Ledelse

En av tre ledere synes det er greit å drikke på hjemmekontoret

Publisert Sist oppdatert

Mange tar seg et glass vin når de ser over arbeidet en sen kveld på hjemmekontoret. Mens drikking på jobben ikke er lov, er hjemmekontoret en gråsone.

Sentio har på oppdrag fra Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan og Akan kompetansesenter gjort en undersøkelse om alkoholbruk blant næringslivsledere i Norge. I undersøkelsen kommer det blant annet fram at 36 prosent av norske ledere synes at det er greit å ta seg et glass øl eller vin om de jobber hjemme på kveldstid.

Det er få skiller i synet på alkohol på kveldskontoret mellom små og store bedrifter eller bransje, men Oslo og Akershus skiller seg ut ved at hele 47 prosent mener det er greit å ta seg et glass vin eller en øl.

Mina Gerhardsen i Actis Rusfeltets samarbeidsorgan synes tallene er oppsiktsvekkende.

– Viktige grunner til at vi ikke drikker på jobb er at alkohol svekker effektivitet og vurderingsevne. Promille øker også risiko for feil. Disse grunnene opphører ikke selv om kontorstolen er byttet ut med godstolen hjemme, sier hun: – De fleste ledere forventer at deres medarbeidere er edru når de jobber. Den forventningen bør også gjelde lederne selv.

Leder i Actis, Mina Gerhardsen

Vanlig

Rusforsker ved Stavanger Universitetssykehus, Sverre Nesvåg, har ikke tall på hvor ofte folk drikker på hjemmekontoret, men basert på hvordan folk snakker, så tror han det er ganske vanlig.

– Det finnes en klassisk sak fra ti år siden hvor man falt ned på at det var greit å drikke mens man leste epost, men det var ikke greit å svare på den samme eposten, sier han og forklarer at det første er i gråsonen for fritid, mens det siste er helt klart arbeid.

Drikking på hjemmekontoret hører hjemme i gråsonen hvor det ikke er egentlig er lov, men kan være greit.

– Det handler om å være bevisst situasjonen. Hvis man tar et glass vin for eksempel mens man skriver på en rapport på kveldstid, så drikker du mens du jobber, men dersom du sjekker arbeidet ditt dagen derpå, og du synes det fortsatt ser genialt ut, så tenker jeg at det er greit, sier rusforskeren: – Det er når det er mangel på bevissthet at det ofte går galt.

Han mener dette henger sammen med at grensen mellom fritid og arbeid blir stadig mer diffus.

– Mange ledere har lang erfaring med å representasjonsmiddager der alkohol er vanlig. De har derfor lenge operert i gråsonen selv, sier Nesvåg.

Lag enkle kjøreregler

Elisabeth Ege i Akan tror det kan være greit for ledere å gjøre seg opp en mening om hvor grensen for alkoholbruk skal gå.

– Å jobbe hjemmefra er vanlig i dagens arbeidsliv. Derimot har man ikke den samme sosiale interaksjonen med ansatte og medarbeidere som man eksempelvis har når man omgås på arbeidsplassen. Det er viktig å ha en klar holdning til alkoholbruk som også inkluderer hjemmekontor, sier hun: – Når er man på jobb, når er man ikke på jobb? Noen enkle kjøreregler bidrar til å presisere hva som er greit og ikke greit med tanke på alkohol når man jobber hjemmefra, legger hun til.

Undersøkelsen til Sentio var blant 600 ledere.

Powered by Labrador CMS