Ledelse

Tidligere oljestatsråd og Sp-topp Ola Borten Moe har tatt med seg sin energi og oljekompetanse over i næringslivet. Det ferske oljeselskapet OKEA har god utsikt fra Trondheims tak.

Ola Borten Moe: Fra olje­minister til oljegründer

OKEA er kanskje et nytt og lite oljeselskap i Trondheim. Men med Ola Borten Moe i topp­ledelsen blir ambisjonene desto større.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere oljestatsråd Ola Borten Moe (39) bruker nå sin kompetanse til oljedrift på norsk sokkel. I motsetning til mange andre mener han at norsk oljeutvinning går en lys framtid i møte. Ola Borten Moes oljeselskap, som han eier med tre andre, har inngått en avtale om kjøp av spanske Repsols andel på 60 prosent i Yme-feltet. Nå må en plattform som aldri har vært brukt på feltet fjernes fra utbygging som har kostet en formue og er en av Norges-historiens største industriskandaler ifølge Offshore.no. Yme-feltet blir OKEAs første prosjekt på norsk sokkel.

– Oljen er ikke på vei ut. Snarere tvert i mot. Forbruket av olje går opp mer enn på lange tider. Globalt vokser oljeforbruket med mellom 1 og 2 millioner fat olje pr dag pr år, slår Ola Borten Moe fast. OKEA har ambisjoner om å bygge ut funn som andre selskaper ikke har vurdert som lønnsomme. Det er konkursbølge i oljerelaterte bedrifter om dagen og noen av dem faller med opptil 90 prosent i verdi på Oslo Børs.

Bonde fra Leinstrand

Ola Borten Moe er i utgangspunktet bonde i familiebruket på Leinstrand. Der bor han sammen med sine to døtre på ni og tolv, og kona Anne Cesilie. De driver familiebruk med korn, kylling og eggproduksjon, sammen med Borten Moes to brødre. Gården ligger litt sør i Trondheim, opp fra byen.

– Gården har vært utgangspunktet for mange sysler. Og jeg har gjort en del mindre entreprenørvirksomhet ved siden av. Han lar seg intervjue på toppen av Adressa-bygget i Trondheim sentrum. I sitt lyse kontorfellskap sitter han her med de andre i OKEA. Det er flere nye ansettelser på gang og de regner med at de skal vokse til i overkant av 30 i løpet av året. Nå viser han vei til avslapningshjørnet med designersofaer. Fikser et par kopper kaffe ved kaffemaskinen og byr på safarikjeks rett fra pakken. Det er ikke veldig lenge siden han terget på seg den norske opinionen med å skryte av Statoils oljesandprosjekt i Canada, da som olje- og energi minster, stillingen han hadde fra 2011 til 2013.

– Ja jeg var imponert over det, og det gikk ikke upåaktet hen her i kongeriket. Han sier ikke mer om den saken. Men han vil ikke være med på at han var ung og kanskje en uerfaren olje- og energiminister.

– Jeg var rundt 35, men unge var også Reiten, Stoltenberg, Arnstad, Olav Akselsen og for så vidt Tord Lien. Borten Moe sier han alltid har vært opptatt av naturressurser i politikken. Da han ble valgt inn i Trondheims bystyre i 1995 var han bare 19 og har aldri vært redd for å ytre sine meninger, selv om det skaper en kontrovers eller to. I dag er han første nestleder i Senterpartiet, men bare vara i bystyret i Trondheim. Om noen lurer på om Per Borten var hans bestefar, så stemmer det. Folk fnyser nærmest av hans nyeste virksomhet i hjembyen. Adresseavisen «Adressa» stryker ham ikke med hårene. Politikken er fortsatt viktig og han har ansvar for programkomitéen som lager forslag til Stortingsprogram i perioden 2017 -2021. Men egen næring er mer spennende enn politikk nå.

Oljeeventyret fristet

– Initiativet kom fra Erik Haugane, øverste sjef i OKEA. Han har gjort dette før, da han startet både Pertra og Det norske. Jeg jobbet som direktør i SIVA sammen med Erik. Han sluttet før jul i 2014, og tok kontakt med meg senvinteren 2015 med spørsmål om dette kunne være noe. Det ikke er hver dag man får mulighet til å være med å starte opp ett nytt oljeselskap i Trondheim med 200 millioner US dollar i egenkapital, sier Borten Moe.

Pengene er skaffet av fra Seacrest Capital Group, et oppkjøpsfond med base på Bermuda. Mye av pengene kommer fra amerikanske, institusjonelle investorer. Alt fra familier til universiteter. Ola Borten Moe sa opp sin stilling som direktør i SIVA. Og nå ser han bare en vei – fremover. Det er en ganske munter stemning på kontoret.

– Vi håper å produsere egen olje i 2018. Det blir utbygging og produksjon av olje i Norge, og vi skal ha Trondheim som base. Nå har vi kommet inn på et marked som var overopphetet. Det blir et nytt initiativ som vil tilføre byen kompetanse og få en mulitplikator-effekt hvis vi tenker på alle tjenestene som knyttes til organisasjonen, fremholder Borten Moe.


«Vi håper å produsere egen olje i 2018. Det blir utbygging og produksjon av olje i Norge, og vi skal ha Trondheim som base»

En organisasjon som utvikler og driver oljefelt. For regionen vil det bety veldig mye på energisida og for næringslivet. Politikerens gode retorikk har kommet frem, og det er ikke vanskelig å forstå at han er velkommen på laget.

