Nyskaping

Rutinepregede oppgaver på byggeplassen vil bli utført av roboter, tror Skanska.

Skanska: Overbevist om at roboter blir vanlig på byggeplassen

Publisert Sist oppdatert

Byggenæringen har lenge slitt med produktiviteten. Ifølge Produktivitetskommisjonens første rapport var veksten i arbeidsproduktivtiten innen bygg og anlegg på minus 0,9 prosent fra 1996 til 2005 og minus 0,1 mellom 2006 og 2013.

Tallene var vært gjenstand for bred debatt, men konklusjonen var nok likevel at det var rom for forbedring.

Nå kan det være at forbedringen er på vei.

– Vi ser en helt klar utvikling mot mer robotisering på byggeplassen. Flere prefabrikkerte løsninger er også en ønsket utvikling. Dette øker effektiviteten og reduserer kostnadene, sier Thomas Akselberg Sæve i Skanska.

Han har uttalt seg på nettsidene til Sintef i en sak om at byggeplassen er i ferd med å bli høyteknologisk fordi Skanska de siste fire årene har ledet et forskningsprosjekt, SamBIM, som har som mål å heve produktiviteten i prosjektene.

Samarbeid og IKT

Et av funnene så langt er at samarbeid om digitale verktøy fungerer.

– Vi har funnet ut at målrettet bruk av digitale verktøy skaper mer samhandling. Og økt samhandling skaper igjen en mer effektiv byggeprosess, sier Cecilie Flyen i Sintef.

Et annet funn fra SamBIM-prosjektet er at man kan kvitte seg med mye ekstraarbeid ved å la flere aktører komme sammen tidligere i prosessen. Gjennom opprettelsen av egne rom med store skjermer hvor entreprenører, arkitekter, rådgivere og byggherrer samarbeider tidlig har antallet feil under byggingen gått ned.

Mer robotisert arbeidskraft er også aktuelt.

– Vi har testet en lift med påkoblet robotarm. Denne roboten borrer alle hull i betongdekket. Dermed sparer vi arbeidskraft, reduserer risikoen for arbeidsulykker og slitasjeskader og på sikt håper vi også at slik teknologi vil bli rimeligere og mer lønnsomt rent økonomisk. Per dags dato er denne oppfinnelsen nokså dyr i innkjøp. Men på sikt er jeg overbevist om at robotisering av enkelte rutinemessige oppgaver vil bli en naturlig del av byggeprosessen, sier Sæve til Sintef.

Powered by Labrador CMS