Ledelse

TOPPSJEFEN – LO-leder Gerd Kristiansen: Bruker makta når hun må

Sosial teft, integritet og evne til å bruke makt. Det er LO-leder Gerd Kristiansen beste lederegenskaper, ifølge Ukeavisen Ledelses toppsjef-panel. Kristiansen beskrives som en god elev av «LO-skolen». Men hun scorer lavt på evne til omstilling og innovasjon.

Publisert Sist oppdatert

Fighter og forener: Gerd Kristiansen har vært LO-leder i tre år. Hennes sterkeste lederegenskaper er sosial teft, integritet og evne til å bruke makt, viser Ukeavisen Ledelses toppsjef-analyse. Hun utmerker seg også som en LO-leder som har gjort de andre i LO-ledelsen mer synlige. Lavest score får hun på omstilling og innovasjon.

Gerd Kristiansen ble ganske uventet valgt som ny LO-leder i 2013. Hun kom fra posisjonen som nestleder i LO, og før det fra Fagforbundet. De fleste hadde forventet at Tor-Arne Solbakken, også han nestleder i LO, skulle ta over som LO-leder etter Roar Flåthen. Men etter et «bakromsoppgjør» på kongressen ble det bestemt at den mer anonyme Gerd Kristiansen skulle overta vervet.

Denne beslutningen innebar at Kristiansen brått ble toppleder for en av Norges største organisasjoner med over 910 000 medlemmer organisert i 24 fagforbund som er tilsluttet LO. Medlemmene kommer fra både privat og offentlig sektor, og fra alle bransjer og yrker. 50 prosent av de LO-organiserte er kvinner.

Allerede da Kristiansen overtok ledervalget i 2013 var det klart at hun kun kom til å sitte i én periode. Dette henger sammen med LOs regelverk, der det heter at en leder ikke kan gjenvelges etter at vedkommende er blitt 60 år. Gerd Kristiansen vil være 61 år når det skal holdes ny LO-kongress i 2017.

Samme score som Flåthen

I Ukeavisen Ledelses serie «Toppsjefen» har vi siden 2002 analysert norske toppsjefers lederskap. Denne gangen er turen kommet til en av de mektigste sjefene i norsk arbeidsliv, LO-leder Gerd Kristiansen. Hun er, som alle lederne før henne i denne serien, blitt vurdert av et kildepanel på mellom 12 og 15 anonyme kilder som kjenner lederen godt eller kjenner godt til hans eller hennes lederskap. Vi snakker med kilder fra ulike «leire», med ulike politiske ståsteder, og alle blir de bedt om å gi lederen en score mellom 1 og 10 på 10 lederegenskaper. (Se faktarute med poeng samt redaktør Magne Lerøs kommentar på neste side)

Gjennomsnittet alle de 62 toppledere som er blitt vurdert siden denne serien startet opp, er 71,4 poeng av 100 mulige. Gerd Kristiansen ender på totalt 71 poeng, nøyaktig like mye som sin forgjenger Roar Flåthen. Hun får lavest score på gjennolmføring av omstillinger og det å være nytenkende; en pådriver for innovasjon. Høyest score får Gerd Kristiansen på sosial teft, integritet og evnen til å bruke makt når det er nødvendig.

Dette er toppsjefen

Ukeavisen Ledelse/Dagens Perspektiv har siden 2002 analysert norske toppsjefers lederskap. I analysen intervjues mellom 12 og 15 personer om toppsjefens lederskap. De som intervjues er nåværende og tidligere ansatte, ledere, kolleger, hodejegere, bransjekjennere, ledelsesrådgivere og andre eksperter. Bidragsyterne er anonymisert, slik at de kan snakke friere.

Panelet blir bedt om å vurdere lederen etter ti lederskapskriterier, på en skala fra 1 til 10 (se nedenfor). Panelet har gitt Gerd Kristiansen totalt 71 av 100 mulige poeng. Med denne poengsummen havner hun like under gjennomsnittet på 71,4 poeng, når i alt 62 toppsjefer er vurdert.