– Se på Det Norske som er børsnotert, og på Ivar Åsen- feltet som driftes herfra. Av det har det blitt varer og tjenester for mellom 20-30 milliarder. Det er det største prosjektet i Trondheim siden Nidarosdomen ble satt opp. Hvis vi lykkes vil vi få en betydelig omsetning, større en Polaris, vi skal gi dem konkurranse, da blir det ikke åpenbart at dette skal hete Adressa- bygget lenger. Ola Borten Moe humrer tilfreds med tanken.

– Er du en ledertype?

– Jeg har hatt lederansvar og har det ennå. I OKEA har jeg ansvar for forretningsutvikling, ansvar for å identifisere nye muligheter. Alle snakker sammen i en liten og ubyråkratisk organisasjon.

Han tenker seg litt om og fortsetter: – Jeg prøver å etterleve det å være åpen med tillitsbasert tilnærming av folka og få mer ut av hverdagen med å gi folk ansvar og oppgaver. Det handler om å stole på folk, og det gjelder begge veier. Det handler også om normal folkeskikk og «sunt bondevett». Alle er forskjellige, det må vi huske på. Jeg har godt av å ha folk rundt meg som er systematikere, det er en komplementær egenskap. Jeg har behov for prosedyrer, systemer og faste rammer.

Hans tittel i egen organisasjon er Chief Commercial Officer. OKEA er en abbreviasjon av fornavnene til selskapets fire gründere. To av dem grunnla Det norske som nå er børsnotert, der Aker eier like under 50 prosent. Røkke kom inn gjennom en fusjon med Aker Exploration i sin tid. Ola Borten Moe, Erik Haugane, medgründerne Anton Tronstad og Knut Evensen gikk inn med én million kroner hver i oljeselskapet OKEA. Han slår en liten spøk om at det måtte bli slik da IKEA allerede var opptatt.

Industriskandale gir muligheter

– Yme er en industriskandale. Det er et oljefelt vest for Egersund. Repsol er ikke en industriskandale, men gjennom oppkjøpet av kanadiske Talisman fikk de operatørskapet og 60 prosent eierandel i feltet. Nå har OKEA kjøpt opp Repsol. Yme var en liten del av en langt større transaksjon. Og skandalen er et resultat av at utbyggingen aldri har produsert olje. 13 milliarder er bortkastet. Det er mer enn hva byggingen av St. Olavs Hospital i Trondheim kostet. Staten tar mesteparten av utgiftene gjennom skattesystemet. Installasjonen ble som kjent aldri godkjent.

Ola Borten Moe (39)

  • Født i Trondheim
  • 6. juni 1976
  • Gårdbruker, politiker og oljeinvestor
  • Direktør for forretningsutvikling i oljeselskapet OKEA
  • Direktør i SIVA fra 2013 til 2015
  • Stortingsrepresentant for Senterpartiet fra 2001 – 2013
  • Olje- og energiminister fra 2011 – 2013
  • Gårdbruker fra 1992
  • Er nestleder i Senterpartiet og leder i partiets programkomité
  • Vararepresentant for Sp til Trondheim bystyre
  • Bor på Leinstrand utenfor Trondheim
  • Gift, to barn
  • Barnebarn av tidligere statsminister og Sp-leder Per Borten

Aktørbildet i Nordsjøen i endring

– Reservoaret er mellomstort i norsk kontekst, cirka 70 millioner fat. Norge er fortsatt en sokkel for de store selskapene, men det er betydelige ressurser igjen. Aktørbildet begynner å ligne på britisk side og kanskje Mexico gulfen, med flere mindre aktører. Man greier å produsere lønnsomt fra mindre felt. Om du skal sette opp ny garasje ved huset ditt er det ikke åpenbart at du ringer Skanska. Selvsagt vil de sette opp en god garasje, men Skanska er først og fremst et selskap for de større jobbene, og prisen vil bli deretter. Denne metaforen mener han er en passende beskrivelse på OKEAS relevans i bildet.

– Erik Haugane hadde kontakt med flere internasjonale investorer som ser etter OECD- land, generelt på grunn av olje og gass, men også på grunn av at «orden i sysakene», lav politisk risiko og et rammeverk som ikke endres ofte og radikalt, er en enorm fordel for Norge.

Naturressurser

– Så Sp er ikke så grønt likevel?

– Jo, det vil jeg si. Naturen har vi til låns og den skal overleveres i god stand. Da må vi legge ansvar på lokalsamfunn. Jeg mener vi skal utnytte ressursene i Norge for å skape god vekst og god forvaltning . Det gjelder også olje- og energiressursene. Når man står på Karl Johan i Oslo er det ikke alltid klart hvor avhengig Norge er av naturressursene. Da kan man tenke at vi lever av handel og servicenæringene. Men vi må ha realøkonomi i bunnen. Jeg ga konsesjon til Fosen og Snillfjordprosjektet, forteller han, og presiserer ganske energisk: – Det heter jo tross alt Olje- OG Energidepartementet.

– Fosenprosjektet en Europas største vindkraftutbygginger, og blir et av verdens største vindkraftprosjekter. Det handler om investeringer på opp mot 20 milliarder. Et prosjekt av regional og nasjonal betydning jeg nå er svært glad for at skal realiseres. Nå er det besluttet at det store prosjektet skal bygges i Trøndelag i 2019. Da må de begynne å hive seg rundt. Dette blir et løft på fornybar energi. Når det kommer i gang blir det slutt på grønne sertifikater, en ordning som lukkes i 2021. Da er det mulig at markedet vil fungere og vi får et overskudd av fornybar energi, sier Ola Borten Moe.

Powered by Labrador CMS