Annonse
Synspunkt

SynspunktMange går inn i sin andre ledighetsperiode på kort tid

Etter en jevn nedgang i ledigheten siden april, er det brått en betydelig økning i antall arbeidssøkere, skriver Hans Christian Holte.

Synspunkt

SynspunktØkt pasienttrygghet krever redelige helsepolitikere

At politikerne i Akson-saken så reservasjonsløst og unyansert dømmer et offentlig styrt IT-prosjekt nord og ned er oppsiktsvekkende, skriver Øystein Blymke.

Analyse

AnalyseNok å love skifte

De rødgrønne opposisjonspartiene er uenige om det meste, men 100 prosent enig om å kaste regjeringen. Erfaringen fra de siste åtte årene tilsier at det er bra nok, skriver Aslak Bonde.

Synspunkt

SynspunktDet ­farlige første­inntrykket

Mange tror at de første 5 minuttene en møtes er de viktigste. Jeg tror imidlertid at de er de farligste, skriver Frode Dale.

Synspunkt

SynspunktRegjeringen har snublet i oppryddingen etter trygdeskandalen

Regjeringen har brutt løftet om å snu alle steiner for å finne årsakene til trygdeskandalen. Steinene den ikke vil røre, har blitt snublesteiner som svekker oppryddingsarbeidet etter skandalen.

Synspunkt

SynspunktAnsattes helse - et lederansvar?

Som ledere må vi bry oss mer aktivt om hvordan våre ansatte tar vare på sin egen helse og hva vi kan bidra med, skriver lederutvikler Torgeir Flatjord.

Synspunkt

SynspunktHvordan kan du finne ut om forskeren er god?

Skal du samarbeide med en forsker, men lurer på hvor dyktig hun eller han er? Heldigvis finnes det en enkel metode å finne ut om det kan bli et fruktbart samarbeid.

Synspunkt

Bærekraft eller grønnvasking

Kunder, myndigheter, og investorer krever mer bærekraft. Forsøk på grønnvasking blir gjennomskuet, skriver NHH-professor Tor W. Andreassen.

Synspunkt

SynspunktEr norske banker beredt på digitale inntrengere?

Vi har fire store fintech-markeder, USA, Kina, India og Europa. Regionene har svært ulike forutsetninger. Kan det bli skjebnesvangert for norske banker?

Analyse

Vindmøllestoppen

I flere tiår jobbet naturvernere for å ta fra kommunene rett til å bygge ut vannkraft. Nå vil de gi kommunene rett til å bygge vindkraft. Det kan vise seg å være en irreversibel og dum beslutning, skriver Aslak Bonde.

Synspunkt

SynspunktVirksomhetene ­trenger forutsigbarhet og ­tydelige spilleregler

Vi er åtte måneder inn i pandemien og midt i andre smittebølge. Virksomhetene melder om lite forutsigbarhet for de neste månedene, og en svært krevende situasjon med ulike regler på tvers av kommuner.

Synspunkt

Overraskende funn med hjemmekontor

Hjemmekontortilværelsen førte til at klikker og siloer ble utvannet og nye relasjoner ble dannet på tvers av organisasjonen, skriver administrerende direktør Michael Jacobs i Atea Norge.

Synspunkt

Slik får du maksimal verdi ut av dine ansatte

Tiden det tar før en nyansatt er produktiv kan reduseres betydelig hvis du sørger for en skikkelig oppfølging i starten, skriver Anne Ingeborg Bjørnstad i Unit4.

Synspunkt

Korona: Tiltaks­pakkene vil gi effekt

Flere av regjeringens koronatiltak er rettet mot forskning og innovasjon, og mange bedrifter har kjent sin besøkelsestid, skriver John-Arne Røttingen.

Synspunkt

SynspunktArbeidsrelevans i høgare utdanning – ein kvalitetsgaranti?

Mange slagord blir tatt i bruk i ei slags overtru på at berre næringslivet får bestemme meir over utdanninga, blir ­kreativiteten og kvaliteten betre både i arbeidslivet og i utdanningane.

