Annonse

Synspunkt

Våre faste bidragsytere | Synspunkt


 


Vil du bidra til Synspunkt-spalten? Send oss en mail!

Innovasjonsevne: En ekspert kom til byen

I innovasjons-debatten finnes det to skoler: de som mener at innovasjonsevne best måles internt i bedriften og de som mener at kundene er de beste dommerne.

Kommentar

Tidligere toppsjefer uegnet som styreledere?

Det kan virke naturlig at neste trinn på en toppleders karrierestige er styrelederverv, men det er ingen selvfølge at en vellykket administrerende direktør er egnet for oppdraget, skriver Tonje Grave.

Kommentar

Kortsiktig prosjektforskning gir mindre akademisk frihet

Mer resultatorientert forskning ødelegger innovativ kritisk grunnforskning, skriver Noralv Veggeland.

Kommentar

Norsk arbeidsliv – best i verden

I en større undersøkelse fra den britiske organisasjonen Oxfam, blir det norske arbeidslivet omtalt som verdens aller beste, skriver Stein Lier-Hansen.

Analyse

KrF snur neppe

Ettersom abortspørsmålet ser stadig vanskeligere ut for KrF og regjeringspartiene øker tvilen om de vil klare å bli enige om en felles styringsplattform. Formelt sett kan KrF snu, og innlede forhandlinger med Ap og Sp, men foreløpig er det veldig lite sannsynlig, skriver Aslak Bonde.

Kommentar

Langtidsplanen lover godt, men sterkere satsing trengs

Det er gledelig at Regjeringa prioriterer samfunnssikkerhet og samhørighet i den nye langtidsplanen for forskning og høyere utdanning. Dessverre følges dette ikke opp i opptrappingsplanene, skriver Tanja Storsul.

Det politiske spillet om KrF sett i etterkant

Kommentar

Norsk næringsliv forsker mer

Norske bedrifter forsker mer enn noen sinne. Det er gode nyheter, selv om ambisjonene er enda høyere, skriver John-Arne Røttingen.

Analyse

Tilbake til normalen

Etter fredagens ekstraordinære KrF-landsmøte går politikken inn i en ny fase som kommer til å være mer gjenkjennelig. Det kan igjen bli oppmerksomhet om de politiske sakene, og dragkampene på Stortinget. Blant annet om statsbudsjettet, skriver Aslak Bonde.

Kommentar

Kristelig opptur kan gi langvarig nedtur for KrF

Kampen om veivalg i KrF får sitt klimaks til helgen. Men kampen om partiets sjel er langt fra over. En blå seier kan faktisk være en gavepakke til de rødgrønne partiene.

Kommentar

KrF og høyresiden

Fredag får vi «et lite stykke USA» i det fredelige og ugudelige landet langt mot nord.

Kommentar

Kinas fordeler og ulemper innen kunstig intelligens

I juli 2017 utformet kommunistpartiet i Folkerepublikken Kinas en plan for utvikling av neste generasjon kunstig intelligens. Målet er å innhente Vesten innen 2020 og å ligge i tet innen 2025.

Kommentar

Står vi bedre rustet i dag ti år etter finanskrisen?

Det er 10 år siden finanskrisen. Hva har vi lært? En ting er sikkert: Den neste krisen vil bli annerledes, skriver Arturo Bris.

Kan vi unngå «Hothouse Earth»?

Verden styrer mot en katastrofe det ble advart mot for 50 år siden. Men det er fortsatt mulig å bremse.

Styrer og krisehåndtering

Mange styrer i Norge er trolig dårlig forberedt på å håndtere ulike typer av kriser. Rett og slett fordi de ikke har trent på det.

Kommentar

Fem råd til ferske endringsledere

I dagens testverden skjer det store endringer i måten vi jobber på. Nye verktøy og nye teknologier kommer på løpende bånd. Hvordan vil de ansatte påvirkes av disse endringene? Spør Saga Bra Davidsdottir.

Kommentar

Man finner ikke det man ikke leter etter

Det er bedriftenes ansvar selv å aktivt rekruttere flere kvinner, skriver Tom Bolstad.

Kommentar

På tide å utvide perspektivet litt?

Kjønnsbalanse er strevsomt, men både politikere, hodejegere og kvinner kan bidra med langt mer enn Dagens Perspektiv og Magne Lerø gir dem æren for.

Apokalypse i varehandelen?

Varehandelen er en truet næring. Teknologien presser frem andre og nye forretningsmodeller på bakken og i luften ala Amazon Go og Komplett.no. Men er apokalyptiske tilstander i bransjen et resultat av eksterne sjokk eller en ikke-innovativ ledelse?

Analyse

Partisplittelse neste?

Debatten på det ekstraordinære KrF-landsmøtet kan bli annerledes enn forutsett. Den interne striden er blitt så opprivende at det kan hende hovedtemaet på møtet ikke blir hva slags regjering vi skal ha, men hvordan KrF skal unngå splittelse, skriver Aslak Bonde.

