning som ser hele brukeren og gir flest samfunnsøkonomiske gevinster? Da må forvaltningen samarbeide på en annen måte, skriver Erlend Vestre.

Kommentar

«Amerika først» betyr «Et samlet Europa»

Brexit-prosessen har vist at Europa er sterkest under motstand. Men utfordringene med brexit, blir småtteri sammenliknet med den trusselen Donald Trump utgjør, skriver Guy Verhofstadt.

Kommentar

Vil følge opp tverrfaglighet

Forskningsrådet svarer Tanja Storsul, direktør for Institutt for samfunnsforskning.

Analyse

Rødt-­revolusjonen

Rødt på Stortinget er ikke revolusjonært, men partiets fremgang bidrar til en radikal endring av det politiske landskapet, skriver Aslak Bonde.

Kommentar

Færre syke i privat enn i offentlig sektor – hvorfor?

Private virksomheter har betydelig lavere sykefravær enn offentlige i de samme bransjene. Men hvorfor er det slik? Ny forskning gir oss verdifulle svar, skriver Anne–Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

Kommentar

Hvor blir det av regjeringens opptrappingsplan for frivilligheten?

For ett år siden vedtok Stortinget enstemmig å pålegge ­regjeringen å styrke momskompensasjonsordningen til ­frivillige organisasjoner. Siden har lite skjedd, skriver Kari Henriksen.

Kommentar

Sosialdemokratiet sliter

Den sosialdemokratiske ideologi har en utfordring i å oppdatere sitt image til den nye tid, og markere seg skarpere og tydelige til de politisk-økonomiske realitetene, skriver Noralv Veggeland.

Kommentar

Sterkere etikk med kunstig intelligens

Maskiner er mer etisk konsekvente enn mennesker. Kunstig intelligens kan derfor gjøre oss oppmerksom på fordommer og sikre bedre etiske beslutninger.

Annonse
Annonse
Annonse