Annonse

Synspunkt

Våre faste bidragsytere | Synspunkt


 


Vil du bidra til Synspunkt-spalten? Send oss en mail!

Bedrifter må ta samfunnsansvar på alvorÅ skape en troverdig strategi

Det nytter ikke lenger med litt «etisk sminke» hvis virksomheter vil bli tatt på alvor med sitt samfunnsansvar, skriver professorer ved handelshøyskolen IMD.

Kommentar

Kvalitet er mer enn eksellens

Skal vi fremme kvalitet i norsk forskning må vi huske at kvalitet er mer enn akademisk eksellens, skriver Tanja Storsul.

Kommentar

Byggeskandalen på Stortinget: I stortingståken

Det er mye som tyder på at våre folkevalgte har gått i flokk inn i det som i forskningslitteraturen er velkjent som «The Planning Fallacy» – planleggingens villfarelse, skriver Per Olav Istad.

Kommentar

Forretningsidéer er ikke ens­betydende med forretningsmuligheter

Forretningsideer krever inspirasjon, mens forretningsmuligheter innebærer hardt arbeid. Slik kan entreprenører gjøre en idé om til et gjennombrudd, skriver Peter Vogel.

Kommentar

Flere valgmuligheter kan gjøre deg misfornøyd

Konklusjonen som kan trekkes fra forskningen er at de som har begrensede valgmuligheter opplever et mer tilfredsstillende liv, enn de som har ubegrensede valgmuligheter, skriver Erlend Vestre.

Leder

LederGi de eldre en ungdomsminister

Regjeringen er utvidet med en minister som skal tale de eldres sak. Men de eldre ville være bedre tjent med en ungdomsminister enn en eldreminister.

Kommentar

Ja, vi elsker den norske modellen

I Norge er samarbeid vanligere enn konflikt. Hvis arbeidslivet skal være slik også i fremtiden, må vi passe ekstra godt på den norske modellen, skriver Vibeke Hammer Madsen.

Den vanskelige søknadenDette må med i hoveddelen av jobbsøknaden

Hoveddelen av søknaden er ofte det vanskeligste, skriver Martin Hovde i CVportalen.no.

Analyse

Kamp om Frp og borgerligheten

Det er ikke bare statsminister Erna Solberg som er blitt ydmyket av sin egen justisminister. Sannsynligvis er Frp-leder Siv Jensen også blitt trosset – av en partifelle som ikke ser ut til å ha noe i mot å ta partiet ut av regjering, skriver Aslak Bonde.

VelferdbloggenFærdermodellen

Overblikk

Traaseth vs DybStriden fortsetter

«Aktiv historiefortelling», kaller PR-bransjen det som i dag bedrives i og rundt Innovasjon Norge.

Kommentar

Innovasjon er blitt vår tids politiske trosgrunnlag

Det er underlig at ­mekanismen «­kreativ ­destruksjon» ikke problemati­seres her i landet, skriver professor Noralv Veggeland.

Kommentar

Dagligvarer: en innovasjonssinke i kundemarkedet

Dagligvareaktørene klarer ikke å gjøre to ting samtidig, skriver NHH-professor Tor Wallin Andreassen.

Kommentar

Slaget i Kollen

Hvem kunne trodd at 100.000 møtte opp og tok seg en skikkelig fest i Holmenkollen på en skyfri lørdag? Det burde i hvert fall Sporveien og Holmenkollen skifestival tatt høyde for, skriver Bård Andersson.

Kommentar

Cybersikkerhet – fra serverrom til styrerom

Digitaliseringen skyter fart i samfunnet. Det øker sårbarheten til verdiene vi vil beskytte. Hvem har ansvaret for sikkerheten? spør styreleder Terje Wold i Den Norske Dataforening.

VelferdbloggenViktigheten av sysselsetting

I den offentlige debatten kan man ofte få inntrykk av at stadig flere går på trygd. Men stemmer dette?

