Arbeidsliv

Når tok du kontakt med bestevennen din sist?

Skader karrieren ved å droppe vennskap

Prioriterer du alltid jobb fremover tid sammen med venner? Ifølge ekspertene vil det ikke hjelpe deg opp i karrierestigen.

Publisert Sist oppdatert

Vennskap betyr mye.

Alt vi gjør for å være suksessfulle i jobbene våres kan bli forsterket dersom vi får støtte fra sterke og stabile vennskap.

Selv om forskning understreker viktigheten av å ha sterke vennskap, er det fremdeles mange som mister kontakt med gode venner fordi de fokuserer altfor mye på karrieren.

(Se tips nederst i saken til hvordan man opprettholder sterke vennskap samtidig som man gjør karriere!)

Nære vennskap er definert som mennesker du ikke er slekt i, som du feirer bursdagen din med, diskuterer intime saker som jobb eller romantiske forhold og som du ringer om du trenger flyttehjelp eller har en medisinsk krise, skriver Forbes.

Disse menneskene er svært viktige når det gjelder vårt psykiske og fysiske velvære. Det er faktisk mindre sannsynlig at man blir forkjølet eller får et stressanfall dersom man har et solid nettverk av venner.

Å opprettholde nære vennskap er en stadig utfordring for travle og ambisiøse arbeidstakere. Problemet med å miste betydelige vennskap blir tydelig når man hører hvor mye mennesker angerer på at de ikke investerte mer tid og krefter i vennskapet.

Ser tilbake og angrer

Psykologer har forsket på hva mennesker angrer mest på i løpet av livet. Svarene viser et tydelig mønster – på det ene siden finner man romantiske forhold, familie og vennskap, på den andre siden er arbeid, karriere og utdanning.

I en undersøkelse der 1.300 mennesker ble intervjuet kom det frem at anger som involverer forhold går mye dypere enn det man angrer på at man ikke gjorde karriere- og utdanningsmessig.

Det som plaget dem mest var tapet av sosiale forbindelser og fraværet av venner.

Viktigheten av å bevare romantiske forhold endte opp som nummer en, etterfulgt av familieforhold. Vennskap kom på en 8. plass.

Denne studien viser oss at mange innser viktigheten av å putte tid inn i forhold, men ikke vennskap. Det er tydeligvis lettere å neglisjere vennskap enn romantiske forhold.

Mindre sterke bånd

Utfordringen i dag er at definisjonen av vennskap er i konstant forandring. Vi utvikler stadig større sosiale nettverk, men ender ofte opp med svakere bånd til våre såkalte «venner».

I dag har gjennomsnittspersonen 200 venner på sosiale media og 11 venner som ikke er tilknyttet noen sosiale medier plattform. Snakker vi derimot nære venner, ligger gjennomsnittet på 5 venner.

De mest intime vennskapene, som man deler detaljer fra sex-livet sammen med, har man rundt to venner, dette er en nedgang fra tre i 1985.

Forskerne forventer at det bare vil bli vanskeligere å opprettholde nære vennskap desto mer krevende arbeidslivet og timeplanene til folk blir fremover.

Slik opprettholder du nære vennskap:

Forskning viser at nære vennskap gjør deg bedre i jobben og hjelper deg med å tjene med fordi de tilbyr en emosjonell buffer som holder deg motivert og fokusert.

Derfor er det viktig å tenke på hvordan du kan forbedre dine eksisterende vennskap i dag.

Putt inn arbeidet og innsatsen: Hvis du er tidlig i karrieren din er det viktig å legge inn en ekstra innsats for å utvikle og vedlikeholde vennskapene dine. Spesielt er dette viktig i 20-årene da man fokuserer mer intensivt på karrieren og starter familie. Lag planer i stedet for unnskyldninger. Menn har ofte vanskeligere for å vedlikehold vennskap, derfor burde de legge inn en ekstra innsats.

Spør venner etter deres perspektiv: Det å ha venner er viktig, men det samme er måten vi samhandler med dem. Nære venner spiller en viktig rolle i å rette opp våre egne forvrengte oppfatninger av oss selv. Dette gjelder alt fra forfremmelse på jobb eller et romantisk forhold som gikk skeis. Ved å dele og formidle vokser vennskapet sterkere.

Delte interesser: Planlegg vennekvelder med et spesielt tema, som for eksempel å se en film, teste ut en ny type mat, politisk aften eller ta opp en bekymring i arbeidsplassen.

Skaff deg nye venner: En utfordring i dagens globale økonomi er å flytte til nye land og byer for så å etterlate etablerte vennskapsnettverk. Det har også aldri vært enklere å finne likesinnede på nett og møte dem ansikt til ansikt.

Prioriter arbeid og vennskap: Det å gjøre karriere og opprettholde vennskap kan være tidkrevende. Sett deg ambisiøse karrieremål, men ikke sett vennskap på spill for å nå disse målene. Gi begge den energien som kreves.

Powered by Labrador CMS