Samfunn

Audun Lysbakken vil stoppe en ny leterunde på norsk sokkel.

Vil stoppe 24. konsesjonsrunde

SV reagerer på at regjeringen mandag utlyste 24. konsesjonsrunde på norsk sokkel.

Publisert Sist oppdatert

Mandag utlyste statsminister Erna Solberg og olje- og energiminister Tord Lien 24. konsesjonsrunde på Oljemessa i Stavanger.

Det reagerer SV kraftig på.

– SV mener arbeidet med 24. konsesjonsrunde må stoppes. Norge må prioritere å avklare hvordan vi skal bidra til at olje blir liggende ubrukt, slik at klimaendringene bekjempes, sier partileder Audun Lysbakken.

Erna Solberg har også sagt at hun vil åpne de omstridte områdene utenfor Lofoten og Vesterålen for petroleumsaktivitet.

– Verden har allerede funnet mer fossil energi enn hva klimaet tåler. Da er det uklokt av regjeringen å haste videre med å tildele oljeindustrien enda flere leteområder, sier han.

– Har Erna glemt klimakrisen?

Svaret på krisen i oljebransjen er ikke å åpne opp for boring i Lofoten og Vesterålen, mener Miljøpartiet De Grønne.

– Jeg ser at Erna er bekymret for «oljekrisen». Har hun helt glemt klimakrisen? Har hun glemt den katastrofale utryddelsen av arter i verden?

MDGs nasjonale talsperson Rasmus Hansson syns det er utrolig at Høyre snakker om et «grønt skifte» den ene dagen, og så nok en gang går inn for å ofre viktige og sårbare naturområder den neste.

– Svaret på krisen i oljebransjen er å bygge opp nye, bærekraftige næringer som våre barn og barnebarn kan leve godt av. Å ofre Lofoten, Vesterålen og Senja for et par ekstra år med oljefest er ikke noen løsning, bare en måte å utsette det uunngåelige neste steget over til en miljøvennlig og bærekraftig økonomi, sier han.

Miljøbevegelsen skuffet

Utlysningen av en ny leterunde på norsk sokkel blir også tatt imot med skuffelse av miljøbevegelsen.

– Dette viser hvor tomt og hult regjeringens klimaengasjement faktisk er. I stedet for å begynne den svært nødvendige omleggingen av norsk økonomi, og ikke minst alle de arbeidsplassene som i dag er innen olje og gass, velger regjeringen å gjøre Norge mer oljeavhengig, sier Naturvernforbundets nestleder Silje Lundeberg.

Forbundet reagerer også sterkt på utsagnet fra Erna Solberg om at det bør åpnes for oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

– I sin iver etter «ny stimulans» for områdene, velger hun å overse de naturverdiene som er her, og de 6.500 fornybare arbeidsplassene som vil kunne trues av eventuell olje- og gassvirksomhet, sier Lundberg.

–Tragisk

– Det er tragisk at regjeringen kjører på med mer oljeleting uten respekt for at verden allerede er i en klimakrise, sier leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, til NTB.

Han peker også på at både Greenpeace og Natur og Ungdom undersøker lovligheten av 23. konsesjonsrunde.

– Det virker som om regjeringen har glemt at 23. konsesjonsrunde er juridisk omstridt og kan bli gjenstand for klimasøksmål. Imens forbereder altså regjeringen enda en ny konsesjonsrunde, avslutter han.

Powered by Labrador CMS