Analyse

KrF reddet litt av Stortingets ære

Stortingets byggesprekk har fått deler av Stortinget til å tenke litt mer prinsipielt enn før, skriver Aslak Bonde.

Kommentar

Det er fremdeles mange kamper å kjempe i verdens mest likestilte land

Anita Krohn Traaseth representerer en ny ledertype i offentlig forvaltning. Vi trenger flere ufiltrerte og uredde ledere med store hjerter, skriver IKT Norge-leder Heidi Arnesen Austlid.

Kommentar

1 – 0 til Traaseth

Dersom noen vil bytte ut Anita Krohn Traaseth, må de se på resultater og organisering av hele virkemiddelapparatet – ikke analysere kronikker og gamle blogginnlegg.

Kommentar

Havet i nord – vår nye globale vekstarena

Samtidig som olje- og gassaktiviteten og utbyggingen i Barentshavet øker, øker også mulighetene for grønne energi­løsninger i de norske havområdene som både kan og bør spille en stor global rolle, skriver Ole Øvretveit og Owe Hagesæther.

Tidene forandrer segKan kultur styres?

Samfunn er i stadig endring. Det går ikke alltid upåvirket hen og kan koste dyrt for dem som ikke tar inn over seg realitetene, skriver Karl Johan Gloppen.

Kommentar

Hva med en jobb i industrien?

Digitalisering endrer samfunnet på mange områder, men gir oss også nye muligheter. Unge mennesker som lurer på hva de skal bli og hvor de skal satse bør orientere seg mot industrien, skriver Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri.

Analyse

Den ubegripelige SSB-saken

Siv Jensen trenger ikke å uroe seg for egen stilling, selv om SV ønsker å fremme mistillitsforslag mot henne i SSB-saken. Likevel har finans­ministeren både tapt generell troverdighet, og hisset på seg flere opposisjonspartier. Helt selvforskyldt.

Kommentar

Begjæret etter innovasjon

Det har oppstått et begjær rundt begrepet innovasjon. Men er mer innovasjon alltid bedre? spør NTNU-professor Oscar Amundsen.

Kommentar

Hvorfor er toppledere lavt representert i sosiale medier?

Mange toppledere vegrer seg for å engasjere seg i sosiale medier. Dette til tross for at digitalt synlige ledere bidrar til en rekke fordeler for organisasjonen de representerer, skriver Erlend Førsund.

Kommentar

Krever at nærings­livet skjerper seg

Helly Hansen, Coop og andre: Vennligst selg oss giftfrie barneprodukter. Barn leker best uten miljøgift i buksa, skriver Anja Bakken Riise.

Kommentar

VippsAldri ferdig med å innovere

Er Vipps den største innovasjonen siden oppskåret brød? spør Tor W. Andreassen i et innlegg forrige uke. For oss er ikke det så viktig, så lenge vi hele tiden leverer på forenkling, skriver sjef for Vipps, Rune Garborg.

Lean uten kulturfokus

Lean gir ofte resultater. Men du må ha med deg kulturen, skriver John Kenneth Selven.

Kommentar

Et velregissert skrik

Når sportssjef Vidar Løfshus går ut og kritiserer FIS for sin håndtering av Johaug–saken på OLs siste dag, er det langt fra tilfeldig, skriver Bård Andersson

Kommentar

Overvåkning er lite lønnsomt

Mulighetene for å overvåke ansatte blir stadig flere. Men er overvåkning lurt i lengden? spør Helge Svare og Vilde Hoff Bernstrøm.

Kommentar

Der de nye ideene oppstår

De forskerne som er spesielt kreative har ofte en ganske bred faglig profil. I mange tilfeller oppnår de kreative gjennombrudd når de bytter forskningsfelt. Men det tar ofte lengre tid før denne forskningen anerkjennes av andre, skriver John-Arne Røttingen.

Kommentar

Snart kommer EUs nye personvernreglerIkke glem retten til å bli glemt

Har du som leder glemt menneskers rett til å bli glemt? Det kan koste selskapet ditt dyrt. Det er på tide å ta frem huskelappen fra i fjor. Om knappe 100 dager trer GDPR i kraft.