Leder med makt

En kilde som kjenner henne som kollega og konkurrent sier:

– Hun er en del av LO-skolen og LO vet å bruke makt der det trengs, så hun går fint inn i den tradisjonen. Hun er ingen redd leder og har ingen problemer med å bruse med fjærene hun har.

En hodejeger beskriver Kristiansen slik:

– Hun fremstår som en leder og det er ingen tvil om at hun sitter ved makten. Hun tar noen standpunkter, men vet samtidig at hun ikke får gjennomført noe hvis hun ikke får andre med seg. Som toppleder leder hun jo en av de største virksomhetene i landet overhodet. Den nylig avsluttede hotellstreiken blir av andre nevnt som et eksempel på at Kristiansen vet å bruke makt når det trengs, og en kilde som samarbeider nært med LO-lederen sier dessuten at Kristiansen var en «uvurderlig støtte» under streiken.

Premissleverandør

Med nærmere en million medlemmer legger LO viktige føringer både når det gjelder det såkalte tre-partssamarbeidet og sentrale lønnsoppgjør. På det siste punktet mener en ledelsesekspert fra akademia at hun har kommet greit ut:

– Jeg syns hun greide lønnsoppgjøret bra og har vist økonomisk ansvarlighet. Da tenker jeg på at hun har lagt opp til et lønnsoppgjør som viser moderasjon og tar hensyn til den vanskelige situasjonen mange faktisk er i. Hun har fått forbundene og organisasjonene med på det.

En annen kilde, som har fulgt Kristiansen tett fra kommentatorplass, deler ikke denne oppfatningen og minner om at trepartssamarbeidet ikke har vært særlig vellykket med Kristiansen som leder. Kilden mener at dette kan henge sammen med at dagens blå-blå regjering og LO samarbeider dårligere enn det LO og tidligere regjeringer har gjort. Som organisasjon har LO som kjent en slagside mot venstresiden i norsk politikk.

TIDSLINJE Gerd Kristiansen

Foto

På hjemmebane: Gerd Kristiansen taler på Youngtorget i Oslo 1. mai i år. (Foto: NTB-scanpix.

  • 1955: Født 1.august – i Harstad. Hjelpepleier av utdanning. Har arbeidet ved Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø. Har vært tillitsvalgt i over 30 år tilsammen.

  • 1990-2000: Hovedtillitsvagt i Norsk- Helse og Sosialforbund

  • 2002: Nestleder i Norsk Helse og Sosialforbund

  • 2003: Norsk Kommuneforbund og Norsk Helse- og Sosialforbund slår seg sammen og stifter Fagforbundet. Kristiansen blir medlem av arbeidsutvalget i Fagforbundet.

  • 2005 - 2009: Nestleder i Fagforbundet

  • 2009 - 2013: Første nestleder i LO

  • 2013 - 2017: Leder I LO (Må gå av som leder i LO i 2017 fordi hun da vil være over 60 år).

  • 2014: Medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre

  • 2014: Styremedlem i Amedia. Er også styremedlem i Sparebank1 Forsikring, styreleder i Fafo.

– Spenner bein på regjeringen

En kilde mener at Kristiansen på noen områder spenner bein for regjeringen, spesielt når det gjelder omstilling.

– På grunn av den næringsomstillingen vi er midt inne i, er det nødvendig å flytte på arbeidskraft. Da vil det forbigående oppstå arbeidsledighet i noen sektorer. I stedet for å se på dette som en besk medisin, spiller hun på offentlig misnøye og prøver å binde opp regjeringen, sier kilden og viser til striden rundt permitteringsreglene som et eksempel.

Den blå-blå regjeringen ønsket i utgangspunktet ikke å utvide perioden en arbeidstaker kunne være permittert fra dagens seks måneder, men ble tvunget av blant andre LO og Arbeiderpartiet til å utvide permitteringsperioden til ett år.

