Arbeidsliv

SAMSPILT: Musikere er svært ofte selvstendig næringsdrivende i den forstand at de jobber oppdragsbasert. 55 prosent av medlemmene i Musikernes fellesorganisasjon er selvstendige.

Eget tilbud til selvstendig næringsdrivende

LO har tatt steget inn i framtida og etablert et tilbud til selvstendig næringsdrivende.

Publisert Sist oppdatert

LO Selvstendig er ikke til bare for frustrerte ubersjåfører – det finnes allerede i dag tusenvis av selvstendige som er organisert i LO. Man har bare ikke tenkt så mye over det. Før nå.

LO selvstendig ble etablert i desember i fjor som et kompetanse- og samarbeidsorgan for forbundene i LO. Hensikten er å bidra til utvikling av tilbudet til selvstendig næringsdrivende medlemmer i LOs mange forbund.

– For oss er det utrolig viktig å ha trygge og gode arbeidsplasser. Vi må se utfordringene som kommer gjennom endringer i arbeidsmarkedet, og sørge for å organisere også disse gruppene, sier LO-sekretær Renee Rasmussen, som er leder av LO Selvstendig.

Foto SELVSTENDIG: I tillegg til å være leder for LO Selvstendig er Renée Rasmussen valgt inn i LOs ledelse som LO-sekretær. Hun kommer fra vervet som forbundsleder i Musikernes fellesorganisasjon (MFO). Hun er utdannet oboist fra Norges musikkhøgskole og har permisjon fra sin jobb i Kongelige norske marines musikkorps i Horten. (Foto: Trond Isaksen.).

– Det går jo stort sett greit så lenge man holder seg frisk, men det kan bli veldig tøft om man blir syk. – Vi må se hva som kan gjøres for å gjøre det mer rettferdig. Vi kan ikke få et todelt arbeidsliv, sier hun.

Paraply

I et intervju med Dagens Perspektiv om omstilling og arbeidslivet i juni i fjor, røpet LO-leder Gerd Kristiansen litt om hvilke planer LO hadde for en stadig voksende gruppen arbeidstakere som jobber som selvstendig.

– Dette står høyt på dagsorden. Vi ønsker å finne plass til dem. Vi må gjøre vårt for at også disse kan finne trygghet, sa Kristiansen, som fortalte at hun så for seg at LO kan bidra med forsikringsordninger, jobbe for at også frilansere og selvstendige får sykepenger, hjelp til regnskapsførsel og andre ting.

LES MER:

Nå har LO funnet en plass til selvstendig næringsdrivende. LO Selvstendig er altså en type paraply for alle LOs forbund. I dag er 15-16 forbund representert i LO Selvstendig og deltar på møtene i paraplyorganisasjonen. Men dette er nytt. Det er kun avholdt to møter foreløpig. Og det skal avholdes ett til før LO-kongressen i mai.

Tar du bort advokater, leger, en del andre 'frie yrker', samt de som har sitt eget AS, så er det ikke mye rikfolk igjen blant de selvstendige

Det er flere LO-forbund som har selvstendig næringsdrivende som medlemmer. Industri Energi, Handel og kontor, Manuellterapeutene, Dramatikerforbundet, Musikernes fellesorganisasjon og Fagforbundet – stort sett alle LO-forbundene har selvstendige medlemmer.

– For eksempel jobber jo svært mange kunstnere, musikere og dramatikere som frilansere eller på oppdragsbasis, sier Renee Rasmussen, som selv har bakgrunn fra Musikernes fellesorganisasjonen (MFO).

– Men fokuset på forbundenes selvstendige næringsdrivende medlemmer er så nytt at noen forbund ennå ikke har fått på plass systemer som kan skille ut hvor mange av deres medlemmer som faktisk er selvstendig næringsdrivende, sier hun.

Blandet tilknytning til arbeidslivet

Foto PARAPLY: Innen frisøryrket jobber mange som selvstendig. Nå får de sin egen paraplyorganisasjon i LO. (Foto: Dreamstime).

Ifølge Rasmussen varierer type jobb og hvor mye av arbeidstiden man jobber som selvstendig sterkt. En del har faste deltidsstillinger og jobber som selvstendig i tillegg. Andre tjener så dårlig at de må spe på med oppdragsjobbing.

– Mange av de dette gjelder har en blandingsinntekt, der noe kommer fra et ordinært ansettelsesforhold eller korte lønnede oppdrag og noe fra selvstendig arbeid. Flere av dem har lav lønn. For svært mange kan næringsinntekt være en måte å spe på lønna.

– Det gjenstår en ryddejobb her, før vi får full oversikt, sier Renee Rasmussen.

Derfor kan ikke Rasmussen si hvor mange av LOs 910.000 medlemmer som i dag er selvstendig næringsdrivende i større eller mindre grad. Men noen indikatorer finnes det:

  • 55 prosent av alle de 8400 medlemmene i Musikernes fellesorganisasjon (MFO) er selvstendige
  • Nesten alle de rundt 450 manuellterapeutene som er medlemmer i LOs minste forbund, Norsk Manuellterapeutforening (NMF), jobber som selvstendig.
  • Flere av medlemmene i Industri Energi, som organiserer 60.000 ansatte innen olje, gass og landbasert industri er selvstendig næringsdrivende.
  • Fagforbundet, deriblant Frisørenes Fagforening (FFF) har selvstendige.
  • Også Norsk transportarbeiderforbund har selvstendige.

