Europa

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug snakker med noen mindreårige asylsøkere under sitt besøk i Athen. Listhaug besøkte et hjem hvor det bor 28 asylsøkere under 18 år som alle drømmer om et liv i Europa.

EU-bot til land som nekter å ta imot asylanter: 2,3 millioner kroner per asylsøker

Beregnet kostnad for Norge per voksne asylsøker: 150.000- 250.000 kroner per år

Publisert Sist oppdatert

EU-kommisjonen har planer om å flikke på de europeiske asylreglene. I stedet for at asylantene bindes til det første landet de ankommer, som til nå som oftest har vært Hellas og Italia, skal det nå bli snakk om en mer sentralisert fremgangsmåte, skriver Financial Times som har fått innsyn i et notat fra EU-kommisjonen. Resten av planene blir presentert onsdag.

Ifølge notatet skal ikke land lenger kunne sende asylsøkere tilbake til det første EU-landet de ankom, slik dagens Dublin-regler åpner for.

EUs visepresident, Frans Timmermans, har uttalt at dagens system ikke er bærekraftig med dagens utfordringer. Det at det finnes en fremgangsmåte for hvert medlemsland, har ført til det Timmermans omtaler som "asyl-shopping" hvor asylsøkerne tilpasser seg landenes avvikende regler.

Europeiske land som nekter for å dele byrden skal nå ilegges en bot på 250.000 euro, eller omlag 2,3 millioner kroner.

Med en så presis prislapp er det en reell fare for at enkelte av landene tar frem kalkulatoren, i stedet for å argumentere ut fra etiske standpunkter.

Ifølge UDI ligger årskostnaden for en flyktning på 150.000 kroner for en voksen beboer, men anslagene varierer med hva som tas med i regnestykket. Regjeringen har anslått at en flyktning koster det norske samfunnet om lag 1 million kroner over de neste fire-fem årene. Mindreårige asylsøkere koster mer. Ifølge UDI ligger årskostanden på 460.000 kroner. Men det finnes også beregninger som viser at enslige mindreårige asylsøkere kan koste opptil 2 millioner kroner per år.

Dermed er det klart at det for et høykostland som Norge, kan være kostnadseffektivt å ta boten fremfor å gi husly. I dag er det ikke aktuelt, Norge skal etter planen ta imot kvoteflyktninger fra EU.

Ifølge FT er ikke sanksjonens størrelse på 250.000 euro skrevet i stein. Det holdes åpent for å endre nivået hvis det må til.

Boten er først og fremst ment som en sanksjon mot flere øst-europeiske land som har nektet å ta imot kvoteflyktninger. FT anslår at Polen kan komme til å måtte betale 1,5 milliarder euro dersom de ikke tar imot sin kvote på 6200 flyktninger fra Hellas og Italia.

Powered by Labrador CMS