Ledelse

Styreleder i DNB, Anne Carine Tanum, har for mange lederverv i forhold til EU-regelverket.

– Betenkelig med for mange styreverv

EUs regelverk tillater ikke styreledere- og medlemmer i betydningsfulle finansinstitusjoner å inneha mange verv.

Publisert Sist oppdatert

En rekke personer har for mange styreverv. Det er betenkelig, sier Arild Søland i Institutt for bedriftsutvikling (IBU).

Søland peker på at dette henger sammen med gunstige honorarordninger i de store virksomhetene.

– I de store selskapene er styreverv meget bra betalt. I vanlige virksomheter er de nærmest underbetalt. Jeg mener at en utflatning er riktig, og at en generell verdsettelse av styrearbeid bør vokse frem, sier han.

Bryter EUs regelverk

For hvilke konsekvenser vil regelverket til European Banking Authority (EBA) få for norske styregrossister? Reglene er klare for betydningsfulle finansvirksomheter: Styreleder kan ikke inneha mer enn ett verv som styreleder og to verv som styremedlem. Styremedlemmer kan bare ha fire verv som styremedlem.

I dag sitter styreleder i DNB, Anne Carine Tanum, med styrelederklubba i fem selskaper. Det er fire flere enn EBA tillater. To andre styremedlemmer i DNB har også for mange verv.

I EU-landet Sverige har EBA-regelverket allerede fått konsekvenser – for en nordmann, skriver Dagsavisen. I juli 2014 ble Svein Jacobsen nødt til å trekke seg fra konsernstyret i Nordea på grunn av for mange styreverv. Han hadde da vært medlem av Nordeas styre siden 2008, ifølge E24.

Gode, norske regler

Arild Søland forteller at vi i Norge mener vi har gode Corporate Governance-regeler, og at vi samtidig er oppsatte på å følge internasjonale lover og forskrifter.

– EBA-reglene, og konsekvensene for norske selskaper, reiser interessante spørsmål. I Norge er vi jo opptatte av å følge regler, og Oljefondet har for eksempel vært veldig opptatte av å holde seg innenfor internasjonal lovgivning, sier han.

Det viktigste er likevel at norske ledere bør se på styreverv mer som en profesjon, mener han, og forteller om da tidligere Hydro-sjef Egil Myklebust skulle tre av som konsernsjef og inn i konsernstyret:

– Han snakket om å trappe ned, og nærmest bli pensjonist. «Hva i all verden er det du sier», sa jeg. Noen dager senere ringte han meg og måtte medgi at jeg hadde rett. Styrearbeid er ikke noe hvilehjem, understreker han.

Arild Søland i Institutt for bedriftsutvikling. Foto: Privat

Færre styregrossister

I asa-selskapene går imidlertid antallet styregrossister ned. Mens det i 2008 var 102 personer som hadde tre styreverv eller flere i norske asa-selskaper, var det i 2015 bare 32 personer i denne kategorien. Dette viste en studie fra 2015, utført av Institutt for samfunnsforskning. Årsaken til nedgangen var at det i samme periode var en betydelig reduksjon i antallet asa-selskaper.

I samme periode endret imidlertid kjønnsbalansen seg betydelig blant styregrossistene: I 2008 var det jevn fordeling mellom kvinner og menn, mens de kvinnelige styregrossistene med tre eller flere asa-verv i 2015 var i flertall.

Powered by Labrador CMS