– Dette illustrerer at hun inngår allianse med Arbeiderpartiet i et politisk spill mot regjeringen hvor hun blir en slags nisse som følger med på lasset. Det blir et veldig lite konstruktivt bidrag.

Problematisk pensjon

LO er også en viktig premissleverandør på pensjonsområdet, men her er ikke LO-familien alltid enig med seg selv. LO-lederen maner selv til forsiktighet i pensjonsspørsmålet, og ønsker å bruke mer tid til å se på saken.

– Problemstillingene rundt pensjon er så mange, så kompliserte og så kryssende at det ikke hører hjemme i et tariffoppgjør, mente Gerd Kristiansen da hun uttalte seg til NTB niende februar i år, i forkant av årets LO-kongress som fant sted i mars. Men her skulle LO-lederens synspunkter vise seg å få bare delvis gehør.

Opptjening av pensjonsrettigheter fra første krone og ordninger som sikrer pensjonsrettigheter ved jobbskifter ble vedtatt av Fellesforbundets sentralstyre som prioriterte krav i årets oppgjør. Representantskapet i LO vedtok en presisering av at LO skulle kreve «brede kollektive ordninger» i vårens pensjonsoppgjør, mens Fellesforbundet ønsket individuelle pensjonsordninger. «Striden internt i LO om hva som kan ansees som «brede, kollektive ordninger» har likevel fortsatt – ved at Fellesforbundets Jørn Eggum og LO-forbundet Industri Energis leder Leif Sande begge har argumentert i retning av at også en modell med individuell sparing kan sees som «brede, kollektive ordninger»», konstaterte dn.no.

Striden om pensjon ser foreløpig ut til å være uløst i LO og ledelseseksperten fra akademia påpeker:

– Kristiansen tapte jo pensjonskampen, og jeg vet ikke om det skapte motivasjon internt.

Toppsjefen-score: Gerd Kristiansen

Foto

Tar grep: Kristiansen ønsker nok at disse karene, Trygve Slagsvoll Veum (Sp), Jonas Gahr Støre (Ap) og Audun Lysbakken (SV), skal ta over regjeringskontorene i 2017. Selv har hun lovt å hjelpe dem på veien. (Foto: NTB-scanpix.)

  • Oppnår gode resultater over tid: 6,5

  • I stand til å gjennomføre omstillinger: 6,0

  • Nytenkende, kreativ, pådriver for innovasjon: 6,0

  • Kommuniserer tydelig, gjør seg strategisk forstått internt: 7,0

  • Er besluttsom, kan bruke makt om nødvendig: 8,0

  • Løser konflikter på en konstruktiv måte: 7,5

  • Skaper motivasjon, innsatsvilje og lagånd. Får det beste ut av medarbeiderne sine: 7,0

  • Bidrar til å gi organisasjonen et positivt omdømme i offentligheten: 7,0

  • Har høy integritet, etisk bevissthet, er verdiorientert: 8,0

  • Har sosial teft, et realistisk selvbilde, inviterer til nærhet, forstår seg på mennesker og kommer godt ut av det med de fleste : 8,0

  • Antall poeng totalt (av 100 mulige): 71

Gir rom til flere

Et trekk ved LO-lederen som vurderes som veldig positivt, er at hun ikke er redd for å dele rampelyset. Det har blitt lagt merke til at Kristiansen har gitt plass til de andre i LO-ledelsen, og at nestlederne og de andre i ledelsen har blitt skjøvet mer frem enn tidligere. Selve LO-ledelsen består av syv andre medlemmer foruten Gerd Kristiansen, men under tidligere LO-ledere har vi gjerne hørt lite til den øvrige ledelsen.

– Organisasjonsmessig blomstrer ting under Gerd. Som leder kan det være en utfordring å skape ettervekst, men hun har evnet å få frem mange gode kandidater til å ta over etter seg. Hun har en lederstil der hun slipper til mange gode krefter i organisasjonen, og hun slipper til folk internt, påpeker en kommentator.