Synspunkt

SynspunktMindre ideutvikling under koronapandemien

Selv om folk er produktive på hjemmekontoret, har utviklingen av nye produkter og tjenester blitt skadelidende, skriver NHH-professor Tor W. Andreassen.

Analyse

Rødgrønn arbeidsdeling

Den rødgrønne arbeidsdelingen i valgkampen er klar: Ap og Sp skal blant annet ved hjelp av olje- og skattepolitikk fiske velgere fra de borgerlige. SV, MDG og Rødt skal sikre radikal handlekraft, skriver Aslak Bonde.

Synspunkt

SynspunktHvilken politisk virkelighet inviteres velgerne egentlig inn i?

Norske politikere stoler ofte mer på sannhetsgehalten i eget partiprogram enn den sannheten en forskningsrapport legger til grunn om samme forhold, skriver Øystein Blymke.

Synspunkt

Ledelse mellom tillit og makt

Det er gode lærdommer for ledere å hente både i Bibelen og gamle folkeeventyr, skriver tidligere rektor ved Høgskolen i Vestfold.

Synspunkt

SynspunktDet siste vi trenger er seniorpolitikk kun for seniorer

Det vi trenger er en kultur i arbeidslivet som skaper økt engasjement for alle, over tid, skriver lederutvikler Torgeir Flatjord.

Synspunkt

SynspunktOrganisasjonsendringer påvirker sykefraværet – i begge retninger

Sykefraværet blant sykehusansatte går ned før en nedbemanningsprosess, men opp etterpå, skriver Anniken Grønstad, som har skrevet en doktoravhandling om fenomenet.

Synspunkt

SynspunktLikelønnsdagen

Kvinner tjener gjennomsnittlig 87,6 prosent av det menn gjør, når vi regner om alles stillinger til heltid, skriver Julie Lødrup.

Synspunkt

SynspunktVi skal ikke tilbake til der vi var før korona, vi skal videre og framover

Fortum har satt i gang et prosjekt for å samle lærdommene fra koronatiden og se hvilke langtidsforandringer selskapet har behov for, skriver Arto Räty i energiselskapet Fortum.

Synspunkt

SynspunktNaturen trenger en god advokat

En holdning om at politiske vedtak ikke burde prøves opp mot Grunnloven fordi myndighetene sikkert vet hva de driver med, er smertelig naiv, skriver 2. nestleder i Natur og ungdom i et svar til Magne Lerø.

Analyse

Institusjonenes betydning

Aldri så galt at det ikke er godt for noe. Det som nå skjer i USA minner om hvor viktig det er å slå ring om, og å sikre den folkelige aksepten, for demokratiske institusjoner. Også her i landet, skriver Aslak Bonde.

Synspunkt

SynspunktKultur kan kurere hjemmekontorsyke

Mange ansatte sliter nå med koronafrustrasjon og hjemme­kontorsyke. Det kan best kureres gjennom kultur­opplevelser. Det gir samtidig ny fart til kulturlivet, skriver høyskolelektor Kjetil A. Vedøy.

Synspunkt

SynspunktMilton er død – la ham få fred nå

Vi skal selvsagt fremdeles skape verdier og tjene penger, men vi må fremover sørge for en bedre balanse mellom de ansattes verdi og tradisjonelle verdier målt i kroner og øre, skriver Torgeir Flatjord.

Synspunkt

SynspunktMed færre møter blir arbeidet hjemmefra mer effektivt og fleksibelt

Utnytt muligheten den digitale verktøykassen gir oss til å samarbeide, holde oss oppdatert og koordinere med andre uten møter, skriver Bjørn Hopland.

Synspunkt

SynspunktKan en dommer ta politiske hensyn uten å være inhabil?

I dag starter Høyesteretts behandling av klimasøksmålet, der flere dommere har blitt vurdert som inhabile. Men hvor går grensen for inhabilitet? spør Øystein Blymke.

