Fra papirutgaven

Nordmenn mer bekymret for økonomien

Nordmenn er mer skeptiske til økonomien de neste 12 månedene enn på lenge. Over halvparten av oss mener landets økonomi er på nedadgående. Den samme tendensen ser man i resten av Norden, mens det i flere andre land i Europa, samt USA, er økt optimisme.

Publisert Sist oppdatert

Nordmenn er ikke spesielt optimistiske med tanke på landets økonomi, ifølge en undersøkelse gjennomført av analyseselskapet Nielsen, hvor man har spurt 30 000 mennesker fra over 60 land. 53 prosent av de spurte i Norge, mener at vi er inne i en økonomisk nedgang, mot kun 20 prosent I 3. kvartal 2014. Allikevel er nordmenn fortsatt blant de mest optimistiske i Europa: Om man spør om de tror økonomien vil bedre seg de neste 12 månedene, sier 24 prosent av oss «ja» på dette spørsmålet. I EU er dette tallet kun 15 prosent, skriver Nielsen i en pressemelding.

Nordmenn viser også en økende pessimisme med tanke på egen jobbsituasjon. 62 prosent av nordmenn mener nå at deres jobbutsikter de neste 12 månedene ikke er gode. Dette er en økning på 21 prosent sammenliknet samme periode i fjor.

Dette bekymrer vi oss mest over i de neste 6 månedene:

  • Økonomien: 21%
  • Barnas utdanning og velferd: 16%
  • Helsa:15%
  • Terror: 15%
  • Innvandring: 13%
  • Ingen bekymringer: 13%

Hvert kvartal gjennomfører Nielsen en global undersøkelse som gir innblikk i forbruksvaner og forbrukernes tro på arbeidsmarkedet og personlig økonomi. Studien gir en vektet indeks over forbrukernes tillit: «Consumer Confidence Index». Indeks 100 tilsvarer en verdi halvveis mellom «bra» og «ikke så bra».

Mens innbyggrne i flere land i Europa nå tror på bedre økonomi, er tendensen motsatt i de nordiske landene. Også i Sverige, Danmark og Finland ser innbyggerne mørkere på de neste 12 månedene enn de gjorde for et år siden, heter det i analysen fra Nielsen.

I USA er også innbyggerne mer optimistiske enn på lenge når det gjelder økonomien de neste 12 månedene.

Powered by Labrador CMS