Samfunn

Amerikanske soldater tester Abrams stridsvognene sine under en øvelse i Latvia i 2014.

Tidligere NATO-general: Vesten og Russland på vei mot krig i 2017

Den pensjonerte britiske generalen Sir Alexander Richard Shireff setter ryktet sitt på spill og spår krig innen et par år i ny bok.

Publisert Sist oppdatert

Sir Shireff skriver i boken 2017 War With Russia at hendelsene på Krimhalvøya har fullstendig ødelagt forståelsen mellom Russland og Vesten som oppstod etter den kalde krigen. Shireff tror den russiske annekteringen kun er første skritt på veien mot en ny krig og og den kan bli utført med atomvåpen.

I boken spekulerer den pensjonserte generalen i et scenario der Russland invaderer territorier i det østlige Ukraina for å skaffe seg en landkorridor til Krim-halvøya. Fra denne nye maktbasen frykten han at russerne lettere vil kunne invadere de baltiske NATO-landene Estland, Lativa og Lituaen. I det detaljerte scenarioet tror Shireff det er Latvia som kommer til å bli invadert først og allerede i mai neste år.

Bakgrunnen for de russiske handlingene skal være de samme som president Putin har uttrykt bekymring over mange ganger, at NATO har omringet landet med nye medlemmer etter at den kalde krigen tok slutt.

Ifølge avisen Guardian som var tilstede under boklanseringen i London, tar Shireff en del forbehold for at det ikke skal blir krig. Men det vil kreve at NATO tar de riktige avgjørelsene, som i følge ham er å utplassere styrker i de baltiske landene i store nok antall.

NATO har planer om å ta opp nettopp dette på et møte i Warszawa i juli. Det skal være snakk om å utplassere rundt fire bataljon-store styrker på totalt 4.000 soldater fra flere land. I går ble det kjent at Norge ikke kommer til å bidra med soldater eller materiell til disse styrkene.

– Vi støtter selvsagt prinsippet om at man må ha klarere NATO-tilstedeværelse også i øst, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.

– Men vi har ikke noe konkret bidrag nå, sier han og viser til kapasitetshensyn.

Utenriksministeren viser også til at Norge har vært tungt inne i NATOs såkalte beroligelsestiltak i østersjøregionen og oppbyggingen av den nye hurtigstyrken i forsvarsalliansen.

– Så det er stor forståelse for at vi ikke umiddelbart kan gå inn i dette, mener han.

NATO-møte i Brussel

Lanseringen av boken sammenfaller med NATO-toppmøtet i Brussel som er inne i sin andre dag fredag. På møtet har det kommet frem at NATO vurderer flåteinnsats utenfor Libya og utvidet Irak-innsats. NATO skal også dele informasjon med koalisjonen mot IS, og det er blitt klart at Montenegro er på god vei til å bli NATOs 29. medlemsland nå som det er blitt observatør i forsvarsalliansen.

Powered by Labrador CMS