Synspunkt

SynspunktNærpolitireformen gjør politiet bedre

Politiet er fortsatt i en "byggeprosess". Av og til blir de positive virkningene av reformen for lite synlig i ordskiftet, skriver politistasjonssjef Frank M. Sletten.

Synspunkt

SynspunktTillit og relasjoner i prosjektledelse

30 prosent av prosjekter over en viss størrelse ender dårlig. En prosjektleder med gode sosiale ferdigheter og evne til å skape tillit kan være nøkkelen til å lykkes, skriver Johan Bergh.

Synspunkt

SynspunktNorge klarer seg – hvis vi er kreative

Nylig ble en ny rapport om havvind lagt frem. Menon Economics mener at den norskbaserte havvindindustrien vil kunne omsette for nær 85 milliarder kroner i 2050, skriver Stein Lier-Hansen.

Synspunkt

SynspunktSertifisering på avveie

Lederstillinger er for ulike til at det gir mening å innføre et generelt ledersertifikat, skriver Roald Nomme i et svar til forslaget fra Bjørn Nervik.

Synspunkt

SynspunktKunsten å se organisering

Det er bare å innse det først som sist: Vi mangler et sanseorgan for organisasjoner. Vi kan ikke SE bedriften vår. I stedet fantaserer vi om den, skriver Jan Ketil Arnulf.

Synspunkt

SynspunktStyreverv kan ikke autoriseres

Det er misvisende og uheldig når enkelte aktører selger kursprogram som skal gi deg en autorisasjon som styremedlem, skriver høyskolektor Frode Solberg ved BI.

Synspunkt

SynspunktTrenger mer juss når NAV skal endres

Etter EØS-skandalen har det blitt tydelig at NAV må satse mer på den juridiske kompetansen, skriver Juristforbundet i et svar til NAV-direktør Hans Christian Holte.

Analyse

Korona-slitasjen

Det er ikke bare folket som er slitent nå. Regjeringen har også slitasje-tegn. Det kan i en viss grad kompenseres ved at opposisjonen på Stortinget involveres mer i smittebekjempelsen, skriver Aslak Bonde.

Synspunkt

Synspunkt«Sjefen fra helvete»

Gode sjefer er en sjelden rase. Her er 7 tegn på at din sjef kan være helsefarlig, skriver Glenn Hole.

Synspunkt

SynspunktForskning og politikk

Noen ganger blir det støy rundt forskning og politisk uenighet om hva den viser. I dette innlegget forsøker direktør Tanja Storsul ved Institutt for samfunnsforskning å rydde i forholdet mellom forskning og politikk.

Synspunkt

SynspunktVi trenger flere «religiøse» ledere

Ledere bør lage seg en slags «trosbekjennelse» og dele sitt verdigrunnlag og sine ledervisjoner, skriver Frode Dale.

Synspunkt

SynspunktLedere må snakke mindre, lytte mer

Krisetider øker behovet for kommunikasjon fra ledelsen, men det er mange ledere som går i snakkefellen, skriver lederutvikler Torgeir Flatjord.

Synspunkt

Bonusparadokset

Bonussystemer som endrer atferden til de ansatte, altså virker som tiltenkt, reduserer ansattes indre motivasjon, indikerer en fersk studie.

Synspunkt

SynspunktHjemmekontor kan skape utfordringer

Antall henvendelser til Akan om problematisk bruk av rusmidler har økt med 20 prosent siden Norge stengte ned 12. mars, skriver direktør i Akan, Elisabeth Ege.

Synspunkt

Digital suverenitet – ny virkelighet for Norge og Europa

I en stadig mer polarisert verden trenger vi et samlet Norge og Europa som klarer å hevde sin digitale suverenitet.

Synspunkt

Hvorfor du ikke bør gjøre som Google og Apple

På samme måte som du ikke trenger tips om hvilke tall du bør velge på lottokupongen fra en tidligere lottomillionær, skal du være skeptisk til råd fra de som har hatt suksess med innovasjon.

