Annonse
Synspunkt

SynspunktTillit som ­kapital i krisetid

For snart et år siden innførte Norge de mest inn­gripende tiltak landet har hatt i fredstid. Innskrenkingene i friheten vår, næringslivet vårt og arbeidsplassene våre har vært betydelig, og vi forsøker fortsatt å finne en vei ut av krisen.

SynspunktDette kjennetegner en god prosjektleder

Prosjektlederen er en kritisk rolle. De beste prosjektlederne er de som fokuserer på et overordnet mål, skriver Øyvind Lundberg i WSP.

Analyse

AnalyseEt ganske enkelt ordfører-utspill

Først var det en by-land konflikt, så ble det en Høyre-Ap strid, deretter dukket spørsmålet om Erna Solbergs ledelse opp, og jammen ble det ikke en diskusjon om politikkboblen også, skriver Aslak Bonde.

Uken som gikk

KommentarDer har du en gjeng

Nå bites hestene. Nå begynner det virkelig å bli by mot land og mann mot mann over hele landet. Folk som krangler om hvem som har det verst, liksom. Der har du en gjeng.

Synspunkt

SynspunktForurenser bør betale – også for plast i havet

Økokrim har slått fast at marin forsøpling skal behandles som alvorlig miljøkriminalitet. Like før jul ifjor kom den første fengselsstraffen, skriver Senter for hav og Arktis.

Synspunkt

SynspunktSlik påvirker dataintegrasjon bunnlinjen i en bedrift

Slår man sammen data fra forskjellige systemer i organisasjonen, kan man gjøre store besparelser, skriver Linda Lindborg.

Synspunkt

SynspunktSelvledelse for ­kunnskapsarbeidere

Hvilke strategier for selvledelse kan være til hjelp for kunnskapsmedarbeidere som er fullstendig oppslukt av jobben?

Synspunkt

SynspunktInnovasjon og omstilling krever først og fremst ledere

Det er lederne som må tegne opp det attraktive målbildet som skaper engasjement og utløser nytenkning, skriver Torgeir Flatjord.

Synspunkt

SynspunktPrioriter barna, Erna Solberg

Skal vi sikre barnas helse, utvikling og trivsel, må vi begynne med å styrke fødsels- og barselomsorgen, forlenge foreldrepermisjonen, videreføre kontantstøtten og utsette fulltidsbarnehage.

Synspunkt

SynspunktEi framtidsretta sjukelønnsordning

Ifølge ei undersøking frå Sverige svarte heile 36 prosent av svenske arbeidstakarar at dei hadde gått på jobb medan dei var sjuke fordi dei ikkje hadde hatt råd til å vere borte. Berre fire prosent av dei norske arbeidstakarane sa det same.

Synspunkt

Synspunkt«Rettferdig fordeling» - En politisk floskel og et filosofisk problem?

Velgerne krever mer av sine politiske ledere enn retoriske floskler om "mer rettferdighet til utsatte grupper og dem som sitter lengste nede ved bordet", skriver Øystein Blymke.

Synspunkt

PerspektivmeldingenTillitsbasert ­samarbeid blir viktigere når ­statsfinansene svekkes

Regjeringen offentliggjorde nylig Perspektivmeldingen 2021. På lanseringsseminaret presenterte sjeføkonom Kjersti Haugland tre scenarier for Norge, det gode, det dårlige og det grusomme. Hva må til for at vi skal klare det gode?

Synspunkt

SynspunktSirkulærøkonomiens suksess starter i søpla

Koronapandemien vil trolig føre til at vi får langt mer elektronisk avfall å hanskes med i årene som kommer. Hvordan vi håndterer det, kan få stor betydning for om vi oppnår Regjeringens mål om å bli et foregangsland i utviklingen av en grønn, sirkulær økonomi.

Analyse

AnalyseListhaugs utydelighet

Påtroppende Frp-leder Sylvi Listhaug går for å være landets tydeligste politikere, men det er umulig å vite hva hun mener om de nasjonalkonservative og om politisk metode, skriver Aslak Bonde.

