Ledelse

– De beste konkurrerer med seg selv

De konkurrerer ikke med andre, mener professor Henry Mintzberg.

Publisert Sist oppdatert

Henry Mintzberg, internasjonalt anerkjent professor i organisasjon og ledelse ved McGill University i Canada og tidligere gjesteprofessor ved INSEAD, har en hjemmeside hvor han blogger om stort og smått.

Mintzberg, som tidligere gjerne figurerte på listene over de største business-tenkerne i verden, skriver i et av blogginnleggene sine om da han i et intervju hørte seg selv uttale at han aldri har hatt som mål å være best. Han sa at det å ville være best ville være å sette standarden for lavt. Han ville være «god».

Hvem kan mene at det å være best ikke er godt nok? Er det arrogant? I bloggen sin utdyper Mintzberg at dét ikke var intensjonen. Han hadde ikke til hensikt å hevde at han er bedre enn de beste. Det han ville var å stille spørsmål ved problemstillingen: Hva er det å være best? (Var Mozart bedre enn Beethoven?)

«Det jeg mente, var at eksepsjonelt arbeid gjøres av mennesker som konkurrerer med seg selv, og ikke med noen andre. De gjør sitt beste», skriver Mintzberg.

Han trekker en linje til en toppidrettsutøver som i avgjørende konkurranseøyeblikk klarer å stenge alt annet ute, for så kun å konsentrere seg maksimalt om å gjøre det aller beste hun kan. Henry Mintzberg oppfordrer folk til å droppe besettelsen om å ville være best, og heller konsentrere seg om å være så gode som vi overhodet kan klare.

Det kan jo være noe til ettertanke? Den viktigste konkurransen er ifølge Mintzberg den vi har med oss selv.

Powered by Labrador CMS