Samfunnsansvar

PÅ MØTE: USAs utenriksminister John Kerry er blant dem som har deltatt på FNs store klimaforhandlingsmøte i Marrakech.

Sterk politisk vilje trengs for å bekjempe global oppvarming

For å bekjempe klimaendringene trengs det sterk politisk vilje, slår de rundt 200 landene som deltar på FNs store klimaforhandlingsmøte i Marrakech fast.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ber om det aller største politiske engasjementet for å bekjempe klimaendringene, da dette har høyeste prioritet, heter det i en kunngjøring fra møtet i Marokko.

196 land og EU er på plass i Marrakech og ber også om økt finansiering av prosjekter for å forhindre global oppvarming og for å kunne håndtere følgene av de klimaendringene som alt har funnet sted, og som uansett tiltak vil finne sted.

– Klimaet vårt blir på alarmerende vis varmere i en takt uten sidestykke, og det er tvingende nødvendig for oss å reagere på dette, heter det videre i kunngjøringen.

Klimamøtet i Marrakech er det 22. partsmøtet for landene som har undertegnet FNs klimakonvensjon.

Gjennomføringen av Parisavtalen, som ble vedtatt i desember i fjor og som formelt trådte i kraft 4. november, har også vært et viktig tema i forhandlingene.

Parisavtalen har som mål at den globale oppvarmingen skal holdes under 2 grader og å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.

Over 180 land har overlevert frivillige nasjonale utslippsmål til FN.

FNs klimamøtet i Marokko

  • FNs første store klimaforhandlingsmøte etter klimatoppmøtet i Paris i fjor.
  • Holdes i Marrakech i Marokko fra 7. til 18. november.
  • Frankrikes president François Hollande, en rekke afrikanske statsledere og USAs utenriksminister John Kerry er til stede under høynivådelen, som begynte 15. november.
  • Er formelt sett det 22. partsmøtet for landene som har undertegnet FNs klimakonvensjon. Omtales som COP 22.
  • Reglene for gjennomføringen av Parisavtalen er et viktig tema i forhandlingene.
  • Det er ikke ventet mange viktige vedtak i Marokko. Landene skal etter planen bli enige om en tidsfrist for når regelverket skal være ferdig.
  • Er blitt preget av Donald Trumps seier i presidentvalget i USA. Trump har tidligere varslet at han vil «kansellere» Parisavtalen og oppheve amerikanske klimatiltak.
Powered by Labrador CMS