Kommentar

Carl BildtSlutten på et alliansefritt Skandinavia

Militære konvoier fra en rekke NATO-land har ankommet vestlige deler av Sverige. De okkuperer svenske gater og ber politiet sende ut trafikkvarsler. Alle er på vei mot Norge.

Klientalismens politiske ideologi

I den moderne velferdsstaten kjemper sosialdemokratiet i motbakke, skriver Noralv Veggeland.

Kommentar

Svar til ElvestuenVelment klimapolitikk er dårlig klimapolitikk hvis den går for sakte

Budsjettet er svakt fordi tiltakene er små og går for sakte, skriver Hulda Holtvedt.

Kommentar

Vil maskinlæring revolusjonere offentlig sektor?

Kommentar

Statens sponsing av internasjonale nettgiganter må stoppes nå

Analyse

KrF-beilere i trøbbel

Erna Solberg er så opptatt av å påvirke KrFs valg at hun fremstår som maktarrogant. Jonas Gahr Støre fremstilles i en ny bok som vinglete og ikke til å stole på når det virkelig gjelder. Dermed har både Hareides folk og Solberg-tilhengerne i KrF fått nye argumenter.

Tror Stein Lier-Hansen at markedet løser alt?

Lederen i Norsk Industri svartmaler kommunal avfallsbransje i Ukeavisen Ledelse 21. september. Han bommer grovt. Lier-Hansen skjønner tydeligvis ikke at det handler om miljø og samfunnsansvar, skriver Øivind Brevik og Svein Kamfjord.

Kommentar

Konflikthåndtering for ledere

Konflikter i arbeidslivet kan ha store negative konsekvenser. Det skjer gjerne når konflikter eskalerer, slik at de ikke bare påvirker partene i konflikten, men et helt arbeidsmiljø, skriver Halvor Nordøy.

Kommentar

Klimaminister Ola ElvestuenRask omstilling til lavutslipps-samfunnet

1,5-graders-rapporten til FNs klimapanel understreker at vi må gjøre mer enn vi gjør i dag, og det haster, skriver klimaminister Ola Elvestuen.

Kommentar

Fra digitalisering til digital transformasjon

Analyse

Venstres og Frps metoder

Mens Fremskrittspartiet lar sine stortingsrepresentanter hudflette sin egen regjerings beslutning om å kutte støtten til Hege Storhaugs organisasjon, later Venstres folk som om regjeringssamarbeidet bare gir seire, skriver Aslak Bonde.

Kommentar

Sosial solidaritet for ­bærekraftig utvikling

Kommentar

Skattebistand virker

Skatteetaten er nå i dialog med flere samarbeidspartnere om skattebistand samtidig som Norge gir et betydelig bidrag til OECDs innsats på skatteområdet i utviklingsland.

Kommentar

Zero-leder Marius HolmGrell kontrast mellom statsbudsjett og klimarapport

Kontrasten mellom regjeringens forslag til klimatiltak i statsbudsjettet og tiltakene FNs klimapanel foreskriver for å unngå ødeleggende global oppvarming er grell.

Kommentar

Ledelse eller vil-ledelse?

Kommentar

Økonomisk kriseforvaltning: Om stat, lån og penger

Den vestlige økonomien viser en svak framgang for tiden. Arbeidsledigheten går ned. Men få økonomer tror på varighet. Egentlig er situasjonen lik den som skapte finanskrisen, skriver Noralv Veggeland.

Kommentar

Menneskeheten har satt seg selv i sjakk

Alle prøver å lese den siste FN-rapporten om klima positivt. Det kan jeg ikke skjønne. Kraftig utbygging av atomkraft er et nødvendig tiltak for å redde kloden fra overoppheting. Hilsen FN.

Kommentar

Mulighetenes marked

Det kan skapes helt nye typer jobber i Norge, men da må vi være endringsvillige, skriver Vibeke Hammer Madsen.

Kommentar

Vi treng fleire modige menn

No for tida er det mykje fokus på å få fleire kvinner i leiande ­stillingar. Det er flott og viktig . Vi treng at kvinner kaster seg fram og våger å ta ansvar, risiko og posisjoner seg, skriver Gro Mykkeltvedt.

Kommentar

Regjeringa satsar på domstolane

I Ukeavisen Ledelse er det skapt eit inntrykk av at regjeringa kuttar og kuttar i domstolane, og at saksbehandlingstida aukar og aukar. Sanninga er at regjeringa styrkar domstolane.

Kommentar

Derfor vender Brasil seg mot en «sterk mann»

Hvorfor ser det ut som Brasil er i ferd med å utvikle seg i en autoritær retning med økt innflytelse fra militæret? Spør Kjetil Klette Bøhler.

