Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Færre innvandrere går av med pensjon når de fyller 62 år

Sammenlignet med arbeidstakere som ikke er innvandrere.

Publisert Sist oppdatert

Innvandrere går i mindre grad enn ikke-innvandrere av med førtidspensjon når de fyller 62 år, kommer det frem i en fersk rapport fra Statistisk sentralbyrå.

Blant innvandrere gikk andelen sysselsatte i 2013 ned fra 58 prosent for 60-61-åringer til 54 prosent blant 62-åringer.

For ikke-innvandrere var nedgangen fra 76 prosent til 66 prosent. Før pensjonsreformen i 2011 var forskjellen enda større.

Mindre rettigheter

Det at innvandrere jevnt over har færre opparbeidede pensjonsrettigheter som 61-åringer, betyr at de har mer å vinne på å fortsette i arbeid enn ikke-innvandrere.

De tiltak som kom med pensjonsreformen ga derfor også mindre ekstra stimulans for innvandrere til å fortsette i arbeid jamført med ikke-innvandrere.

Rapporten belyser avgang fra arbeidsmarkedet for eldre innvandrere. SSB avgrenser seg til innvandrere med minst 10 års botid i Norge og ser på personer i aldersgruppen 50-66 år. Innvandrerne sammenlignes med dem i befolkningen som ikke er innvandrere.

Uførhet viktigste årsak

Avgangen fra arbeidsmarkedet er markert allerede fra midten av 50-årene for både innvandrere og ikke-innvandrere.

Uførhet er den viktigste årsaken til varig avgang fra sysselsetting.

Andelen med uføretrygd er ganske lik for innvandrere og ikke-innvandrere i årene 2008-2013. Men det er store variasjoner i andelen etter innvandrernes landbakgrunn.

Powered by Labrador CMS