En annen kilde tror dette grepet er bevist:

– Det er positivt og det er nok bevisst. Nestlederne i LO har deltatt i fora der det er normalt at LO-lederen har vært, nå vet for eksempel alle hvem Tor-Arne Solbakken er, sier kilden.

– Det at hun har sluppet til andre har bidratt til å styrke LO, mener en kommunikasjonsrådgiver.

Samarbeid med Skogen Lund

Som LO-leder har Gerd Kristiansen tatt flere ukonvensjonelle grep, og hun er ikke redd for å gå nye veier. Hennes gode kontakt med NHO-leder Kristin Skogen Lund er et godt eksempel på dette. NHO er som landets største arbeidsgiverorganisasjon også en viktig faktor i norsk arbeidsliv. Sammen utgjør LO og NHO en viktig maktallianse, men tonen mellom de to organisasjonene har ikke alltid vært like god og samarbeidet har til tider fremstått som lite konstruktivt. Med Gerd Kristiansen som toppleder i LO og Kristin Skogen Lund som administrerende direktør i NHO har vi imidlertid sett en helt annen dynamikk i forholdet mellom de to organisasjonene.

– Her har hun evnet å ta initiativ, og det ser man for eksempel på samarbeidet med Kristin Skogen Lund. Det er lenge siden vi har sett et så nært samarbeid mellom arbeidsgiver og arbeidstager. Det at hun gjennomfører noe sånt viser at hun står sterkt i egen organisasjon, sier en kilde.

En annen kilde med kjennskap til samarbeidet mellom Gerd Kristiansen og NHO-lederen sier følgende om hvordan Gerd Kristiansens egenskaper har bidratt til den gode kontakten mellom de to lederne:

– Kristiansen er et ærlig og redelig menneske, hun er veldig løsningsorientert, brutalt direkte og ganske umiddelbar og spontan.

Gerd Kristiansen og Kristin Skogen Lund presenterte på NHOs årskonferanse i januar bærekraftalternativet sammen. Kilden viser til at Kristiansens befatning med bærekraftalternativet var en stor risiko og at hun i ettertid har fått en del kritikk for det.

– Hun ble frarådet å være med på det, men var ikke redd for å gjøre det, påpeker kilden, som selv opplever Kristiansen som en leder som er åpen og til å stole på.

Kritiske røster

Men det finnes også kritiske røster til samarbeidet, og noen av de vi har snakket med er usikre på om det hele bare er et spill for galleriet.

En kilde som i ulike sammenhenger har jobbet sammen med henne fra sin posisjon som leder ser det slik:

– Hun har jo overrasket ved å fornye dialogen med NHO-ledelsen. Der er det en endring i profilen. Det fremstår samtidig som en overflateprofilering, og det er første gang dette forholdet har blitt eksponert på denne måten. Det er nytt i det offentlige bildet. Jeg skjønner ikke helt budskapet bak dette.

En annen kilde som fra tid til annen samarbeider med Kristiansen sier det slik:

– Dette syns jeg ser ut som en kunstig allianse. Jeg opplever at de to kvinnene kommer fint ut av det med hverandre, men at det er veldig lite realisme i dette forholdet. Kilden synes den fremtoningen de to hadde på NHOs årskonferanse fremstår som mystisk.

– Men når det gjelder pensjonssaken, tror jeg de to er mer samsnakket enn tidligere. Jeg tror likevel ikke en slik allianse vil komme til å revolusjonere norsk samfunnsliv.

En annen kilde oppsummerer samarbeidet slik:

– Bærekraftsalternativet er bare solidaritetsalternativet i ny innpakning.

LES MER:

Omstilling uteblir

Når det gjelder omstilling internt i LO, mener noen av kildene at en del gjenstår for Gerd Kristiansen.