Analyse

For sent med KrF-kompromiss

Etter en uke er det åpenbart at KrF er delt i to, og at motsetningene mellom høyre- og venstresiden er store og skarpe. Kravet om å utsette veivalget kommer derfor til å øke i styrke, men det er foreløpig lite som tyder på at det når frem, skriver Aslak Bonde.

Kommentar

Regjeringens effektivisering i staten

Færre ansatte og dårligere kvalitet på tjenestene, er ­konsekvensene av regjeringens avbyråkratiserings­reform, skriver Marc Gayorfar.

Kommentar

Europas flyktning-skandale

Uten tilgang til skole og utdanning, vil flyktningbarna i Moria-leiren på Lesbos ha en enda mer håpløs framtid, skriver Gordon Brown.

Kommentar

Norsk psykiatri – en skam

Hvordan kan mennesker bli friske når de sover i et rom som påminner dem om elendighet? Standarden i ­psykiatrien er rett og slett urovekkende, skriver Irma Kartal.

Kommentar

Høyt spill om historisk veivalg

Om Knut Arild Hareide får med seg KrF over til Ap og Sp, har i realiteten verken Støre eller Vedum noen mulighet til å si nei til å bidra til regjeringsskifte, skriver Aslak Bonde.

Kommentar

Ledere må bestemme seg for hva deres ­fotavtrykk skal være

Alle typer ledere har mye å lære av Barack Obama. Vi må ha med oss både hjerne og hjerte, og spesielt slippe unge talenter til.

Kommentar

Hvem er du leder for?

Et grunnleggende spørsmål alle ledere bør stille seg er: «hvem leder jeg, hvem er mine følgere eller medarbeidere?»

Kommentar

Open access – viktig og vanskelig

Målsettingene om at forskning skal være åpent tilgjengelig er gode. Men, det å politisk framtvinge en ny forretningsmodell er høyt spill – og ganske uvanlig, skriver Tanja Storsul.

Kommentar

El-bransjen – ute av kontroll eller et komplott mot forbrukerne?

Såkalt effektprising av strømmen, slik NVE legger opp til, kan bli svært dyrt for forbrukerne. Det synes å være tid for et opprør mot strømprisene, skriver Thore K. Karlsen.

Kommentar

Bedre kostnadskontroll er nødvendig

I avfallsbransjen applauderes de kommunene som bruker mest penger. Hvorfor er det sånn?

Analyse

Byråkraten vs. politikeren

Det er forskjell på byråkrater som jobber i departementene og de som jobber i kommunene. Det kan være noe av årsaken til striden i Oslo-skolen, skriver Aslak Bonde.

Kommentar

HelseledelseTradisjon eller innovasjon i sykehusene

Hvorfor går ikke digitaliseringen av sykehusene raskere? Hva er grunnen til at de ikke viser mer ­innovasjon i ­organisering og utføring av helse­tjenester? Ligger svaret i finansieringsordningene, spør leder for helsesektoren i IBM Norge.

Kommentar

Fem råd til unge ledere

Får du muligheten til å lede, bør du gripe den, skriver Iselin Pettersen. Her er fem råd som kan gjøre hverdagen bedre for unge ledere, skriver konsulent Iselin Pettersen.

Kommentar

Klimavennlig migrasjon

Menneskeheten er i bevegelse. Tiden vi lever i preges av en enorm flyt av ideer, penger og – i økende grad – mennesker.

Kommentar

Norge mangler kompetent arbeidskraft for digitalisering

Strategigruppen Digital21 kom i begynnelsen av september med mange gode råd til regjeringen om hvordan vi kan digitalisere Norge. Allerede i dag kan ledere i privat og offentlig sektor ta flere grep for å sikre tilstrekkelig kapasitet og kompetanse for en mer digital fremtid, skriver adm. dir. Røttingen i Forskningsrådet.

Analyse

Klassisk Ap-håndverk

Arbeiderpartiet ser ut til å samle seg om et høyst uklart asylkompromiss. Det kommer til å gå bra så lenge EU fortsetter å stenge flyktningerutene til Europa, og så lenge Russland ikke utfordrer oss på Storskog.

DIGITAL21 og energiselskapene

Rapporten DIGITAL21 peker på tiltak man kan, må og bør gjøre for omstilling av blant annet energiselskapene. Jeg mener at disse, i tillegg til å digitalisere for lavere kostnader, må innovere sin forretningsmodell for å opprettholde sin relevans og attraktivitet for samfunnet, kunder, og investorer.

Kommentar

43-timersuke?

Det ble ramaskrik da Erna Solberg under Arendalsuka varslet at vi må jobbe 43-timers arbeidsuke. Eller gjorde hun det?

Kommentar

Eldre arbeidstakere er dyre og lateRapport fra rapportlesing

Forsvarstale fra Mann55: Har aldri sjuke barn og har omstilt før.

Annonse
Annonse
Annonse