Samfunn

Frederic Hauge og Bellona mener klimabudsjettet er historisk svakt.

– Et historisk svakt klimabudsjett

Klimatoppmøtet i Paris ga en historisk klimaavtale, men det er null historisk sus over dette statsbudsjettet, hevder Bellona-sjef Frederic Hauge.

Publisert Sist oppdatert

Sett i lys av Paris-avtalen og varmerekordene, som settes nærmest daglig over hele kloden, er dette en klimapolitisk katastrofe, og et historisk svakt budsjett, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Siden dette er det første statsbudsjettet til å følge opp Paris-avtalen, knyttet det seg forventninger til budsjettet Hauge lure på hvor det ble av statslederen Erna Solberg.

– Goliat-utbyggingen koster 18,2 milliarder mer enn det som var Stortingets forutsetninger da plan for utbygging og drift ble vedtatt. Skattebetalerne må dekke 78 prosent av disse 18,2 milliardene, altså 14 milliarder. Å endre regelverket slik at staten ikke dekker overskridelser over det Stortinget har godkjent, er noe av det mest åpenbare som kunne bli gjort for å snu omstillingen fra oljealderen. Dette er en mye viktigere diskusjon enn bensinprisdiskusjonen politikerne har hatt. I dag kunne disse 14 milliardene gitt vel så stor avkastning om de hadde blitt investert i batterier. Det er en diskusjon som fullstendig mangler i statsbudsjettet, sier Hauge.

Statsbudsjettet: Her er skrytelista

Her kan Statsbudsjettet leses i sin helhet

Powered by Labrador CMS