Analyse

EØS-avtalen brukes - selvfølgelig

Høyresiden klager fordi de ikke er vant til at deres interesser trues av EØS, skriver analytiker Aslak Bonde.

VelferdkommentarenEldrepolitikk på autopilot

Norge fikk nylig en eldreminister, og gammel vanetenkning gjorde at hun ble plassert i Helsedepartementet. Men en minister for aldring burde heller vært lagt til Arbeidsdepartementet, skriver senterleder ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning.

Kommentar

Mobbing av ledere: Hva er det egentlig som forgår?

Begrepet «mobbing» har etter hvert fått en bestemt definisjon. Men hva er det egentlig som foregår når en leder mobbes? Her er en «historie fra virkeligheten», skriver organisasjonsrådgiver Knut Wollebæk.

Kommentar

Angela Merkel: Sesong 4

Det går mot fire nye år med Angela Merkel som forbundskansler - i fjerde og siste sesong, skriver leder for LOs kontor i Brussel, Knut Arne Sanden.

Kommentar

Liv og lære i kompetansevirksomheter

Alle later til å være enige om at fremtidens arbeidsliv vil kreve høyere og mer oppdatert kompetanse. Da er det synd at stadig færre av oss tar etter- og videreutdanning, skriver Econa-leder Tom Bolstad.

«No deal brexit» er ikke utelukket

Brexit-bråket vil ingen ende ta. Ikke i år og heller ikke til neste år. Kanskje vil det aldri stoppe - fordi britiske politikere ikke vet hva de vil, og vil forbli uenige om utfallet uansett hva det måtte komme til å bli, skriver leder av LO-kontoret i Brussel, Knut Arne Sanden.

Kommentar

Derfor overlates nytilsatte ledere til seg selv

Problemet med svak eller manglende innfasing av nye ledere kan være enda mer forstemmende enn det resultatene i Dagens Perspektivs undersøkelse viser, skriver organisasjonspsykolog Richard Taylor.

Analyse

Sentrums endelige død

2018 blir året der idéen om et selvstendig politisk sentrumsalternativ blir gravlagt etter et 45 år langt nær-døden-liv, skriver Aslak Bonde.

Er du personleg og profesjonell?Rolla som leiar med sideblikk til terapi

Om du har din fyrste leiarrolle eller om du i mange år har vore leiar, så spør deg sjølv: «Korleis utøver eg rolla mi personleg og profejonelt?» Det skriv konsulent Gro Mykkeltvedt.

Kommentar

Vipps som innovasjon

Vipps med sine 2,7 millioner brukere fremstilles av mange som det største som har skjedd siden ferdig oppskåret brød. Det er mulig. Men hva er det som gjør Vipps så populær - utover nettverskeffekten?

Kommentar

Norges Bank – en mektig stat i staten

Som i mange andre vestlige land er sentralbanken, Norges Bank, en selvregulerende og ikke politisk styrt institusjon. Men er det klokt at en av Norges mektigste institusjoner står utenfor politisk styring? spør Noralv Veggeland.

Kommentar

En spesiell lederutfordring

Hvor langt er det mulig å gå på veien fra høflig diplomati til å bygge et lederteam med en felles endrings­agenda, i ledelsen av internasjonale nettverk og arenaer? Spør Hans Christian Holte.

Leder

LederSvenske tilstander? Ja takk!

I Sverige finnes ingen IA-avtale, likevel er det langt høyere yrkesdeltakelse blant funksjonshemmede der enn i Norge. Spørsmålet er om norske politikere er åpne for at vi har noe å lære av svenskene.

Analyse

Velger å være politisk maktesløs

Politikere flest har stor tro på at de kan styre helsevesenet, skolen og arbeidsdeltakelsen, mens de fremstår som mer eller mindre avmektige i kampen mot arbeidslivskriminalitet og lovlige skatteundragelser. En slik forskjellsbehandling er det mulig å gjøre noe med, skriver Aslak Bonde.

