Annonse
Minnemarkering 22. juli 2016. Tidligere statsminister Jens Stoltenberg taler under gudstjeneste i Oslo domkirke fredag, fem år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Stoltenberg: – Vi kommer til å vinne over terroren

– Terror skal bekjempes med politi, etterretning og militær våpenmakt. Men terror skal også bekjempes med verdier. Det vil ta tid, men vi kommer til å vinne fordi våre verdier er overlegne. Frihet er bedre enn ufrihet, toleranse er bedre enn intoleranse, og respekt for liv er bedre enn forakt for liv, sa en tydelig preget Jens Stoltenberg under en minnegudstjeneste i Oslo domkirke, fem år etter angrepene 22. juli som kostet 77 mennesker livet.

– Ungdommene vi mistet hadde livet foran seg. Familier mistet en av sine kjære. Vi var mange som mistet venner. Norge mistet 77 uerstattelige. Men grusomhetene denne dagen viste også fram det beste i landet vårt. Norge sto samlet og ble styrket i felles sorg og solidaritet. Norge, vårt lille land, besto prøven, sa Stoltenberg.

Under minnetalen snakket Stoltenberg om flere internasjonale terrorangrep, og nevnte Brussel, Orlando, Paris, Nice, Ankara, Kabul og Bagdad.

– Dyrekjøpt lærdom er også en del av historien, og vi har fått en ærlig beskrivelse av hva som sviktet og hvor det feilet. Terroren i Norge rammet uskyldige. Den rammet vilkårlig, men den var ikke blind. Terroren skapte sår som aldri vil gro og et savn som aldri vil stilles. Vi hedrer de drepte ved å holde fast ved mer demokrati og mer åpenhet, da Stoltenberg.

 

Annonse
Annonse