Velferd

ENSOMME UNGE: Opplevelsen av ensomhet har økt i høst, og er nå omtrent på samme nivå som de høyeste målingene i begynnelsen av pandemien. De yngre sliter mer enn før.

Ensomheten øker kraftig blant unge

Hele seks av ti nordmenn savner mer kontakt med andre mennesker. Og ensomheten har økt kraftig blant de yngre i oktober.

Publisert Sist oppdatert

Mange nordmenn savner kontakt med andre mennesker, og ensomheten har økt på grunn av koronapandemien. Og de unge sliter mer med ensomhet enn andre, viser en ny undersøkelse.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 20.000 nordmenn om de føler seg ensomme for tiden som følge av koronaepidemien. I tillegg er 6.000 nordmenn spurt om de savner mer kontakt med andre mennesker.

Seks av ti nordmenn (57 %) svarer at de savner mer kontakt med andre mennesker. 36 prosent sier nei. Resten svarer vet ikke/ikke relevant.

Antall nordmenn som savner mer kontakt med andre, er nå på rekordhøyt nivå og ni prosentpoeng høyere enn i september. De under 30 år savner mest kontakt med andre mennesker. Blant dem er det hele syv av ti som sier dette.

– Vi savner hverandre mer enn noen gang. Pandemien, tiltak og en mørkere årstid sliter på svært mange. Den vaksinen vi har er å bry oss litt ekstra for hverandre fremover, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Halvparten ensomme blant yngre

26 prosent av befolkningen oppgir i oktober at de føler seg ensomme for tiden som følge av koronaepidemien. Dette er 3 prosentpoeng mer enn i september og 6 prosentpoeng mer enn i juli, hvor andelen var lavest.

– Opplevelsen av ensomhet har økt i høst, og er nå omtrent på samme nivå som de høyeste målingene i begynnelsen av pandemien. De yngre sliter mer enn før, sier Clausen.

Nesten annenhver nordmann under 30 år føler seg ensom for tiden. Deretter følger de i 30-årene med en av fire. Aldersgruppene over 40 år ligger mer jevnt, hvor i underkant av en av fem sier dette.

Unge klemmer mest

En av fire nordmenn har den siste uken gitt en klem til noen som de ikke bor sammen med (25 %). Flere kvinner enn menn sier dette (31 mot 20 %).

Antall nordmenn som klemmer var høyere i august, men falt kraftig (9 prosentpoeng) i september, trolig på grunn av smittesituasjonen, men øker på ny i oktober.

De yngre klemmer mest. Nesten fire av ti under 30 år ga klemmer sist uke. Dette er likefullt langt færre enn i august hvor i overkant av annenhver gjorde det samme.

Tar ansvar

– Tross pandemiens belastninger og manglende sosialt liv, så tar de yngre ansvar, sier Clausen.

De unge dobbelt så bekymret for å smitte andre som for å bli smittet selv, og fire av fem unge synes ikke koronatiltakene er for strenge.

Powered by Labrador CMS