Synspunkt

SynspunktDen nasjonale åreforkalkingen må behandles

Mennesker som har det for godt over tid, blir overvektige og late og mister det sunne blodtrykket som holder kropp og hjerne spenstig. Slik er det med alle organismer – også nasjoner, skriver Trygve Tamburstuen.

Synspunkt

SynspunktRåd til lederspirer som søker ny jobb

Når kandidater møter en headhunter eller en bedrift på jakt etter en ny medarbeider, bør de overveie følgende gode råd, skriver Lars Esholdt.

Synspunkt

Hvordan temme ­perfeksjonisten i deg og levere godt nok?

Skal du levere fremragende prestasjoner i dine viktigste oppgaver, må du lære deg å levere godt nok på andre områder. Hvis ikke risikerer du å brenne deg ut.

Synspunkt

Selvledelse blir nøkkelen når vi går over i den nye normalen

Pandemien vil for alltid endre måten vi jobber på. Den lange perioden med hjemmekontor har gjort at vi har måttet lede oss selv og teamene våre på en helt ny måte. Vi tror at selvledelse for både ansatte og ledere er kommet for å bli.

Synspunkt

SynspunktLyden av en leder

Måten du bruker stemmen på har mye å si for om du når fram med budskapet til teamet ditt, også på videomøter, skriver Ann Elin Sandhaug Moen.

Synspunkt

SynspunktEU-regler utformet for varer, ikke tjenester

Den sterke tjenesteveksten har gitt rare utslag i EØS. Derfor er bruk av det handlingsrommet vi har viktig.

Synspunkt

Når alle er enige med siste talerSlik unngår du den ­farlige gruppe­tenkningen

Gode beslutninger kommer sjelden i møter der alle er enige med siste taler, som gjerne er sjefen. Gruppetenking spiser nytenking til frokost, og dreper dynamikken i organisasjonen. Slik unngår du gruppetenkings-fella, og skaper smarte gruppeprosesser.

Synspunkt

Perspektivmeldingen 2021Fremtiden begynner nå

Det er et paradoks at Høyre-regjeringen hvert fjerde år fremstår som svært bekymret for nasjonens pengebruk, når den ellers bruker tiden til å øke oljepengebruken.

Synspunkt

SynspunktFordeler og ulemper ved bruk av headhunting

Å bruke et rekrutteringsbyrå til utvelgelse av ledere kan ha mange fordeler, men også noen ulemper, skriver Lars Esholdt.

Synspunkt

SynspunktÅ trykke på panikknappen er ikke et godt alternativ

Mange ledere kjenner nå på impulsen til å trykke på panikknappen før det hele sklir ut og de minster kontrollen, skriver Pål Rune Voss.

Synspunkt

SynspunktVeien tilbake. Livet etter koronaviruset

I hvor stor grad vil krigen mot covid-19 gjøre varige forandringer med samfunnet vårt, spør Jan Kærup Bjørneboe.

Analyse

AnalyseGambler med tilliten

Opposisjonspartiene overbyr hverandre med løfter om billig ferge, og statsministeren opptrer som politisk kommentator. Faren for økt politikerforakt og redusert tillit er stor, skriver Aslak Bonde.

Synspunkt

SynspunktLite innovative banker blir utfordret

Hvis ikke de klarer å fornye seg kan bankene bli den neste bransjen som trues av nye aktører og endrede spilleregler, skriver tre NHH-forskere.

Synspunkt

SynspunktMennesket er ikke organisasjonens viktigste ressurs

Dette mye brukte utsagnet er misvisende og egentlig feil, skriver ledelserådgiver Frode Dale.

Synspunkt

SynspunktHistorien om headhunting

Etter andre verdenskrig og med utviklingen av store, nye industrier, fant de første profesjonelle hodejegerne grobunn for et levebrød, skriver Lars Esholdt.

Synspunkt

SynspunktEt felles ansvar

Både bedriftene, myndighetene og vi som konsumenter er nødt til å ta ansvar, dersom vi skal lykkes med å få et mer bærekraftig forbruk, skriver Caroline Ditlev-Simonsen.

