Arbeidsliv

Enkelte mener lederlønningene i Oljefondet kommer til å skyte i været om fondet flyttes til et eget selskap. I fjor tjente Oljefondssjefen Yngve Slyngstad drøyt 6,5 millioner kroner.

Arbeidslivet i villrede om hvor Oljefondet bør forvaltes

Kun én organisasjon i arbeidslivet har landet i spørsmålet om hvor sparegrisen som skal sikre landets fremtidige velferd bør forvaltes. Under to uker før høringsfristen spriker meningene internt.

Publisert Sist oppdatert

Et ekspertutvalg ledet av tidligere finansråd Svein Gjedrem anbefalte i sommer regjeringen å flytte Statens Pensjonsfond Utland, eller Oljefondet, til et eget særlovselskap utenfor Norges Bank. På den måten skal «spennet i ansvar og oppgaver» som sentralbanken har gjøres mindre.

– Personlig har jeg noen klare tanker om dette, men vi har ikke landet helt, svarer sjeføkonom Øystein Dørum i NHO på spørsmål fra Dagens Perspektiv.

Visen er den samme i alle de store arbeidslivsorganisasjonene, foruten Unio. Sistnevnte kom med sin høringsuttalelse onsdag denne uken. Der konkluderer de med at Oljefondet fortsatt må ligge i Norges Bank, og går med det mot ekspertutvalgets klare anbefaling.

Sjeføkonom i landets nest største arbeidstakerorganisasjon, Erik Orskaug, sier at de er «særlig redd for at et eget særlovselskap vil utvikle en egen kultur som øker riskotakingen i fondet».

– Det er tross alt sparegrisen som skal passes på, sier han.

Redd for «aksjeplukking»

Fondet, som er det største statskontrollerte fondet i verden, passerte for første gang 1000 milliarder dollar i september. Tidligere i år ble det vedtatt å åpne for at 70 prosent av fondet kunne settes i aksjer, fra tidligere 62,5 prosent. Prosessen med å øke aksjeandelen har pågått gjennom sommeren, og Finansdepartementet mener at grepet kan løfte den forventede avkastningen i fondet fra 2,75 prosent til tre prosent.

Unio mener at en overføring fra Norges Bank til eget selskap kan føre til en mer aktiv forvaltning av velferdsmidlene, og at dette vil medføre unødvendig stor risiko.

– Vi ønsker ikke at oljefondet skal gå mer i retning av «aktiv forvaltning» og «aksjeplukking» som kanskje er mer spennende for forvalterne, men som kan gi større usikkerhet for den framtidige avkastningen nå som fondet har blitt så stort, sier Orskaug.

Vil vektlegge Norges Bank

Orskaug sier at han og Unio ikke vet noe om hvordan de andre aktørene i arbeidslivet stiller seg til spørsmålet, og han er veldig usikker på hvordan Stortinget vil stemme i saken.

En ringerunde til arbeidslivsorganisasjonene på begge sider av bordet avslører at det jobbes intenst med å få ferdig uttalelsene, og at det fortsatt er interne uenigheter. Både LO og NHO kommer til å bruke tiden helt frem til høringsfristen på å bli enige med seg selv.

De politiske partiene har, ikke overraskende, også avstått fra å ta en klar posisjon i saken før høringssvarene er inne.

– Vi vil gå gjennom alle høringssvarene med stor interesse. Særlig kommer vi til å legge vekt på hva Norges Bank selv mener om saken, sier finanspolitisk talsperson Svein Flåtten i Høyre.

Høringsfristen går ut 15. oktober og er forventet å komme opp i Stortinget i 2018.

Powered by Labrador CMS