Europa

I gatene i Aten oppsto det sammenstøt mellom politi og demonstranter som er sterkt imot de siste sparetiltakene for å få landets økonomi på fote igjen. Her forsøker politiet å slukke en molotovcocktail.

Gresk pensjons- og skattereform vedtatt

Den greske nasjonalforsamlingen godkjente sent søndag kveld den omstridte pensjons- og skattereformen som har møtt stor motstand i landet.

Publisert Sist oppdatert

I gatene i Aten oppsto det sammenstøt mellom politi og demonstranter som er sterkt imot de siste sparetiltakene for å få landets økonomi på fote igjen.

Ifølge politiet hadde nærmere 20.000 mennesker møtt fram i den greske hovedstaden og i landets nest største by Tessaloniki søndag. De protesterte mot reformene som EU og IMF krever vedtatt før finansministrene i eurolandene møtes i Brussel mandag.

Stengte gater

Protestene skal ha gått rolig for seg inntil det ble kastet molotovcocktails utenfor nasjonalforsamlingen. Demonstrantene ble møtt med tåregass av politiet i Aten, og mange skal ha løpt fra stedet under sammenstøtet.

Alle sentrumsgatene i Aten var stengt søndag, og det var stort nærvær av politi, selv om antall demonstranter så ut til å bli betydelig lavere enn de 40.000 som møtte fram bare i hovedstaden i februar.

Inne i den 300 seter store nasjonalforsamlingen stemte samtlige av de 153 representantene i statsminister Alexis Tsipras' koalisjon for reformpakken.

EU-krav

Reformene innebærer lavere pensjonsutbetalinger, fusjon av flere pensjonsfond, høyere egenandeler og høyere skatt på middels og høye inntekter.

Tiltakene kreves av EU og IMF for at Hellas skal få et nytt lån på 86 milliarder euro, som det ble enighet om i juli.

I fjor ble statsminister Alexis Tsipras gjenvalgt etter å ha lovet å kjempe mot EUs sparekrav. På høstparten måtte han gå med på nok et låneprogram med EU.

Tsipras har forsøkt å argumentere for at reformene er nødvendige for at landets økonomi ikke skal bryte sammen.

Før mandagens møte i Brussel har EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker uttalt at han synes Hellas er inne på et godt spor.

Ifølge tyske medier sa Juncker at EU nå foretar den første gjennomgangen av den greske sparepakken og at målene praktisk talt er nådd.

Powered by Labrador CMS