SynspunktNår sovende kunder våkner

Mobilkunder tenker sjelden på å bytte mobil­operatør. Men, får de varsel om prisendringer, øker tilbøyeligheten til å se seg om etter en ny operatør, selv når de varsles om lavere kostnader, skriver Helene Lie Røhr.

Synspunkt

SynspunktHistorieskriving om vestens tilstand kan ikke faktasjekkes

Det burde være åpenbart at de store spørsmålene om hvilke politiske ideer vesten har vært og er preget av kan ha mange svar, skriver Øystein Blymke.

Synspunkt

SynspunktOrganisasjonsdumhet

Den vanligste avbrytelsen i ditt arbeid vil komme fra dumhet. Det er en person som på ubegripelig vis kommer til å skape bryderi både for seg selv og deg, uten påviselig gevinst for noen av dere.

Synspunkt

SynspunktMaktmisbruk gir til slutt motmakt

De fire store teknologigigantene har nå mer makt enn de kan håndtere og klarer ikke lenger å ha felles front, skriver Janne Log.

Synspunkt

SynspunktMange ledere glemmer det som kan gi størst verdi

I kampen om den optimale digitaliseringsstrategien glemmer mange ledere å stille det viktigste spørsmålet; hva er virksomhetens konkurransefortrinn?

Synspunkt

SynspunktKlimaomstilling og grønn industrivekst

En god klimapolitikk reduserer utslipp, samtidig som den tiltrekker investeringer i norsk lavutslippsindustri. Men det gir ikke mening å ha samme avgiftsregime for privatbilisme og eksportindustri.

Analyse

Rettferdig klimapolitikk?

Den viktigste klimapolitiske diskusjonen i valgkampen blir om rettferdighet. Det går et skille mellom de rødgrønne og de blå om metode, og Senterpartiet er på den blå siden, skriver Aslak Bonde.

Synspunkt

Synspunkt"Hølet på Hjelset"

Helse Midt har tatt til vettet og Molde kan nå få et vakkert sykehus med sjøtomt og panoramautsikt, skriver professor emeritus Arild Hervik.

Synspunkt

SynspunktBærekraftfokuset øker, men bedriftene svikter – ifølge kundene!

Det er mulig ledere sier de gjør mer, men kundene er lite imponerte over bedriftenes innsats på bærekraft og samfunnsansvar, skriver tre NHH-forskere i et svarinnlegg til professor Ditlev-Simonsen.

Synspunkt

SynspunktFakta, myter, haltende sannheter og tåkefyrste-prat om politireformen

Politikerne er tilsynelatende mer opptatt av å tilbakevise usannheter fra motparten enn hva politietaten selv rapporterer om hvordan reformen utvikler seg, skriver Øystein Blymke.

Synspunkt

SynspunktRetorikk i prosjektledelse - få folkene med deg!

Lærer du deg de sentrale verktøyene i retorikken, vil du kommunisere bedre og få større gjennomslag som prosjektleder, skriver Carl Torvund.

Synspunkt

SynspunktLedelse i krise, krig og korona

Både private og offentlige virksomheter kan lære mye om ledelse av Forsvaret.

Synspunkt

SynspunktGoliat mot Goliat på vegne av David

Nå tar Apple kampen for personvernet mot Facebook som lever av å selge data om brukerne, skriver NHH-professor Tor W. Andreassen.

SynspunktGenerasjon Snøfnugg skal også ha jobb

Generasjon Z, eller «de digitalt innfødte», er i ferd med å ta viktige utdanningsvalg mens 6,3 prosent av de fra 20 til 24 år er arbeidsledige, og stadig flere unge kommer på trygd og stønad, skriver Anne-Cecilie Kaltenborn.

Synspunkt

SynspunktFra uvitenhet til proaktivitet – dette er fremtidens vinnere

Bedriftenes arbeid med bærekraft beveger seg fra å redusere risiko for skandaler og tragedier til å utvikle nye forretningsmuligheter, skriver BI-professor Caroline D. Ditlev-Simonsen.

