Fra papirutgaven

Å danse til klokken fem om natten, er én ting. Å stå opp klokken fem om ­morgenen for å danse, er noe ganske annet. Men – energinivået er høyt på grytidlige ­raveparty, skal vi tro «Morning beat»-­arrangør Marjana Bøstrand.

Morgen­raveren

I ett år har Marjana Bøstrand fått folk til å danse rundt på rave-party grytidlig om morgenen. Før de fleste andre har tenkt på frokosten. Nå tar hun med seg morgenparty-pakken ut av landet.

Publisert Sist oppdatert

1. De fleste av oss har vel hatt minst én natt i løpet av livet hvor vi har danset til klokken fem om morgenen. Men hvordan føles det egentlig å stå opp klokken fem for å danse?

– Først og fremst så er energinivået på et helt annet sted. På «Morning beat» er folk gærne! De er våkne og de er kvikke. Det er en slags adrenalin-drevet følelse av at man fikk til å stå opp så tidlig, man trigger et helt annet belønningssystem. Mye av grunnen til at vi drikker når vi drar ut på kveldstid er jo for å holde energinivået oppe. Men alle som har dratt på nachspiel klokken fem om morgenen vet jo at energinivået ikke akkurat er på topp. På «Morning beat» stiller folk opp i bar overkropp og det er yogastillinger på gulvet og ulvehyling og masse som skjer.

2. Ulvehyling?! Det må du nesten utdype.

– På et morgenrave vi arrangerte i fjor stod det på et tidspunkt sju gutter i bar overkropp og yogabukser på gulvet. En av dem var nede på gulvet og skrapte i bakken samtidig som han ulte litt. Plutselig hadde alle sju dannet en sirkel hvor de stod på alle fire, skrapte i gulvet og hylte i kor. Det var så rart og sjukt, men jeg er veldig stolt over at vi har skapt en unik åpenhet. For mange er det en barriere å danse edru, men så fort man har kommet over den barrieren går man rundt og tenker at ‘hvis jeg kan gjøre det her, så kan jeg jo gjøre alt.’ Hva er det neste? Ulvehyling, for eksempel.

Foto – Jeg ville lage en fest for alle. Jeg ville at de som ikke har et alkoholproblem, de som har et alkoholproblem, de som aldri har drukket før, barn og bestefaren som ikke går på klubb lenger fordi det er slitsomt, skulle føle deg velkommen, sier Marjana Bøstrand, en av grunnleggerne av «Morning beat»-konseptet. Foto: Ine Schwebs

3. Det høres ganske vilt ut. Men hvordan startet egentlig «Morning beat»?

– Jeg ble inspirert etter å ha deltatt på et event i London som heter Cuddle Puddle og arrangeres av Morning Gloryville i samarbeid med et rehabiliteringssenter. Man tar med seg pute og sovepose til et lokale hvor det arrangeres et rave morgenen etter. For meg er det fortsatt et hjerteprosjekt å jobbe med rehabilitering, men først ville jeg lage en fest for alle. Jeg ville at de som ikke har et alkoholproblem, de som har et alkoholproblem, de som aldri har drukket før, barn og bestefaren som ikke går på klubb lenger fordi det er slitsomt, skulle føle deg velkommen.

4. Og nå skal dere altså videre til København – fortell om det.

– Jeg var ute og reiste i sommer og møtte ei jente fra København som gjerne ville hjelpe til å arrangere. Jeg ga henne et par uker på å ringe og twitre litt rundt, og hun fikk masse positive tilbakemeldinger. Da var det jo egentlig bare for meg å sette meg ned å skrive en instruksjonshåndbok – så det gjorde jeg. Det har ført til at vi nå har vi fått forespørsler fra Stockholm og Gøteborg, og så åpner vi noe i Kristiansand og Trondheim også i løpet av året.

5. Hovedaktiviteten er å danse, men hvilke andre ting foregår?

– Når man kommer inn får man tilbud om glitter. Folk spør ofte om det går bort, og da sier jeg som regel ja. Det er en løgn, men jeg synes ikke det er så farlig. Du har sikkert gått på møte med promille før, og nå kan du ikke ha glitter i ansiktet? Vi serverer vegansk frokost, kaffe og gjerne økologiske, lokale drikker. Selve ravet varer i to timer. Av og til har vi også et barnehjørne hvor barna kan sitte å tegne og leke sammen hvis de ikke har lyst til å danse hele tiden. Vi avslutter hele ravet med en time yoga fra ni til ti. Etter det sender vi folk ut på gata igjen, dekket i glitter. Og svette!

6. Hvem møter opp? Er det liksom blåskjorta med dress og pc-veske som kommer for å riste løs før en byråkratisk dag på kontoret?

– Ja, han kommer, men det er veldig mange forskjellige folk. Vi har blant annet en politidame som elsker oss og som er på «Morning beat» hele tiden. Det er dessuten politimøte hver tirsdag, så hun ber alltid om at jeg skal glitre henne mest mulig.

7. Hvem booker dere til å spille og hva slags musikk spilles?

– Det varierer litt, men vi har jo hatt inne Rune Lindbæk og Pål Strangefruit som begge har vært to av mine store forbilder. De spilte mer disco-funk og electronic. Det er techno, det er house. Det er ofte high-beat og funky. Dette er to timer med highs, highs, highs og musikken som spilles er laget for å gi deg gode følelser.

8. Hva er det beste med «Morning beat»?

– Det er en helhetspakke av endorfinutløsninger og et fantastisk samhold. Når du snur deg kan du se minst tjue mennesker som gliser av glede og barn som spretter og hopper rundt. Jeg har fått mange tilbakemeldinger på hvor deilig det er å snakke sammen uten å være påvirket av alkohol, og jeg kjenner faktisk tre-fire par som har møtt hverandre på Morning beat-dansegulvet.

9. Når man får «bonus» som sunn frokost, endorfinboost og null fyllesyke – er det egentlig vits å gå på vanlig fest?

– En alkoholopplevelse kan i seg selv være vakker, men ikke hvis alkoholen er det eneste som holder oss sosiale. Jeg synes vel egentlig bare at alle bør være mer bevisste på hvordan de drikker. Det kan skli litt ut av og til, det er helt fint, man må bare skli tilbake igjen.

10. Hva bør endres med norsk drikke- og festkultur?

– Jeg håper at alkohollovene strammes inn. La oss prøve å se på hva vi gjør med oss selv og hvordan vi oppfører oss mot hverandre når vi drikker alkohol. En av grunnene til at det kan skli litt ut med rusbruken er at vi kjeder oss. Da må vi arrangere festene på en annen måte, for eksempel gjennom å få folk til å være så engasjert i det som foregår at de ikke har tid til å gå i baren hele tiden.

Powered by Labrador CMS