Arbeidsliv

– Fondet kan brukes både til å fremme mer miljøvennlige og færre plastposer og til oppryddingstiltak, ikke minst av plast som kommer inn fra havet og forsøpler Norgeskysten, sier Hammer Madsen i Virke.

Ny plastposeavgift innføres - men ikke av staten

Gjennom et nytt miljøfond styrt av varehandelen oppfyller Norge nye EU-krav uten å innføre en statlig avgift.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen, ved klima- og miljøminister Vidar Helgesen, har sluttet seg til etablering av Handelens miljøfond. Det melder arbeidsgiversammenslutningen Virke i en pressemelding mandag formiddag.

Fondet ble foreslått som en løsning på EUs nye emballasjedirektiv og krav om reduksjon av plastposer, og innebærer en at aktører i varehandelen er pliktig til å ta 50 øre per plastpose som deles ut. Midlene som kommer inn øremerkes Handelens miljøfond. Virke regner med at det vil tilføre fondet omtrent 400 millioner kroner i året.

I meldingen skriver Virke at denne løsningen i deres øyne «er det som gir best miljøeffekt.» Alternativet var å innføre den omstridte statlig plastposeavgiften, som ble ettertrykkelig avvist av bransjen for to år siden.

– Med etablering av Handelens miljøfond slår vi to fluer i ett smekk: Vi oppfyller EUs direktiv om reduksjon av plastposer samtidig som vi får et målrettet miljøvirkemiddel mot plastforsøpling, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke.

Handelen og næringslivet står samlet bak forslaget og er innstilt på å etablere fondsløsningen «så snart som mulig,» skriver Virke. Non-profit-selskapet Grønt Punkt Norge er blant aktørene som vil være med på etableringen av det nye fondet.

Powered by Labrador CMS