Synspunkt

SynspunktKorona + klima = hjemmekontor?

Kan arbeidsgivers reduserte handlingsrom til å kreve daglig oppmøte på kontoret, og politikernes behov for konkrete resultater i møte med klimakrisen finne en felles løsning i hjemmekontoret, spør Ole Kristian Amdam.

Synspunkt

SynspunktHva er målet med et digitaliseringsprosjekt?

For å få mest mulig ut av et digitaliseringsprosjekt må man forstå hva som ligger i begrepet gevinstrealisering, skriver Glenn Hole.

SynspunktPsykologi har inntatt ledelsesfaget

Psykologi har stor gjennomslagskraft i moderne ledelsesforskning. Det har gitt oss et ledelsesfag som er for mye opptatt av hva enkeltindivider kan utrette på kort tid.

Synspunkt

SynspunktVirkelighetsfjern lederutdanning?

Det beste akademia kan gi studentene, er evnen til kritisk tenkning, skriver universitetslektor Karl Johan Gloppen.

Synspunkt

SynspunktHodejegeren

Mange tror feilaktig at hodejegerens liste over kandidater består av venner og bekjente, skriver Lars Esholdt.

Synspunkt

Må årets nyttårsbarn jobbe til de er 90?

Tall fra UNICEF viste at norske barn som fødes i år, vil leve til de blir 110 år. Dette tallet ble senere korrigert, men hva om det hadde vært sant? Hvor attraktive vil 75-åringene være på arbeidsmarkedet? Vil Nav sende en 80-åring på AMO-kurs?

Synspunkt

SynspunktNorges Politilederlag ønsker et nært politi velkommen

Nye tjenestesteder for politiet er ikke nødvendigvis noen god løsning. Det krever også ny tilførsel av flere medarbeidere, skriver Kjetil Ravlo i Norges Politilederlag.

Synspunkt

SynspunktKorsfest! Korsfest!! Internasjonale skiskytterledere skal tas!

Pust med magen og ta noen dype pust – før du skyter ned en som har brukt store deler av livet til beste for internasjonal skiskyting - og idrett, skriver Jørn Bue Olsen.

Synspunkt

SynspunktIkke bli påkjørt bakfra!

Som kunde ønsker vi kvalitet, kundetilfredshet og innovasjon. I dag leverer bedriftene hovedsakelig på de to første, skriver NHH-professor Tor W. Andreassen.

Synspunkt

SynspunktDigitalisering handler om teknologi, ikke om mennesker

Noen ganger får jeg inntrykk av at digitalisering blir et mål i seg selv, at det er menneskene som må tilpasse seg teknologien, skriver Torgeir Flatjord i et svarinnlegg til Anders Tvedten i TRY Råd.

Synspunkt

SynspunktInnfør langtidsplaner for politiet

Etablering av langtidsplaner i politiet etter mal fra forsvarssektoren er et klokt og framtidsrettet grep, mener Alf Christian Aarseth Grøtteland i Norges Politilederlag.

Synspunkt

SynspunktBomskudd fra Lerø

Inngrep i streikeretten er alvorlig. Magne Lerø er på ville veier når han forsvarer bruken av lønnsnemnd, skriver Trond Ellefsen i Delta.

Synspunkt

SynspunktNå er det tid for oss ledere å «bjuda på»

2020 var året hvor alle ledere kom i en helt ny situasjon og alle havnet i samme båt. En global pandemi, som fortsatt pågår, rammet oss med alle utfordringer den bringer med seg.

Synspunkt

SynspunktEr prestasjonsledelse svaret?

Tett oppfølging av ansatte for å sikre bedre resultater er ikke nødvendigvis den riktige måten å lede kunnskapsmedarbeidere på, skriver Karl Johan Gloppen.

Analyse

AnalyseSanners unyttige rådslag

Finansministeren fikk mange gode råd fra økonomene denne uken, men det hjelper ham fint lite. Det er den politiske dynamikken som bestemmer den økonomiske krisehåndteringen, Aslak Bonde.

Annonse
Annonse
Annonse