Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Skaper tusenvis av jobber

Teknologi- og serviceleverandørene til den norske sjømatnæringen hadde i 2015 en verdiskaping i form av bidrag til BNP på 24,5 milliarder kroner og sysselsatte 21.400 årsverk i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Rapporten er laget av SINTEF på oppdrag fra Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) og beregner ringvirkningene fra næringen i 2015.

Den direkte betydningen målt ved verdiskaping utgjorde omtrent 11,7 milliarder kroner og målt ved sysselsetting rundt 9.520 årsverk.

Disse leverandørenes aktivitet gav opphav til ringvirkninger i det øvrige norske næringslivet tilsvarende en verdiskaping på omtrent. 12,7 milliarder kroner og en sysselsetting på rundt. 11.920 årsverk.

Dyrt og altfor avansert teknologi

SINTEF-forskerne har laget en liste med styrker og utfordringer som norsk sjømatnæring står overfor.

De peker blant annet på at norske leveranser og leverandører karakteriseres ved å være dyre, ha en teknologi som er for "avansert" for produkter til andre arter enn laks og i mange tilfeller mangle kunnskap om kulturen i land de skal eksportere til.

Det fins også manglende kompetanse og erfaring i en del markeder til å kunne bruke teknologi og løsninger som leveres av norske leverandører.

«Dette kan være en utfordring og kan bety at norske leverandører i større grad enn i dag må legge vekt på å tilby helhetlige løsninger der opplæring og oppfølging er inkludert i leveransen,» skriver forskerne.

I tillegg kan en konsekvens være at selskapene i enda større grad enn i dag må ha tilstedeværelse over tid i markeder de ønsker å betjene.

Norske leveranser og leverandører karakteriseres ved å være dyre, ha en teknologi som er for "avansert" for produkter til andre arter enn laks og i mange tilfeller mangle kunnskap om kulturen i land de skal eksportere til

På den positive siden anses innovasjonssystemet i Norge, der kundene, leverandørene, FoU-aktører, myndigheter og virkemiddelapparatet arbeider sammen, som svært

viktig for den posisjonen norsk sjømatnæring har internasjonalt, inklusive den posisjonen leverandørene har.

«Norske leverandører karakteriseres av å ha høy kvalitet på sine leveranser, ha høy kompetanse og være ledende innen teknolog,» skriver SINTEF-forskerne.

Størst i bygg- og anlegg

Når det gjelder ringvirkninger så er det markante forskjeller i hvilke næringer de ulike leverandørene tilhører sammenliknet med leverandørene som utgjør de direkte virkningene.

For ringvirkningene utgjør leveranser fra bygg og anleggsvirksomhet den største andelen av totale leveranser på 11 prosent.

«De aller fleste utviklingstrekkene, inkluder de internasjonale trendene, gir store muligheter for utvikling for sjømatnæringen og leverandørene til sjømatnæringen,» skriver SINTEF-forskerne i en presentasjon av funnene.

Stort vekstpotensial

OECD og flere andre tunge internasjonale organisasjoner peker på at det internasjonalt er et stort verdiskapingspotensial i havnæringene.

Det samme har den norske regjeringen pekt på i sin Havstrategi og de politiske partiene i Norge er samstemte i forhold til at havnæringene vil komme til å stå for en viktig del av verdiskapingen i det framtidige Norge.

Flere har pekt på at utviklingen vil skje på tvers av havnæringene.

«Den teknologiske utviklingen og kravene fra stadig større og mer krevende kunder vil imidlertid sette enda større krav til kompetanse innen teknologiske fag hos teknologi-, service- og fôrleverandørene til næringen,» skriver forskerne.

Powered by Labrador CMS