– Det er vanskelig å peke på et område der hun som LO-leder har synliggjort endringer i egen organisasjon eller i fagforeningslivet. Jeg ser ingen store nyvinninger i LO i hennes periode, sier en leder som har jobbet sammen med henne. Også en kommentator fra mediene er kritisk på dette punktet:

– Det har ikke kommet noen retningsendring under Gerd, og hun er nok ikke villig til å ta så mange interne kamper.

Kommentatoren mener at LO som organisasjon er moden for en del organisasjonsendringer og viser for eksempel til at når det gjelder omstilling, så er det altfor mange som i årevis har jobbet fulltid i fagorganisasjonen og mangler kontakt med det ordinære arbeidslivet. En måte å løse dette på kunne vært å innføre åremålsstillinger.

– Det trengs en nyskapende omstilling i LO, men her ligger det også et potensiale for konflikt, sier denne kilden.

LO selv har også sett behovet for endring. På organisasjonens hjemmesider heter det at «På oppdrag fra LO-kongressen 2013, pågår det en stor gjennomgang av hele LO-organisasjonen. Hovedmålet med organisasjonsgjennomgangen er å sikre at ressursene blir brukt optimalt. LO skal til kongressen 2017 være en organisasjon med enda større kraft på alle nivåer.» Det vises også til en tekst vedtatt av LO-kongressen som sier at «I en slik gjennomgang skal det legges grunnleggende vekt på at LOs fremste oppgave er å samordne forbundenes arbeid».

Den manglende omstillingsiveren hittil, kan til dels henge sammen med at Kristiansen vet at hun kun skal ha posisjonen som toppleder i LO i fire år, og at det ikke er mulig å foreta store endringer i organisasjoner på så kort tid. Eller som kilde som samarbeider med henne sier det:

– Hun har nok gjort en avveining om hvorvidt hun skal dra i gang noen prosesser som vil ta lang, lang tid eller om hun heller skal styre organisasjonen fra dag til dag. Når man kun er valgt for fire år er det dagens utfordringer som er viktige, med unntak av den økonomiske situasjonen.


Hun er ingen redd leder og har ingen problemer med å bruse med fjærene hun har

Ujevn i mediene

En viktig del av LO-lederens jobb er å opptre i media. De fleste kildene er enige om at Kristiansen hadde en dårlig start i sine første medieopptredener. Vurderingene rundt hvorvidt hun kommuniserer bedre nå, spriker.

– Jeg tror at hvis du snakker med journalister og en del PR-rådgivere, vil mange si at hun ikke treffer så godt i media. Selv mener jeg ganske sterkt at hvis man ser på nedslagsfeltet hennes, så virker hun veldig troverdig, usnobbete og fremstår som den hun er når det gjelder det som er viktig for henne. Jeg tror også at det har en viktig verdi at hun har sluppet andre frem i media, for fagbevegelsen representerer mange ulike interesser. Det er viktig at dette kommer bedre frem, sier en kommentator.

En akademiker fra ledelsesfaget peker på sin side på at budskapet hennes ofte er forutsigbart.

– Når hun kommer på TV vet jeg på forhånd hva hun vil svare. Budskapet virker lite nytenkende og nyskapende og hun virker redd for å gjøre feil opp mot partiet.

Og en kilde som kjenner Kristiansen godt, beskriver medieinnsatsen hennes som varierende:

– Når Gerd er usikker kommer det godt frem i media, men de gangene hun er godt forberedt virker hun tydelig, klar og tøff.

Et par kilder fremhever at Kristiansen virker mye sikrere i debatter og ved presentasjoner til forsamlinger enn når hun snakker i tradisjonelle medier.

– Det at hun i starten ikke kunne håndtere radio eller TV bidro til å svekke LO og henne som person. Det var ganske uheldig. Hun er bedre nå, men fortsatt famlende. Men jeg har opplevd henne på foredrag og debatter, og da er hun en glimrende debattant, sier en kommunikasjonsrådgiver.

