Samfunn

Stephen Bannon blir Trumps nærmeste rådgiver.

Dette er Stephen Bannon - Trumps hjerne

USAs kommende president Donald Trumps mest kontroversielle utnevnelse av rådgivere er Stephen Bannon, en søkkrik tidligere marineoffiser og Goldman Sachs-bankmann med Harvard-utdannelse som har vært redaktør for det raskt ekspanderende høyrepopulistiske nettstedet Breitbart.

Publisert Sist oppdatert

Bannon skal være Trumps sjefsstrateg som er en av presidentens aller nærmeste rådgivere. Bloomberg omtalte Bannon som USAs farligste politiske bakspiller i oktober 2015.

I USA er Bannon mest kjent for sine holdninger til innvandring og handelspolitikk. Felles for begge politikkområdene er at Bannon ønsker at USA fører en mer nasjonalistisk politikk – hvor man tar vare på sine egne først, selv om det går på bekostning av resten av verden.

Bannon har gjentatte ganger blitt anklaget for å spre rasistiske utsagn, noe han motstrider. Det som er sikkert, er at han representerer de nasjonalpopulistiske strømningene i USA og i andre land som Frankrike og Storbritannia.

Angriper "globalistene"

Som tidligere redaktør i Breitbart vet man ganske mye om hva han mener. Nettstedet har under hans ledelse støttet opp om alle nasjonalistiske bevegelser i vesten, som Nigel Farage og UKIP i Storbritannia og Marine Le Pen og Front National i Frankrike.

Ifølge Washington D.C.-avisen The Hill som har snakket med kilder tett på Bannon, ønsker han å jobbe tettere med dem og ser på andre nasjonalister som en verdensomspennende bevegelse som sammen skal kaste ut ”globalistene” – et begrep som skal fange flere av dagens internasjonale organer som EU og FN. Bannon feiret Brexit og har uttalt at han ser på Trump som et amerikansk Brexit-øyeblikk – ”et opprør mot en selvfornøyd og nedlatende elite”.

Breitbart, som ble startet av journalisten Andrew Breitbart etter at han hadde jobbet for den svært innflytelsesrike konservative nettsiden Drudge Report og hjulpet Arianna Huffington starte Huffington Post, har kontorer i London, Jerusalem og Roma og har planer om å åpne nye i Paris og Berlin. Nettstedet er blitt kalt stedet for de på amerikansk høyreside som synes Fox news blir for hyggelig.

Det er ventet at Paris-kontoret skal kjempe for å få Marine Le Pen valgt som president i Frankrike. Kontoret i Berlin skal dekke Syria-krisen og flyktningestrømmen. Og det er ingen hemmelighet at Bannon lenge har mislikt Angela Merkels politikk på flere områder og er positiv til Alternative für Deutschland, Afd.

Ekstrem og diktatorisk

Kildene til The Hill sier også Bannon er ekstrem, diktatorisk og at han aldri går av veien for å snakke krenkende. Som redaktør har han bedt journalistene sine om å gå berserk på ideologiske meningsmotstandere på ekstreme måter som ikke er gangbart innen vanlig journalistikk.

Det var for eksempel Breitbart som orkestrerte at New Yorks representant i kongressen, Anthony Weiner, mistet setet sitt i 2011 etter å ha sendt upassende bilder av seg selv til kvinner på twitter. Da Bannon fikk et tips om Weiners uvanlige hobby, ansatte han egne folk til å følge twitter-kontoen hans 24 timer i døgnet. Til slutt fikk de tak på et bilde av Weiners skritt som ble lagt ut ved en feiltakelse.

Men Bannon har også finansiert mer seriøs journalistikk. I 2012 startet han en stiftelse, GAI, med egne jurister, dataanalytikere og granskere som har levert scoop på scoop om innsidehandel og kredittkortsvindel i kretsen rundt den politiske eliten i Washington til mer anerkjente nyhetsleverandører som 60 Minutes og ABC News. Det er også kommet flere innflytelsesrike bøker ut av stiftelsen, blant annet Clinton Cash om Clinton-familiens stiftelse og hvem den har tatt imot penger fra.

Kildene til The Hill peker på at Bannon ikke føler seg bundet av gamle politiske skillelinjer. Han har blant annet uttrykt seg positivt til demokratene Bernie Sanders og Elisabeth Warren for deres suksess i å skape populistisk energi rundt motstanden mot handelsavtaler.

Bannon er også åpen for å samarbeide med Putin, særlig i kampen mot IS i Irak og Syria. Tidligere kollegaer regner han som en venn av Israel og ikke som antisemitt slik han har blitt fremstilt i flere medieoppslag etter at det fremgikk av konas skilsmissepapirer at han hadde sagt at han ikke ønsket at ungene skulle gå på skole med jøder. Bannon har også motstridd disse anklagene.

Arbeiderklassebakgrunn

I et intervju med Bloomberg fremgår det at han kommer fra en typisk arbeiderklassse-familie som var pro-Kennedy og pro-fagforeningene. Det var først under Jimmy Carter at han endret sitt politiske syn. Da var Reagan bedre. Men skylden for opprøret mot elitene på både demokratisk og republikansk side legger han på George W. Bush.

”Det var først da jeg kom tilbake fra å ha ledet flere selskaper i Asia i 2008 at jeg snudde meg mot etablissementet. Hele landet var en katastrofe”, uttalte han til Bloomberg i fjor.

Bannon er en del av eliten som aldri følte seg helt akseptert. Han begynte på Harvard Business School etter å ha vært marineoffiser, men slet med å få jobb på Wall Street i åttiårene fordi han ikke hadde riktig bakgrunn. Tilfeldigheter ville det til at han uvitende snakket baseball med sønnen til en av eierne av Goldman Sachs og derfor likevel endte opp med et internship.

Når han senere snudde seg mot de gamle kompisene fra finans, var det fordi han nå mener Wall Street har mistet evnen til å skape verdi for samfunnet og i stedet lopper vanlige bedrifter.

Senere spesialiserte han seg på media og endte opp med eierrettigheter til det populære showet Seinfeld og som filmmogul i Hollywood, før han endelig fant sitt kall som den nye nasjonalpopulistiske bevegelsens sjefsstrateg.

Powered by Labrador CMS