Samfunn

Returneringsjobb: UDI og direktør Frode Forfang ser for seg at rundt halvparten av de 31.000 asylsøkerne som kom til Norge i fjor skal returneres.

31.000 asylsøkere kom i 2015: Nesten halvparten skal ut av landet

UDI-sjef Frode Forfang regner med at mellom 12.000 og 15.000 av de 31.000 asylsøkerne som kom til Norge i fjor ikke får opphold i landet. Nå vil UDI styrke innsatsen på returer, varsler Forfang. Dessuten legger UDI ned 7 000 mottaksplasser da nå kommer langt færre asylsøkere enn antatt.

Publisert Sist oppdatert

Det kom over 31 000 asylsøkere til Norge i fjor, men antallet som får lov til å bli i Norge kommer til å være langt lavere. Mens integrering av de som skal bli har fått mest oppmerksomhet i år, tyder mye på at retur presser seg frem som et enda mer aktuelt tema i løpet av neste år, skriver UDI-direktør Frode Forfang i et blogginnlegg.

Forfang påpeker at UDI er i rute når det gjelder behandlingen av søknadene til de 31.000 asylsøkerne som ankom Norge i fjor.

«I løpet av høsten skal vi være ferdig med alle som kom i fjor, i hvert fall hvis antallet nyankomne fortsetter å være på et lavt eller moderat nivå», skriver Forfang.

Fokus på retur

Frode Forfang mener UDI og Politiets utlendingsenhet nå vil måtte øke innsatsen på å returnere de asylsøkerne som ikke har krav på beskyttelse.

«Av dem vi så langt har realitetsbehandlet, altså vurdert beskyttelsesbehovet til, er det om lag 65 prosent som har fått et positivt vedtak. Imidlertid er det ikke alle som blir realitetsbehandlet. Noen henvises til andre europeiske land i samsvar med Dublinforordningen. Det er også en del som forsvinner under prosessen og dermed får asylsaken henlagt. Når vi ved utgangen av året skal gjøre opp status regner jeg med at rundt halvparten av de som kom i fjor, vil ende med å få opphold i Norge når UDI er ferdig med saksbehandlingen», forklarer Forfang i blogginnlegget.

Forfang og UDI ser for seg at mellom 12.000 og 15.000 av de 31.000 asylsøkerne som kom til Norge i fjor ikke får opphold i landet, og dermed skal returneres.

Antall mottaksplasser reduseres

I år er det kommet mange færre asylsøkere til landet enn forventet. En av konsekvensene av dette er at UDI nå vil redusere antall mottaksplasser.

Per i dag er kun seks av ti plasser på norske asylmottak i bruk. Til sammen har UDI 35.200 mottaksplasser rundt om i landet. 14.080 av dem står altså tomme.

Nedbyggingen berører primært ordinære mottak, men enkelte mottak for enslig mindreårige og transittmottak vil også bli lagt ned. De aller fleste kontraktene som sies opp nå, har tre måneders oppsigelse, og da er sluttdatoen 1. desember, skriver UDI i en pressemelding.

Listen over berørte mottak bli offentliggjort i løpet av fredagen.

Når ny prognose over antall asylsøkere fastsettes senere i høst, vil det kunne komme en ny runde med ytterligere nedlegginger, framhever UDI. Avhengig av antall asylsøkere og prognoser for 2017, vil det kunne bli aktuelt å legge ned enda flere mottak neste år, heter det.

De med avslag blir igjen

I blogginnlegget sitt skriver Frode Forfang at de fleste som fortsatt vil være på mottak, er asylsøkere som har fått avslag:

«Hvis det fortsetter å komme et lavt eller moderat antall nye asylsøkere, vil situasjonen i mottakene neste år komme til å se ganske annerledes ut. Ikke bare vil mottakene ha langt færre beboere. Det er sannsynlig at en høy andel av de som fortsatt bor der, vil være personer med avslag på asylsøknaden. De som har fått oppholdstillatelse vil være bosatt i kommunene, samtidig som mange med avslag sannsynligvis vil forbli i mottakene. Hvordan vi skal sikre at flest mulig av disse returnerer, frivillig eller med tvang, vil ganske sikkert komme høyere på dagsordenen. Av erfaring vet vi at dette vil være en krevende jobb», skriver UDI-direktøren.

Powered by Labrador CMS