Synspunkt

Eldre befolkning, nye tjenester – sammen er de dynamitt

NHO har en tallfestet ambisjon om økt sysselsetting og en mer tjenestebasert økonomi fram mot 2030, skriver Anne-Cecilie Kaltenborn.

Synspunkt

Innfør ledelsessertifikat på norske arbeidsplasser

Det er på tide å innføre et ledersertifikat som sikrer at alle lederstillinger går på åremål, uten automatisk fornyelse, og med «prikkbelastning» som fremtvinger kontinuerlig utvikling, skriver Bjørn Nervik.

Analyse

Et langsomt EØS-drama

Når Stortinget kobler inn Høyesterett i striden om EUs jernbanedirektiv, åpner det både for å endre forholdet mellom statsmaktene og for å endre vår tilknytning til EU. Men det skjer langsomt.

Synspunkt

Tillitsbasert ledelse i politiet

Er tiden inne for et paradigmeskifte i norsk politi der tillitsbasert ledelse erstatter dagens styringsmodell, spør en lokallagsleder i Norges Politilederlag.

Synspunkt

En fornuftig budsjettpolitikk, hva er nå det?

En fagstatsråds handlekraft måles ut fra den budsjettvekst han eller hun er i stand til å klare å få til, fra ett år til et annet, skriver Øystein Blymke.

Synspunkt

Ikke all kompetanseutvikling behøver å være dyr

Det er viktigere å tenke nytt om læring i arbeidslivet enn å øke bevilgningene over statsbudsjettet, skriver Marius Olsen i Videocation.no i et svar til Kari Sollien i Akademikerne.

Synspunkt

Kraften i sunt lederskap

Den siste tidens debatter og hendelser i ulike kirkesamfunn og organisasjoner har gitt meg noen refleksjoner rundt sunt lederskap, skriver generalsekretær Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd.

Synspunkt

Omdømmevinnerne

De fem vinnerne av årets store omdømmeundersøkelse fra Ipsos har det til felles at de har samvirkebakgrunn, er samvirkeeid eller statlig eid, skriver Janne Log i Samvirkene.

Synspunkt

Lerø svarer Redaktørforeningen

Resetts redaktør bør få muligheten til å påta seg de forpliktelser Norsk Redaktørforening pålegger sine medlemmer, skriver Magne Lerø i et svar til Redaktørforeningen.

Synspunkt

Statsbudsjettet svarer ikke på de langsiktige utfordringene

Statsbudsjettet er en oppgave for økonomer. Og en økonom-­organisasjon som Econa følger tett med hva regjeringen foreslår av prioriteringer for neste år. Her er noen av økonomenes kommentarer.

Synspunkt

Feil om Norsk Redaktørforening

Resetts politiske standpunkter var aldri noe tema da styret i Redaktørforeningen behandlet medlemssøknaden, skriver Redaktørforeningens leder, Hanna Relling, i et svar til Magne Lerø.

Synspunkt

Arbeidslivets kompetanse­utfordringer forsvinner ikke av seg selv

- Ingen skal gå ut på dato, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim da han i april la frem en kompetansereform som skulle gjelde hele arbeidslivet. Seks måneder senere kan det se ut som om ambisjonene er senket.

Analyse

Faktatåke i ­ulikhetsdebatten

De nye forskningsrapportene om ulikhet og formuesskatt burde ha fungert som kraftfull ammunisjon for venstresiden, men gjør det ikke. Det blir stadig lettere for politikerne å ignorere forskning, skriver Aslak Bonde.

Synspunkt

Når de digitale bandittene kommer

Digital sikkerhet er ikke et produkt, men en kontinuerlig prosess. Et evig kappløp mot banditter som krever aktiv risikostyring og høy bevissthet.

Synspunkt

Fra styring og kontroll – til tillit?

Politiet er helt avhengig av tillit for å kunne løse samfunnsoppdraget. Publikum har stor tillit til politiet, men overordnede myndigheter detaljstyrer politiet og viser oss ikke den samme tilliten.

Annonse
Annonse
Annonse