Ledelse

Lean - både en risiko og en mulighet for ansattes helse

Publisert Sist oppdatert

Påvirker arbeids- og effektiviseringsmetodikken Lean de ansattes arbeidsmiljø og helse? Det svenske Arbetsmiljöverket har bedt forskere om å sammenfatte erfaringsbasert vitenskaplig litteratur på området, men de finner ikke noe entyding svar. Konklusjonen er at Lean på arbeidsplasen kan slå både positivt og negativt ut på de ansattes helse, skriver Arbetsmiljöverket i en pressemelding.

Pluss og minus

Standardiseringen som lean-produksjon kan innebære fører ifølge de svenske forskerne til økt arbeidstempo, færre muligheter til variasjon i arbeidet og mindre selvbestemmelse for personalet. Det kan slå negativt ut på helsa. Andre deler av lean-metodikken medfører imidlertid at unødvendige og krevende arbeidsoppgaver fjernes, hvilket kan ha positiv effekt på helsa.

En annen konklusjon er at man risikerer at arbeid med just-in-time, sløsing og unødig tidsbruk reduserer de ansattes mulighet til å hente seg inn. Det er en risiko for mindre sosial interaksjoner, at mulighetene til å få bruke sine ferdigheter kan bli mindre. Det er også en risiko for at medarbeidere i mindre grad får ta beslutninger som berører eget arbeid.

På den andre siden kan imidlertid arbeid med kontinuerlig forbedring og problemløsing i arbeidsgrupper der personer med ulike yrker inngår forbedre både det fysiske og det psykososiale arbeidsmiljøet.

Anna-Carin Fagerlind Ståhl, doktor i medisin ved Linköpings universitet, sier i pressemeldingen at det ofte heter seg at Lean automatisk fører til forbedringer i arbeidsmiljøet, men forskernes gjennomgang avviser ifølge Ståhl at det ikke finnes noen støtte for denne påstånden.

Fra bilindustrien

Lean er en arbeidsmetodikk som først ble brukt i den japanske bilindustrien på femitallet: Produksjonen skulle effektiviseres gjennom en jevnere arbeidsflyt, sløsing skulle elimineres i alle ledd i produksjonen, det skulle jobbes smartere, forbedringer skulle skje kontinuerlig og alt som ble gjort på arbeidsplassen skulle være av verdi for kunden. Med tiden fikk metodikken navnet Lean, og den brukes nå verden over. Det finnes utallige bøker, kurs, foredrag og konsulentilbud på området, og Lean er ikke lenger noe som bare foregår i tradisjonelle produksjonsbedrifter. Selv skoler og helsevesen bruker nå Lean.

Den svenske kunnskapssammenstillingen gjelder Leans innvirkning på arbeidsmiljø, og forskerne finner at det er stor variasjon i hvordan metodikken praktiseres. Mens noen arbeidsgivere bruker deler av metoden, ruller andre ut hele metodikken.

Et av de momentene ved Lean som ofte trekkes frem som positive, er at de ansatte involveres for å finne fram til forbedringsmulighetene; det er tross alt de som kjenner produksjonen best. En kritikk mot Lean er at man risikerer «stoppeklokkeledelse» og en arbeidshverdag der hver minste ting måles, telles og kontrolleres.

Powered by Labrador CMS