Tok skjeen i egne hender

Publisert: 10. oktober 2014 kl 08.00
Oppdatert: 4. november 2014 kl 22.22

– Jeg pendlet i seks måneder, bygget hus og var gravid. Det var en stressende tid. Etter dette prøvde jeg å ta andre jobber som lærer og i lokalavisen. Dette var imidlertid ikke noe for meg. Jeg ønsket å skape noe selv, sier hun til Ukeavisen Ledelse.

Kartlegging

Westlie startet med å kartlegge hva hun var god på, og hvilke muligheter hun hadde. Hun lærte tidlig å bake av sin mor, hun mestret å skrive og mannen hennes kunne ta bilder.

– Etter å ha utredet muligheten for å lage en bakebok, tok jeg kontakt med flere forlag. Jeg ble rådet til å ta prosjektet til de største forlagene. Jeg fikk booket et møte med Cappelen Damm, og laget en oversikt og en plan i forkant. Det var hektisk, og jeg satt i møtet med ungen min på fanget, smiler hun.

Resultatet ble at hun fikk solgt inn prosjektet sitt, og Cappelen Damm ga ut Westlies første bok.

– Da dette prosjektet ble en realitet, fikk jeg brukt salgs- og markedsføringsbakgrunnen min. Samtidig som jeg skrev boken fikk jeg ukentlige matspalter i aviser. I tillegg hadde jeg fortsatt jobb ved siden av, og var egentlig fortsatt i barselpermisjon, forteller hun.

Som prosjektleder i Kvinnovasjon, en satsing som setter fokus på kvinners entreprenørskap, hadde hun snakket mye om å satse 100 prosent på noe man brenner for. Nå innså Marit Røttingsnes Westlie at hun også måtte gjøre dette selv. Hun tok navnet Fru Timian, og etablerte matbloggen av samme navn. Bøkene ble populære, og etter hvert ble det bøker om ulike typer mat.

Saken fortsetter under annonsen

– Navnet mitt er veldig langt, tungt og vanskelig å gjøre spesielt fengende, så jeg måtte ha et annet navn. Etter mye tenking frem og tilbake landet Fru Timian i hodet mitt. Timian er robust, smaker godt og kan brukes til det meste, smiler hun.

Mer profesjonelt med aksjeselskap

Hun organiserte driften i et enkeltpersonforetak. For litt over tre år siden hadde bedriften så mye aktivitet at hun så seg nødt til å skifte selskapsform. Da etablerte hun et aksjeselskap.

– Det gjorde noe med hodet mitt. Jeg fikk etter hvert et mer profesjonelt forhold til det jeg holdt på med. Jeg er en engasjert person, og når jeg gjør noe, så gjør jeg det 100 prosent. Det var godt å kunne omtale bedriften som Fru Timian, og ikke bare mitt eget navn, forteller hun.

For et år siden flyttet hun virksomheten hjemmefra og inn i spesialtilpassete kontorer med kjøkken. Hun hadde mer å gjøre enn noensinne.

– For 2014 har jeg skrevet timelister for første gang. Det anbefaler jeg andre gründere å gjøre. Det er enormt med arbeid, og jeg synes det er viktig å få en oversikt over hvor mye man faktisk gjør. Jeg er fornøyd med den økende aktiviteten, men er klar over at jeg ikke kan gå hjem fra jobb før jobben er gjort, forklarer hun.

Tidligere måtte Westlie ringe potensielle kunder. Nå har dette snudd, og det er kundene som ringer henne, enten det gjelder kurs, foredrag, oppskrifter fra bloggen eller kokebøkene.

Saken fortsetter under annonsen

Redd for ikke å bli tatt seriøst

Da hun jobbet med bakeboken, fryktet Marit Røttingsnes Westlie at profesjonelle kokker ville reagere på boken og oppskriftene hennes. Det skjedde ikke. Etter sin bokdebut, begynte hun å skrive på oppfølgeren, en matpakkebok. Nå har det blitt åtte bøker, og den niende er på vei.

– Jeg utvikler meg. Det skjer når man blir eldre og får mer erfaring. Jeg har alltid latt det skinne tydelig igjennom at jeg ikke er utdannet kokk. Jeg bor på landet med vanlige dagligvarer rundt meg, og prøver å skrive utfyllende og lett forståelig om mat. Alle skal kunne følge mine oppskrifter, og bruke de råvarene som er tilgjengelige, utdyper hun.

Ifølge forlaget hennes, Cappelen Damm, er de typiske leserne av Westlies kokebøker bosatt på Østlandet, og gjerne i urbane strøk, forteller hun.

– Det stor spredning blant de som følger bloggen min, men det er en overvekt av damer og barnefamilier, sier hun.

Vil spre begeistring

Åtte bøker og mange hundre matspalter siden oppstarten, lever Marit Røttingsnes Westlie fremdeles ut fra filosofien om at god og enkel mat er én og samme ting.

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg setter min ære i å beskrive framgangsmåten for matlagingen så bra at den som lager maten eller baker kakene alltid får et vellykket resultat. Siden jeg er et engasjert menneske som liker å lage enkel og god mat fra bunnen av, ønsker jeg å spre min begeistring for at nettopp det er mulig også i travle hverdager. For meg handler det om gleden av å lage skikkelig god kvalitetsmat gjennom hele uka, selv om du ikke har en delikatessebutikk som nærmeste nabo, forteller hun.

Hun legger til at hun elsker å samle familien og venner rundt kjøkkenbordet både til hverdags og fest. Med oppskriftene sine håper hun å kunne inspirere andre til å være hverdagshelter i matlaging.

 

Fru Timians gründertips

  • Du må både like og ha lidenskap for det du skal holde på med
  • Forbered deg på fryktelig mye arbeid
  • Skaff deg en mentor
  • Lag deg en nettverksgruppe, gjerne med andre gründere
  • Sørg for at de andre i nettverksgruppen både heier på deg og stiller kritiske spørsmål til din virksomhet
  • Kartlegg hva du er flink til, men også hvor du har begrensninger
  • Få noen til å hjelpe deg med regnskap og papirarbeid, hvis du har behov for det

Kilde: Marit Røttingsnes Westlie

 

Fru Timian

  • Marit Røttingsnes Westlie (44)
  • Blogger og forfatter
  • Har utgitt bøkene Nybakt, Matpakka, Nybakt til jul, Vi baker, Lettvint middag - i gryte og langpanne, Hjemmebakt, Elsker deig - gode brød av alle slag og Søndagsmiddag
  • Utdannet sivilmarkedsfører
  • Driver bloggen Fru Timian på frutimian.no

Foto

Øystein Westlie

 

Saken fortsetter under annonsen