Fra papirutgaven

Williamsburg, New York. Hippest av det hippe, ifølge trend-følgerne.

Verdens hippeste hipsterbyer

Williamsburg, New York, er verdens hipsterhovedstad numero uno, med Grünerløkka som nummer fem foran både Södermalm i Stockholm og Nørrebro i København.

Publisert Sist oppdatert

Du kjenner det igjen når du ser det: Høy tetthet av skjeggete menn med tatoveringer, mange "uavhengige" cafeer og restauranter med rare navn, husmannskost med autentisk vri laget med etikk og økologiske råvarer, kortreist jåleøl, kortreiste økodamer i vintage/retro-klær, kjempedyre designersykler med ett gir, ulike møbler helt "tilfeldig" plassert ved siden av hverandre. Nå har engelske The Telegraph rangert verdens 18 hippeste hipsterbyer, og utskjelte Grünerløkka i Oslo kommer som nummer fem. Skjønt rangering. Det hele virker ganske tilfeldig, selv om de fleste vil være enig i at Williamsburg i Brooklyn New York er verdens hipsterfødested.

I omtalen av Grünerløkka nevner avisen blant annet Mathallen (hvor de fremhever den beste andeconfitten de noen gang har spist), og Tim Wendelboes überhippe kaffebar, som de utnevner til Skandinavias flotteste.

Hipsterbølgen, som oppstod Williamsburg, New York på slutten av 1990-tallet, har for alvor vært med å drive frem markante endringer innenfor særlig utelivsbransjen, fordi mange av dem bort svært trangt, og må ut for å lufte seg, gjerne akkompagnert av håndlaget øl og mat laget av kortreiste økoråvarer.

Moralske

I sum representerer de antitesen til forstedenes middelmådige middelklasse i sin Disney-design. Men siden mange av dem har langt høyere sosial/kreativ kapital enn økonomisk kapital, har de heller ikke egen bil, men deler hele veien på det de måtte trenge. De er derfor delingskulturens digitale frontsoldater. Mange hevder at hipsterne var en reaksjon på finanskrisen og nedgangen i verdens- økonomien, da mange av dem ikke fikk de jobbene de hadde utdannet seg til. I det de skaper og profilerer, ser de på seg selv som en moralsk overlegen motkraft til det strømlinjeformede kapitalistiske konsumsamfunnet, med sine kjeder og konforme produkter.

Opprinnelig stammer begrepet fra amerikansk slang fra 1940-tallet, som etter hvert ble beat-kulturen, som senere ble til hippie. Det gjenoppstod fra midten av 1990-tallet som betegnelse for trendsettere og tilhengere av «hippe» subkulturer som retromote, uavhengig film og musikk, alternative tegneserier og annen ungdommelig populærkultur. Da amerikaneren Robert Lanham publiserte The Hipster Handbook i 2003, var hipster et etablert begrep en rekke steder i USA.

Nå lever den i mere aller mindre grad i alle internasjonale storbyer, inklusive lille Oslo. Her er listen:

Williamsburg, Brooklyn, New York

Episenteret for klodens hipsterkultur. Alt er hipster her, men fortsatt iblandet de som var der først, som ortodokse jøder, gamle industriarbeidere, irske og italienske innvandrere, muslimer osv.osv.

Silver Lake, Los Angeles

Fitzroy, Melbourne

Kreuzkölln, Berlin

Grunerløkka, Oslo

Södermalm, Stockholm

Central Eastside, Portland

Haga, Göteborg

Beyoğlu, Istanbul

Gan HaHashmal, Tel Aviv

Nørrebro, København

Rue Amelot, Saint Martin, Paris

The Bober, Barcelona

Harajuku, Tokyo

Shoereditch, London

Yaletown, Vancouver

Haight-Ashbury, San Francisco

Powered by Labrador CMS