En hodejeger Ukeavisen Ledelse har snakket med er uenig. Han mener at Kristiansen er fremragende i media:

– Man merker en rød tråd i forhold til den grunnholdningen hun har. Samtidig fremstår hun troverdig og ganske konsistent. Jeg syns altfor mange i mediene svarer skråsikkert. Da er det ganske befriende at det er en leder som fremstår som litt usikker i mediene, for det er jo sånn virkeligheten er. Hun må for all del ikke ta et mediekurs, selv om hun kanskje får et råd om det. Da vil hun jo bli lik alle andre.

Lite innovasjon

Et område der Kristiansen ikke skårer veldig høyt, er på punktet om hun er nytenkende og pådriver for innovasjon. Rollen som LO-leder gir ikke nødvendigvis mye rom for å være innovativ, og det er heller ikke så mye innovasjon det går an å rekke i en periode på fire år. En kilde omtaler henne som en «status-quo» person. En annen kilde beskriver henne som lite endringsvillig.

– Hun er jo LO-leder, og LO som organisasjon er ikke nytenkende. Det er en særdeles konserverende og konservativ organisasjon som ikke ønsker å ta de store samfunnsendringene. Sånn sett går hun rett inn i tradisjonen, men hun er mindre endringsvillig enn de andre LO lederne – og jeg har kjent tre av dem.


Hun er veldig løsningsorientert, brutalt direkte og ganske umiddelbar og spontan

Sitter i kun fire år

Gerd Kristiansen skal sitte i kun fire år, og får anerkjennelse for måten hun har taklet dette på. De fleste vi har snakket med mener at dette har hatt lite å si for det hun har fått utrettet.

En kilde påpeker at fire år er lenge nok å sitte som leder.

– I Statoil satt jo ingen av topplederne lenger enn fire år før Helge Lund, så det at hun bare sitter i fire år syns jeg har ingenting å si, påpeker vedkommende.

En annen mener at det kan ha styrket henne.

– Det at hun fra starten har visst at hun kun skulle sitte i fire år har styrket henne, og det betyr at hun har fire år til å få til et resultat på. Hun har en annen stil enn tidligere LO-ledere på godt og vondt. Hun er en tydelig, sterk og maktorientert leder. Jeg tror at det at hun skal sitte i fire år gjør henne enda mer ambisiøs. Hun må vise til resultater og det syns jeg hun lykkes gjennomgående bra med.

En annen kilde sier det slik

– Det har jo blitt ganske vanlig i LO, fordi ledere velges såpass sent at de passerer 60 års grensen mens de er ledere og ikke kan velges igjen. Det gjør jo at alle vet at hun ikke kan gjenvelges. Helt siden hun ble valgt har det blitt snakket om hvem som skal etterfølge henne.

Hvem kommer etterpå?

På spørsmål om hvem kildene tror skal etterfølge Gerd Kristiansen, er de fleste enige om at valget nok faller på dagens annen nestleder, Hans-Christian Gabrielsen, selv om et ganske stort mindretall også nevner dagens leder av forbundet Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes. Valget finner sted ved LO-kongressen i 2017, og det blir påpekt at det er vanlig at dagens leder – som har bakgrunn fra offentlig sektor – etterfølges av en kandidat fra privat sektor. Hans-Christian Gabrielsen har blant annet bakgrunn som prosessoperatør på Tofte Industrier. Gerd Kristiansen har tidligere jobbet i offentlig sektor som hjelpepleier.

– Jeg tror Hans Christian Gabrielsen blir etterfølgeren fordi LO er en relativt konserverende organisasjon. Trine Lise Sundnes kan likevel komme inn fra siden. Det er ikke godt å si hvem av de to det blir, sier en kilde fra en av landets tankesmier.

Inntil det blir valgt en ny leder i LO neste år er det imidlertid fortsatt Gerd Kristiansen som styrer, og det er en rolle som hun klarer ganske bra skal vi tro de kildene som Ukeavisen Ledelse har vært i kontakt med.


