Arbeidsliv

Menn arbeider med produksjon av bildeler på en fabrikk i Birmingham, England.

Teknologi stjeler jobber fra menn

Den industrielle revolusjonen på 1800-tallet gjorde at mange menn mistet jobbene sine og ble stemplet som udatert av den nye teknologien. Nå gjentar historien seg.

Publisert Sist oppdatert

Mange menn i økonomiske utviklede land er nå i krise som følge av den «nye teknologiske revolusjonen», skriver Quartz.

Nettstedet skriver videre at teknologi er en av hovedgrunnene til økende populisme og misnøye i den vestlige delen av verden.

Måten samfunnet definerer maskulinitet er ofte forbundet med arbeid. Nå er teknologien i full gang med å forandre definisjonen av arbeid som vi kjennetegner det i dag.

Smarte maskiner og roboter kan gjøre oppgaver som bare mennesker var i stand til å gjøre før i tiden. Særlig i produksjonssektoren, der flest menn jobber, skjer denne omveltningen raskt.

Dalende yrkesdeltakelse

Yrkesdeltakelse blant menn mellom 25 og 55 år gikk ned 3,5 prosentpoeng mellom 1994 og 2014 i USA. Det er forventet at nedgangen skal fortsette de neste 10 årene.

Tiden da menn var eneforsørger i hjemmet, er i ferd med å forsvinne og de tradisjonelle jobbene som menn historisk sett har hatt, forandres.

Statistikk fra US Census Bureau’s Current Population Survey viser at det er en nedgang av menn som jobber i transport- og produksjonssektoren. Konstruksjonssektoren har holdt seg stabil, mens det er en økning i helse-, salg- og utdanningssektoren. Innen økonomi og juss er det også en svak økning.

Ikke bare forandrer jobbene seg, men de som er så heldige å ha sikret seg nytt arbeid, får ikke den samme lønnsøkningen som de gjorde tidligere.

Gjennomsnittslønnen for menn har ikke økt siden 1970-tallet og er dalende i mange yrker som anleggsbransjen, transport- og produksjonssektoren. De sektorene som tradisjonelt ansetter flest menn.

Powered by Labrador CMS