Ledelse

Konkurransekommissær Margrethe Vestager

Margrethe Vestager

Få andre har slagkraften til konkurransekommissær Margrethe Vestager som inntil 2014 var leder for det lille danske partiet Radikale Venstre - et parti som har tatt avstand fra både kapitalismen og sosialismen.

Publisert Sist oppdatert

/ Fra arkivet, publisert på nytt i anledning EUs kjempebot til Google - i regi av danske Margrethe Vestager /

Angrepet på Irlands skattepolitikk og Apples skatteinnbetaling kommer fra konkurransekommissæren Margrethe Vestager.

Hun er en tøff politiker. I Brussel snakker man nå om at Vestager er i ferd med å endre det politiske spillet. Hun vet i hvert fall å fange overskriftene.

I den danske TV-serien Borgen som skildret Birgitte Nyborgs erfaringer som statsminister i Danmark, gjør man kort prosess med innpåslitne regjeringskollegaer: man sender dem til EU for å bli glemt.

Da Margrethe Vestager "ble sendt til EU" i august 2014 for å bli konkurransekommissær, gikk hun fra stillingen som økonomi- og integreringsminister. Det var statsminister Helle Thorning-Schmidt som hadde forhandlet frem jobben med kommisjonsformann Jean Claude Juncker.

Målet var en tung post til Danmark, noe de også fikk. Rollen som konkurransekommissær medfører mye dramatikk - og reell makt.

Det var konurransekommissær Mario Monti som i sin tid stoppet sammenslåingen av de to amerikanske selskapene GE og Honeywell - etter at amerikanske myndigheter hadde gitt tommelen opp for fusjonen. Og konkurraneskommissær fra 2004 til 2010, den kontroversielle Neelie Kroes, sørget for å kreve inn boten på 497 millioner euro fra Microsoft. Hun ble kåret til en av verdens mektigste kvinner av bladet Forbes hvert år hun hadde vervet.

Kommisjonens misnøye med amerikanske selskaper stoppet ikke der. Konkurransekommissær mellom 2010 og 2014, Joaquín Almunia, startet arbeidet med å se på Googles dominerende markedsposisjon innen søk. Men det var Margrethe Vestager som leverte den formelle klagen til Google i 2015.

Bredsiden mot Apple føyer seg dermed inn i rekken av saker EU-kommisjonen fører mot mektige amerikanske selskaper. Men analytikerne Charles Lee, Fiona Maxwell og Bjarke Smith-Meyer i Politico mener Vestager har gått lengre enn tidligere kommissærer.

Mens skattepolitikk- og juss fortsatt er medlemsstatenes domene i EU, bruker Vestager skatten hun mener Apple skylder som et argument for å tvinge Irland til å følge EU-reglene om ulovlig subisdiering, som ikke er medlemsstatenes domene. Analytikerne mener brexit har ført til at Vestager nå på ny kan løfte debatten om hvem som skal ha siste ordet i skattespørsmål, siden det var britene som alltid motsatte seg hardest overnasjonal styring på dette området.

Amerikanerne har igjen reagert med sinne på skatten EU vil at Apple skal betale tilbake. Senator for demokratene, Charles Schumer, omtaler kommisjonens utspill som et simpelt forsøk på å grabbe til seg penger fra USA. Ingen av presidentkandidatene har så langt uttalt seg om saken.

Margrethe Vestager

Konkurransekommissær Margrethe Vestager ble født i 1968 som datter av to sogneprester. Farens yrke deler hun dermed med to andre mektige damer i Europa, Angela Merkel og Theresa May.

Vestager studerte økonomi ved København Universitet, og jobbet i Finansdepartementet fra 1993 til 1998.

Hun har vært økonomi- og integreringsminister i Danmark fra 2011 til 2014 og undervisning- og kirkeminister fra 1998 til 2001. Dessuten hadde hun vervet som visestatsminister under Helle Thorning-Schmidts andre regjering.

Som dansk politiker var Vestager leder for partiet Det Radikale Venstre fra 2007 til 2014. Partiet fikk en oppslutning ved forrige folketingsvalg på 4,6 prosent, men det var under dagens leder Morten Østergaard. Mens Vestager fortsatt var sjefen i 2011 fikk partiet 9,5 prosent.

Powered by Labrador CMS