Skilandslagssjef Vidar Løfshus har en tøff tid foran seg.

Foto
Berit Roald / NTB scanpix

Tilliten er brutt

Publisert: 26. august 2016 kl 09.19
Oppdatert: 26. august 2016 kl 11.08

Legene i skilandslaget gir astmamedisin til friske utøvere, for å forebygge eventuelle fremtidige utbrudd. Utøverne som ble tilbudt dette ble svært overrasket. Det samme ble internasjonal presse, stort sett alle legene som ble intervjuet om saken samt Antidoping Norge, som ikke visste om dette.

«Dette handler ikke om astma, men om forebygging av luftveisinfeksjoner», hevdet langrennslandslagets trener Vidar Løfshus på pressekonferansen torsdag. Han måtte motvillig innrømme at utøvere selv hadde blitt svært overrasket da de ble tilbudt denne medisinen uten å være syke. Den tidligere langrennsløperen, Siri Halle, har tidligere hevdet at dette foregikk på landslaget. Den gangen ble hennes uttalelse møtt med et skuldertrekk. Nå vet vi at dette har skjedd.

«Dette er doping», raser antidopingsjefer fra andre land som Finland, ifølge Dagbladet. Den franske langrennsstjernen Maurice Manificant stiller det uungåelige spørsmålet om Norge egentlig er noe bedre enn Russland. Da tenker han både på handlingene, og at det har blitt holdt skjult for offentligheten.

Vår beste mann

Da vår beste mann, Martin Johnsrud Sundby, ble tatt for feilbruk av astmamedisin, fratatt medaljer, premiepenger og æren, burde det ikke bare ha ringt, men klinket i varselklokkene hos ledelsen. I stedet valgte Skilandslaget en konfrontasjonslinje: De hadde rett, og de internasjonale ekspertene hadde feil. Selvfølgelig hadde Skilandslaget tenkt å orientere om saken, men Martin hadde retten på sin side til å holde saken skjult, hevdet de, mens de samtidig bedyret at landslaget hadde all skyld – det vil si, en lege som tidligere jobbet for skilandslaget hadde all skyld. Han hadde feiltolket reglene. 

Forstå det den som kan..

Når det nå viser seg at de har holdt enda mer kontroversiell medisinering av friske utøvere skjult, forsvinner den siste rest av det glorifiserte anti-dopingbildet som vi har tegnet av oss selv. Den polske langrennsløperen Justina Kowalczyk, den finske legen og antidopingaktivisten Timo Seppälä, svenske og norske leger – de er samstemte i kritikken: Vi er ikke bedre enn doperne.

Saken fortsetter under annonsen

– Når dette kommer i tillegg til Sundby-saken, sier det seg selv at noe er galt. Man skal ikke bruke medisinen på denne måten. Det er doping, sier den finske antidopingsjefen Timo Seppälä til Ilta-Sanomat.

Ledelsesproblem

Hvordan kunne dette skje? Marit Bjørgen og de andre norske utøverne har blitt kritisert for overforbruk av astmamedisiner i årevis. Kunne ikke Skiforbundet og landslagsledelsen svart på kritikken med mer åpenhet og bedre innsyn i sine metoder? I stedet har de latterliggjort utlendingene for kunnskapsløshet. Og media her hjemme har kjøpt dette budskapet: Norge vet hvordan man gjør dette. Vi er verdens beste skinasjon, mens utlendingene er kunnskapsløse.

Nå har sannheten kommet frem, og den er ubehagelig – som den alltid er når man blir tatt med buksene nede etter å ha prøvd å holde noe skjult.

Det er ikke bare utlendingene som kritiserer oss nå. Norske leger trodde det var en fleip at friske utøvere har blitt medisinert med astmamedisin.

Skipresident Erik Røste sier til VG at han ønsker en gjennomgang av det norske skilandslagets medisinbruk. Han mener det er behov for å avklare dette åpent og tydelig – nå.

Men det kan virke som det er for sent. Ski-Norge har et ledelsesproblem. Ski-Norge har tøffe dager og uker foran seg. For åpenhet først i etterkant fungerer ikke.

Saken fortsetter under annonsen

Tilliten er allerede brutt.