Annonse

Folkets jubel – min belønning

Hvis du skal være politiker er det viktig å ha det riktige selvbildet. Selvbilde kan vel egentlig aldri bli stort nok. Målet må være å ha et selvbilde som er så stort og som strekker seg så langt at solen aldri går ned.

Også må man vite at det kan være riktig kaldt og ufyselig i politikken. På hverdager. I helga. Og ellers. Svaret da er å være sin egen aftenstjerne og sin egen morgensol. Slik vil det aldri være mangel på lyspunkter på din vei.

Når det gjelder selvbilder er det utrolig mye fint å velge i. Et eksempel er selveste «Fredens sekretær», Geir Lundestad som strekker seg langt og byr uendelig mye på seg selv.I de helt underordnede deler av Nobel-komiteen har det nylig, veltet frem en masse underlegne følelser.

Å snakke om følelser er viktig i politikken. Når menn skal snakke om følelser og det ikke er anledning til å bruke powerpoint, så blir det hele som regel meget vanskleig. En mye brukt metode er da å skrive brev. Thorbjørn Jagland skrev et leserbrev som fylte en hel side i Aftenposten. Her var det særlig en setning jeg la merke til. Jagland skriver:

«Som folkevalgt hadde jeg alltid dette prinsipp: At Stortinget hadde krav på høre min stemme, ikke stemmen til en sekretær.»

Hvis man tar denne grunnholdningen og pusser den slik at den skinner kan man få til et godt motto for alt man gjør. Jeg vil foreslå «Folkets jubel – min belønning», som et bra motto.

I politikken er det dessuten viktig å ha gode forbilder. Jesus gikk for eksempel opp på et fjell i Galilea. Fjellet er kjent som «Åpenbaringens sted». Jesus holdt her en av sine viktigste taler, Bergprekenen.

For Jonas Gahr Støre var fjellet Hallingskarvet. Han gikk opp på fjellet for å tenke. Å da han kom ned fra fjellet sto hele Norge der og ventet på budskapet: – Jeg har bestemt meg for å bli leder av Arbeiderpartiet, sa Jonas. Og slik ble det.

Når vi snakker om Bergprekenen så var det her Jesus lanserte utrykkene «ulv i fåreklær« og «Å kaste perler for svin». Dette har siden glidd inn i politikkens fagterminologi.

Her må vi være ærlig å innrømme at det kan være meget krevende og være en stor leder og skulle gå mellom alle de små fårene og lure på hvem som er ulver. Et tips er å se om noen prøver veldig hardt å ligne på en sau. Da er de gjerne noe helt annet. Mulla Krekar er et eksempel. 

I politikken er det som man forstår viktig å være nøye med eget utseende. Her kan vi lære mye av bloggdronning og fotballfrue Caroline Berg Eriksen som har som motto, «Prøv å bli den beste versjonen av deg selv”, gjerne ved hjelp av photoshop.

I politikken er ofte snakk om at det er fare for at noen kan stjele dine klær, mens du bader.

Et godt tips er da å bade med klærne på. Et forbilde her er Erna Solberg som iført sin fineste blå gallakjole senket sitt legeme ned i et skogstjern i Nordmarka til glede for Dagbladets lesere. Jeg har også sett Jens Stoltenberg i en meget rød og trang shorts og hvit singlet med store bicepser som løftet jern for å illustrere at han var leder for Mannsrolleutvalget.

Når det er sagt, så er det ikke alle klær som risikerer å bli stjålet. En klassiker er kjolen med de erigerte leppestifter som Siv Jensens hadde intenst på seg under «Morna Jens-talen» for to år siden.

Når det gjelder å spille på sex så er det lov å ta en Per Borten. Når pressen kommer på hjemme hos intervju. Still gjerne i bare trusa og klipp gresset i hagen.

Du må også være nøye med hva du spiser. Bjarne Håkon Hanssen, var blant landets aller mest populære politikere da han gikk under navnet Pølse-Hanssen. Hva han spiser i First House er det ingen som vet.

Du må for øvrig huske å ta mange bilder av maten du spiser og legge på Facebook eller Snappschat eller Instagram. Slik bygger du en bauta over deg selv i vår tid. Å få det til krever mye hardt arbeid og uendelig mange selfies.

Det gjelder som man forstår å ta i litt. Dette har jeg personlige erfaringer for. Man står kanskje der og retter en harmdirrende pekefinger mot kartet for å si hvor skapet skal stå. Man sier at nå er det virkelig alvor. Det er nå det gjelder. Her blir det et hull i tiden hvis du ikke gjør som jeg sier. Dette er et helt avgjørende øyeblikk, en skjebnestund, et slags svart hull, som alt vil bli sugd inn i. Hvis du ikke gjør som jeg sier.

Dette sa jeg til publikum, min datter på 16 år.

Jeg løftet pekefingeren. Hun så på den og sa:

– Det er syltetøy på fingeren din. 

«Når det gjelder selvbilder er det utrolig mye fint å velge i. Et eksempel er selveste «-Fredens sekretær», Geir Lundestad som strekker seg langt og byr uendelig mye på seg selv» 

Baard Fiksdal er informasjonssjef i NHO Service, aktiv blogger og skribent. 

 
Annonse
Annonse