Hun har klart å forene forbundene

Hjelpepleier og fisker

Gerd Kristiansen har selv vært tillitsvalgt i mange år, hvilket er en solid erfaring å ha med seg for en LO-leder. En av kildene trekker frem at Kristiansen har en spennende lederprofil, og viser til at LO-lederen tidligere har vært hjelpepleier og fisker, samt at hun har vært åpen om at hun fikk barn som svært ung.

– Hun har en mangslungen bakgrunn og skiller seg ut blant topplederne i Norge. Jeg er ganske imponert over den innsatsen hun gjort som LO-leder. Blant annet har hun vært med på å skape den første store tankesmien på venstresiden.

En annen kilde beskriver henne som en «ambisiøs leder».

– Gerd er ikke en parentes i LOs historie selv om hun bare skal sitte i fire år. Hun har klart å forene forbundene og har brukt ledertiden til å bidra til at de ulike forbundene skal forstå hverandre. Det er en investering i fremtiden. LO er mer samstemt enn da hun overtok som leder. Hun har bygget en planke som er trygg og god slik at organisasjonen kan ta steget videre, sier en kilde som samarbeider nært med henne.

En annen sier det slik:

– Jeg syns hun har vokst med oppgaven. Det gjør heldigvis de fleste.

Men det er også noen med kritiske merknader.

– Som leder er hun en mellomfigur og LO fremstår ikke like sterkt under henne som under tidligere LO-ledere.

En annen i Ukeavisen Ledelses toppsjefen-panel viser til at Kristiansen noen ganger ikke har forankret ting hun hun har sagt godt nok i egne rekker

– Det er veldig krevende å være leder av en organisasjon som LO, og av og til har hun ikke vært god nok til å forankre ting før hun sier det, sier kilden.

Den samme kilden opplever at Kristiansen noen ganger kan oppleves som dårlig forberedt og som om hun «snakker rett fra levra», noe som kan slå positivt eller negativt ut – avhengig av sammenhengen.

– Hun hadde en svak start, men det har imponert meg hvor tøff hun er, og folk har respekt for henne – litt mot alle odds. På tross av den svake starten har hun virkelig etablert seg som en autoritet.

En annen kilde er inne på noe av det samme.

– Hun ble i begynnelsen sett på som en overgangsfigur, og medieopptredene i starten bidro nok også til det. Dette er nok noe folk har glemt nå. Jeg synes hun fremstår som en LO-leder med et evighetsperspektiv som horisont.

Tidligere Toppsjef-vurderinger

Topp tre:

  • Rune Bjerke: 85

  • Kristin Skogen Lund: 83,5

  • Svein Richard Brandtzæg: 80

Andre:

  • Olav Thon: 79

  • Peter Ruzicka: 77,5

  • Ole Robert Reitan: 77

  • Bjørn Kjos: 77

  • Petter Stordalen: 76

  • Rolv Erik Ryssdal: 71

  • Øyvind Eriksen: 64

  • Jon Fredriksen: 61

  • Jon Fredrik Baksaas: 60

Godt likt

Det er mange som roser Gerd Kristiansen for de personlige egenskaper hennes.

– Døren til Gerd er alltid åpen og det er lett å få kontakt når det trengs. Jeg har positive erfaringer med vårt samarbeid, forteller én.

Flere har samme type erfaringer:

– Hun er et veldig likandes menneske, varm og omsorgsfull og kan le av seg selv. Hun er også brutalt ærlig om fagbevegelsen.

En annen trekker frem det faktum at Gerd Kristiansen ikke finnes konfliktsky.

– Hun er omgjengelig som person, jeg har ikke noe å utsette på det. Og hun finnes overhodet ikke konfliktsky. Hun er klar til å ta en kamp. Det er kanskje hennes sterkeste side og det er meget positivt.

Foto Mobiliserer: Gerd Kristiansen under en markering mot flypassasjeravgift på Rygge tidligere denne måneden. (Foto: NTB-scanpix).
Powered by Labrador CMS