Samfunn

Slår tilbake: Å påstå at regjeringen ikke respekterer internasjonale konvensjoner er fullstendig grunnløst, mener innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Listhaug slår tilbake mot juridisk asylkritikk: – Fullstendig grunnløs

– Påstanden om at Norge ikke respekterer internasjonale konvensjoner og menneskerettigheter, er fullstendig grunnløs, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag gikk jurist og folkerettsekspert ved Universitetet i Oxford, universitetslektor Eirik Bjørge, hardt ut mot regjeringens juridiske manøvreringer i sin utøvelse av asyl- og flyktningpolitikken.

– Jeg blir som norsk folkerettsjurist så å si ukentlig oppsøkt av europeiske kolleger og diplomater som spør meg hva som er skjedd i Norge. De lurer på hvordan Norge er gått fra å være foregangsland for rettsstatsverdier både nasjonalt og internasjonalt til nå å gå i retning av en rettsstatlig bananrepublikk, sa Bjørge.


«Utlendingsloven fastsetter uttrykkelig at loven skal anvendes i samsvar med internasjonale regler som Norge er bundet av»
Sylvi Listhaug, innvandrings- og integreringsminister

Barnekonvensjonen, Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, generell folkerett, utlendingsloven, Straffeloven, Flyktningkonvensjonen, FN-konvensjonen om statsløse, statsborgerloven, barnevernloven og Grunnloven er alle eksempler på lover og konvensjoner regjeringen de siste par årene har utfordret for å kunne føre en «streng og rettferdig» flyktning- og innvandringspolitikk.

– Vi må ikke glemme at summen av det Norge under denne regjeringen gjør nasjonalt og internasjonalt i denne forbindelse, er å undergrave den rettsorden som Fridtjof Nansen og andre norske statsmenn bygget opp etter første og andre verdenskrig, sa Bjørge. Også andre folkerettseksperter har ved flere anledninger kritisert regjeringens politikk på dette området, så Bjørge er ikke alene om sin kritikk.

Menneskerettighetene har forrang

Sylvi Listhaug mener beskyldningene er fullstendig grunnløse og framhever at sentrale menneskerettsbestemmelser er innarbeidet i Grunnloven, og at Norge har en egen menneskerettslov som sikrer forrang for sentrale menneskerettskonvensjoner.

– Utlendingsloven fastsetter uttrykkelig at loven skal anvendes i samsvar med internasjonale regler som Norge er bundet av når disse har til formål å styrke individets stilling. Når Stortinget vedtar ny lovgivning vurderes det alltid om nye regler er forenlige med våre internasjonale forpliktelser, sier Frps innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

En sak som har fått mye oppmerksomhet den siste tiden er praksisen ved fengsling av asylsøkere med endelig avslag, der det har vist seg at også barn blir sperret inne.

Listhaug understreker i den forbindelse at det er domstolene som tar avgjørelsene i de sakene der barn fengsles ved transittmottaket på Trandum:

– Når det gjelder saker om tvangsretur, hvor det i et lite mindretall saker med høy unndragingsfare vurderes som helt nødvendig å benytte fengsling også overfor barnefamilier, gjelder dette avgjørelser som treffes av domstolene. Domstolene vurderer selvsagt at praksis er forenlige med de folkerettslige rammene, sier Listhaug.

Powered by Labrador CMS