Fra papirutgaven

Hva har skjedd siden sist? I to av sakene fra Plot-dokumentaren «Når dommene slår sprekker» er det ny utvikling.

Vurderer ny utredning i «Prestesaken»

Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker vurderer ytterligere utredning i «Prestesaken».

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Psykologtidsskriftet, som startet sitt journalistiske arbeid med saken i 2015.

«Prestesaken» er kjent som en av de mest alvorlige straffesakene på 2000-tallet, og omtalt i Magasinet Plots dokumentar «Når dommene slår sprekker» fra tidligere i år.

Åtte års fengsel

Eidsivating lagmannsrett dømte i 2008 en prest i Den norske kirke til åtte års fengsel for vold og seksuelle overgrep mot stedatteren. Etter dommen ble han avskjediget som prest. Dommen var ferdig sonet i november 2013. I dommen heter det blant annet:

«Det første samleiet fant sted da fornærmede var ca. 7 år gammel. Senere gjennomførte han en rekke overgrep, både vanlige samleier og oralsex. De fleste overgrepene ble begått i hjemmet (…), men tiltalte foretok også slike handlinger mot fornærmede andre steder, blant annet i bilen og i et kapell i nærheten av kirken. Det samlede omfanget av overgrep er vanskelig å anslå, men lagmannsretten legger til grunn at det i gjennomsnitt skjedde tre-fire overgrep per år over en periode på 13 år.»

Presten måtte i tillegg til å sone betale 575.000 kroner i erstatning. Senere ble kvinnen tilkjent en voldsoffererstatning på 640.000 kroner. En begjæring om gjenåpning av saken ble avslått i 2013. En ny begjæring ligger til behandling hos Gjenopptakelseskommisjonen.

Nye vurderinger

I dag er mannen 66 år gammel og i år har det skjedd flere ting i forbindelse med saken hans:

Den 10. januar 2019 publiserer Psykologtidsskriftet nyheten om at Den rettsmedisinske kommisjon (DRK) nå enstemmig tar avstand fra sakkyndigrapporten.

– Saken er fortsatt til behandling i kommisjonen, der det vurderes om det skal foretas ytterligere utredning i tillegg til innhenting av uttalelsen fra DRK, opplyser nestleder Sven Ole Fagernæs i Gjenopptakelseskommisjonen til Psykologtidsskriftet.

LES PLOT-DOKUMENTAREN |Når dommene slår sprekker

Fagernæs varsler at saken tidligst kommer til behandling til høsten.

Avvist for tredje gang

Også i en annen av gjenopptakelsessakene Plot omtalte, er det utvikling.

Det gjelder den såkalte Kvinnherad-saken: Denne saken gjelder en voldtekt av en ti år gammel gutt i 2004, en gutt som den domfelte var i slekt med. Først sju år senere, i 2011, forklarte gutten seg om hendelsen. Mannen ble også dømt for seksuell omgang med en jente som var 13 år da samleiet ble gjennomført en augustdag i 2010.

Tingrettsdommen ble anket og Gulating lagmannsrett fant i mars 2013 mannen på nytt skyldig etter tiltalen. Straffen – seks års fengsel – og oppreisningsbeløpene ble fastsatt som i tingrettens dom. Mannen ble løslatt etter fire års soning i 2017.

Domfelte begjærte på nytt gjenåpning for Gjenopptakelseskommisjonen i september 2015. Han oppnevnte samtidig konsulent og sosionom Svein Olav Nordlien (55) fra Haugesund som sin fullmektige i saken. Nordlien er også den domfeltes verge. Arvid Sjødin ble oppnevnt som forsvarer.

Etter en omfattende korrespondanse der blant annet undersøkelser av en datamaskin stod sentralt, avviste kommisjonen begjæringen. Høsten 2017 ble den tredje begjæringen om gjenopptakelse oversendt kommisjonen. Sjødin og Nordlien er igjen sentrale.

Enstemmig nei

Da Plot sist omtalte saken var Nordlien optimistisk med tanke på begjæringen som nå ligger til behandling i kommisjonen:

– Denne saken inneholder mye sprengstoff. Her finnes det ingen sannhet, bare løgner som venter på å bli avdekket.

3. april i år avslo en enstemmig Gjenopptakelseskommisjon å gjenåpne saken.

Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker

  • Gjenopptakelseskommisjonen skal bidra til større rettssikkerhet i Norge. Før kommisjonen ble opprettet i 2004 var det domstolen som hadde avsagt dommen som avgjorde om en sak skulle gjenopptas eller ikke.

  • Siden 2004 har Gjenopptakelseskommisjonen mottatt nesten 2.500 begjæringer om gjenåpning. Fram til november 2018 var 301 saker gjenåpnet.

  • Kommisjonen har fem faste medlemmer og har siden 2017 vært ledet av Siv Hallgren.

Powered by Labrador CMS