I yrker som frisør, innen ernæring, kunst, kultur, fritid og en noen håndverksyrker er det lav lønn. Men ofte også lav næringsinntekt. Mange overlever derfor ved å kombinere lønn og næring, påpeker Rasmussen.

LO-kongressen

Ferske tall fra SSB (desember 2016) viser at rundt 332.000 yrkesaktive er registrert som «personlig næringsdrivende» i Norge. Av disse har 133.000 sin hovedinntekt fra næring, mens nær 200.000 av de næringsdrivende hadde sin hovedinntekt fra lønn og pensjoner.

Ting som pensjons- og trygderettigheter er viktige politiske spørsmål for denne gruppen

Renée Rasmussen vil at LO selvstendig skal bidra til å bygge opp et tilbud som er tilpasset selvstendig næringsdrivende, uansett hvilket yrke det gjelder og hvor stor andel selvstendig næringsvirksomhet den enkelte har.

LO-kongressen i mai vil også bli viktig for veien videre.

– Det ligger en del forslag inne rundt denne gruppen som skal til behandling på kongressen. Det dreier seg bl.a. om medlemsfordeler for denne gruppen og hvordan vi skal jobbe videre med ting som pensjons- og trygderettigheter. Dette er viktige politiske spørsmål for denne gruppen, sier Rasmussen.

Foto MANUELLTERAPI: Nesten alle manuellterapeuter som er organisert i LO jobber som selvstendig. (Foto: Dreamstime).

Et annet spørsmål dreier seg om LO skal utvide kompetansen og nedslagsfeltet for sin juridiske avdeling. I dag jobber LO-juristene stort sett kun med arbeidsrett, der de gir råd til lønnstakere og bistår dem i konflikt med arbeidsgivere.

Man vurderer nå om LOs jurister også skal kunne bistå rundt åndsverk og avtalerett for eksempel. Det er områder som vil treffe selvstendig næringsdrivende, det være seg kunstnere eller andre som skal utarbeide eller har trøbbel med avtaler om leveranser av tjenester.

– Det kan for eksempel dreie seg om en lastebilsjåfør som driver for seg selv, og som har en kjøreavtale som plutselig blir sagt opp, sier Rasmussen.

Skepsis i starten

LO Selvstendig har hatt en lang og til dels trang fødsel.

Det er noen år siden ideen ble sådd første gang. Og innad i LO har det vært til dels sterk skepsis mot å opprette et organ for å bistå «selvstendig næringsdrivende» På gammelt LO-språk snakker man da om advokater, finansfolk, pengeflyttere og direktører. Tidligere har begrepet «selvstendig» vært forbeholdt arbeidsgivere og «folk som tjener masse penger».

– Men tar du bort advokater, leger, en del andre «frie yrker», samt de som har sitt eget AS, så er det ikke mye rikfolk igjen blant de selvstendige, påpeker Renee Rasmussen.

– I virkeligheten dreier dette seg ofte om folk som ikke har noe annet valg eller folk som ønsker å forsøke å leve ut drømmen sin og de som ikke får heltidsjobb eller de som har så lav lønn i sin ordinære jobb, at de må spe på med oppdragsjobbing, sier hun.

– Selv om vi møtte på en del skepsis i begynnelsen, merker vi en helt annen holdning i dag. – I dag er det en mer positiv drive internt i LO, og større overbevisning om at vi er nødt til å ta denne utviklingen på alvor.

Foto ENSOM JOBB: Og ganske ofte jobber yrkessjåfører som selvstendig. (Foto: Dreamstime).

Men noe eget forbund for LOs selvstendige, er ikke aktuelt ennå, framhever Rasmussen.

– Nei, det ligger nok et stykke fram i tid. Det må i så fall komme opp som et behov fra forbundene selv, sier hun.

– Dessuten har de fleste som jobber som selvstendig en like sterk yrkesidentitet til sitt eget fagområde som andre. De vil være en del av «sin yrkesgruppe», påpeker Rasmussen.

Det LO Selvstendig kan bidra med, er å samle de tilbud og tjenester og utfordringer som er felles for de selvstendige, uavhengig av yrkesidentitet. Og det er en del ifølge lederen av LO Selvstendig.

– En egen arbeidsgruppe har jobbet med disse tingene, forteller Rasmussen.

Meningen er å kunne samle ressurser og kompetanse og bygge opp ordninger som gjør arbeidsdagen tryggere for en gruppe der mange i dag opplever stor usikkerhet.

– Vi har ikke landa helt ennå, men er godt i gang, sier Renee Rasmussen.

Den type paraplyorganisering LO Selvstendig får er ikke ny i LO-systemet. Fra før har man lignende «paraplyer» for LO Luftfart og LO Ingeniør.

LO Selvstendig

I tillegg til dagens LO-favør tilbud som gjelder alle LO medlemmer, kan det være aktuelt for LO selvstendig å se nærmere på bl.a.:

  • Forsikringsordninger tilpasset selvstendig næringsdrivende
  • Juridisk bistand
  • Kurs og opplæring
  • Rabaterte medlemstilbud
  • Rådgivningstjenester
Powered by Labrador CMS