Helseminister Bent Høie nekter for å ha gitt instrukser om å legge sykehuset til Molde.

Foto

Torstein Bøe / NTB scanpix

Lokallag vil granske Høies rolle i sykehusstriden

Publisert: 15. desember 2014 kl 09.45
Oppdatert: 15. desember 2014 kl 09.48

Søndag demonstrerte tusenvis av personer i Kristiansund mot prosessen om hvor et nytt sykehus på Nordvestlandet skal ligge.

Høie er blitt beskyldt for å ha jobbet for å få det nye sykehuset lagt til Molde. Kristiansund Høyre vil ha helseministerens rolle vurdert opp mot mulige lovbrudd og brudd på partiets etiske retningslinjer i denne saken, ifølge avisen Tidens Krav.

Snart avgjørelse

Men kravet blir blankt avvist av partiets generalsekretær Lars Arne Ryssdal.

– Jeg har sett brevet og fått en oppfordring fra Kristiansund Høyre om å vurdere dette opp mot de interne retningslinjene vi har. Men det er ingen retningslinjer som er brutt, og sånn sett er det ingen grunn til å foreta en intern vurdering av denne saken, sier Ryssdal til NRK.

Dagfinn Ripnes som tidligere har vært ordfører for Høyre i Kristiansund, er ikke fornøyd med svaret fra generalsekretæren.

– Det virker som man nå slår ring om statsråden uansett, og vi er fortsatt vitne til det vante rikspolitikerpratet hvor man nekter å svare på presise og konkrete spørsmål, men i stedet svarer på noe annet, sier Ripnes til Tidens Krav.

Saken fortsetter under annonsen

Onsdag tar styret i Helse Møre og Romsdal stilling til om det nye sykehuset bør ligge i Kristiansund eller Molde. Dagen etter behandles samme sak i styret til Helse Midt-Norge, før helseministeren inviterer til foretaksmøte fredag 19. desember. Der kommer trolig den endelige avgjørelsen.

– Fordel med avgjørelse

Høie sier han forstår det enorme engasjementet i Kristiansund, men nekter for å ha gitt instrukser om å legge sykehuset til Molde.

– Det er klart jeg gjerne skulle vært foruten slike påstander fra mine partifeller, og at vi i stedet kunne fått til en debatt uten slike anklager, sier Høie til VG.

– Jeg vil minne om at denne sykehusdebatten har pågått i lang tid, og at valget av hvor det nye sykehuset skal ligge har vært utsatt mange ganger. Og jeg tror det er en stor fordel at vi kommer til en avgjørelse slik at vi kan begynne planleggingen av det nye fellessykehuset i Nordmøre og Romsdal, legger han til.

Les også Magne Lerøs kommentar sist onsdag: Krigen på Nordvestlandet