Kommentar

En synlig sjef gir synlig gevinst

Mange toppledere vegrer seg for å engasjere seg i sosiale medier. Dette til tross for at digitalt synlige ledere bidrar til en rekke fordeler for organisasjonen de representerer, skriver Erlend Førsund.

Kommentar

Helhetlig rekrutteringUtvelgelse med støtte til nyansatte ledere

Det er mulig å jobbe mer jobbe mer helhetlig med rekruttering og innfasing av nye ledere, skriver Tor Egil Ruud i SYNSPUNKT.

PolitireformenEvnen til å tenke nytt om sitt lederskap blir avgjørende

Politiledere vil stå overfor flere nye utfordringer både internt og eksternt, skriver førsteamanuensis Rune Glomseth ved Politihøgskolen i SYNSPUNKT.

Kommentar

Dugnadsånden lever i privat sektor

Mange arbeidsgivere har lenge deltatt på en inkluderingsdugnad i arbeidslivet, men mangler redskapene som kan gi flere personer en mulighet, skriver Virke-direktør Vibeke Hammer Madsen.

Kommentar

Halve folket i arbeid!

Arbeiderpartiets ikoniske slagord fra 1933, «Hele folket i arbeid», må sannsynligvis endres radikalt, skriver Lars Rinnan.

Kommentar

Kulturen hjalp Giske å grave sin egen grav

Da arbeiderbevegelsen vokste fram måtte det kjempes for å bli hørt. Det var bevegelsens fødselssmerte. I dag er kulturen en utfordring, og de sitter alle sammen fast i det samme limet, skriver Hans Erik Anonsen.

Analyse

BNP-vekst knuser mål

Mye tyder på at statsminister Solberg allerede har gitt opp målsetningen om å nå NATOs mål for forsterket forsvarssatsing. Dermed kan det igjen bli grasrot-kupp på Høyres og FrPs landsmøter, samtidig som Ap og Sp har fått et nytt angrepspunkt mot regjeringen, skriver Aslak Bonde.

Norge er innovativ når kundene mener det!

NHH-professor og leder for Center for Service Innovation (CSI), Tor Wallin Andreassen, forsvarer bruken av Norsk Innovasjonsindeks i dette Synspunktet.

Topplederne må forstå forskjellen på harde og myke trender

Skal du som toppleder legge gode planer for fremtiden må du vite forskjellen mellom en hard og en myk (soft) trend, skriver Stig Hammer.

Jakten på lokalmaten

Et større innslag av lokal mat og drikke vil også kunne ha positive miljømessige implikasjoner gjennom mindre transport og reduserte utslipp av klimagasser, skriver seniorforsker Trude Borch ved Akvaplan-niva og rådgiver Agnete Ryeng i 2469 Reiselivsutvikling.

Kommentar

Snever rekrutteringspraksis

Det virker som både rekrutteringsbransjen og de som kjøper deres tjenester tror at «halvgjort er velgjort», skriver Frode Dale.

Kommentar

Ingen grunn til sutring fra digitale næringer

Norge har fått en ny utvidet regjering, der flere etablerte statsråder har byttet roller. For digitale næringer er denne stol-leken positiv, skriver Heidi Arnesen Austlid.

Kommentar

Et grønt skatteskifte for rike Tesla-eiere

Solberg II-regjeringen viderefører elbilfordelene, det er bra, men Jeløya-plattformen mangler løfter om et grønt skatteskifte for folk flest, skriver Anja Bakken Riise.

Analyse

ANALYSEPolitisk arbeid gir økt risiko for seksuell trakassering

Ungdom jobber sammen med voksne. Arbeidet er døgnkontinuerlig, og maktkamper er så vanlig at det er lett å kategorisere et varsel om trakassering som en del av et spill, skriver Aslak Bonde.

Annonse
Annonse
Annonse