Ledelse

TOPPSJEFEN - Hydrosjef Svein R. Brandtzæg: Ingen ved siden, bare én over

Hydrosjef Svein Richard Brandtzæg vurderes som en av landets absolutt beste toppsjefer.

Publisert Sist oppdatert

Mars 2009. Svein Richard Brandtzæg tar over som sjef for et av Norges aller største selskaper. Det skjer etter at forgjenger Eivind Reiten har spådd en tid for selskapet som vil bli svært tøff:

Hydroaksjen har falt som en stein, prisene på aluminium er halvert på ett halvår, etterspørselen etter aluminiumsprodukter har gått rett i gulvet. Det er krise og hele bransjen skjelver.

Hva kan denne nye mannen gjøre for å rette opp skuta igjen?

Dette er toppsjefen

Ukeavisen Ledelse/Dagens Perspektiv har siden 2002 analysert norske toppsjefers lederskap. I analysen intervjues mellom 12 og 15 personer om toppsjefens lederskap. De som intervjues er nåværende og tidligere ansatte, ledere, kolleger, hodejegere, bransjekjennere, ledelsesrådgivere og andre eksperter. Bidragsyterne er anonymisert, slik at de kan snakke friere.

Panelet blir bedt om å vurdere lederen etter ti lederskapskriterier, på en skala fra 1 til 10 (se nedenfor). Panelet har gitt Svein Richard Brandtzæg totalt 80 av 100 mulige poeng. Med denne poengsummen havner han høyt over gjennomsnittet på 71,4 poeng, når i alt 62 toppsjefer er vurdert.

Leverer raskt

– Han leverer raskt, situasjonen var dramatisk da han tok over. Han er god til å time, selv om timingen for å ta over var dårlig.

Slik beskriver en analytiker Ukeavisen Ledelse har snakket med den nye konsernsjefen, drøyt halvannet år etter at Brandtzæg tok over roret. Og han er langt fra den eneste som skryter.

– Han overtok midt i finanskrisen. Han var rask til å kutte kostnader, og fikk gode resultater. Han virker veldig operativ og gir et godt inntrykk, sier en annen analytiker.

Og de kan ha rett.

Barbereren

September 2010. Situasjonen er ikke lenger dramatisk for Hydro. Svein Richard Brandtzæg har allerede presentert regnskapstall som går i pluss. Han har permittert, han har kuttet kostnader rund baut, han sier han vil fortsette å kutte, og han har spisset virksomheten. I tillegg er aluminiumsprisene på vei opp igjen.

Det er ikke bare analytikere som lovpriser lederegenskapene til denne relativt anonyme rogalendingen. Tillitsvalgte, så vel som eksperter på ledelse, setter ham svært høyt som leder.

Rune Bjerke blir bare små-gutt mot Brandtzæg, han driver bare en lokal sjappe, mens Brandtzæg driver et kjempekonsern.

De som gir ham aller best score, er ledere som har jobbet med ham i Hydro, dette til tross for at norske hydroavdelinger i øyeblikket går en høyst usikker framtid i møte.

I Ukeavisen Ledelses serie om vurdering av norske toppledere går han nesten helt til topps. Av totalt 100 mulige poeng får han 80,0 poeng (se egen tabell). Bare DnB NOR-sjef Rune Bjerke har scoret høyere. Og utenriksminister Jonas Gard Støre ligger like bak.

Rune Bjerke smågutt

Og om Brandtzæg vs. Bjerke sier en:

– Jeg er ikke i tvil om at han er Norges beste toppleder. Rune Bjerke blir bare smågutt i forhold til Brandtzæg, og i forhold til Hydro driver han bare en liten lokal sjappe.

Mens en annen hydrosjef sier det slik:

– Han er målrettet og systematisk, og vil føre Hydro langt. For å si det sånn, det var absolutt ikke noen nedtur da han overtok etter Reiten.

Selv om Hydro krympet kraftig etter at olje- og gassdivisjonen ble skilt ut og fusjonert med Statoil, er selskapet det sjuende største på Oslo Børs, med en markedsverdi på litt over 52 mrd. kroner. Selskapet regnes som verdens nest største aluminiumselskap etter Alcoa, med 19.000 ansatte i 40 land, hvorav 4500 fortsatt i Norge. Selskapet er forvandlet fra et industrikonglomerat til et rendyrket aluminiums- og energiselskap.

Barn av Hydro

Svein Richard Brandtzæg kan Hydro, han er nesten født i aluminium. Han er oppvokst på Karmøy, ved en av Hydros eldste avdelinger. Der har han bodd med kone og tre barn helt til han ble toppsjef og måtte flytte til hovedstaden.

Som NTH-student tok han sommerjobb som celle-passer for elektrolysecellene i Søderberg-ovnene på Hydro Karmøy. Han hadde jobbet i hydrosystemet i 23 år da han ble tilbudt sjefs-jobben.

Den første faste stillingen fikk han som prosjektleder ved Årdal og Sunndal Verk i 1985. Siden har han hatt en rekke lederstillinger innen Hydros aluminiumproduksjon og videreforedling, både i Norge og i utlandet. Hans siste jobb var som konserndirektør i Hydro med ansvar for forretningsområdet Aluminium Produkter, Hydros virksomhet innen videreforedling.

Tidslinje - Svein Richard Brandtzæg

Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg beskrives som en innovativ person som tar omstillinger på strak arm. Bildet viser da han forklarte hvorfor Hydro fortok norgeshistoriens største innkjøp, ved å skaffe seg det brasilianske grueselskapet Vale. Foto:Berit Roald / Scanpix
  • 1957: Født i Haugesund 23. desember, oppvokst på Karmøy
  • 1977: Sommervikar som cellepasser ved Hydro, Karmøy
  • 1981: Siving. og doktorgrad i kjemi ved NTH (nå NTNU)
  • 1983: Bedriftsøkonomieksamen BI
  • 1985: Startet i Hydro ved Årdal og Sunndal Verk
  • 1986: Hydro Karmøy
  • 1988: Post. dok. Univ. of Auckland
  • 1998-99: Ass. dir. for støperivirksomheten i Aluminium
  • 2000-01: Leder for magnesium
  • 2006-2009: Leder for Aluminium Produkter
  • 2009: Konsernsjef i Hydro fra 30. mars

Mr. Aluminium

Mannen er sivilingeniør og har doktorgrad i kjemi fra NTNU i Trondheim. Og han er første teknolog i sjefsstolen siden industribyggeren og sivilingeniøren Johan B. Holte ga seg i 1977. Industribyggerne Kristian Birkeland og Sam Eyde etablerte Hydro for 105 år siden, nå sammenlignes nykommeren Brandtzæg med pionerene.

– Jeg har savnet en ordentlig industribygger, en ingeniør som kan faget sitt. Jeg likte at Brandtzæg fikk jobben, det merkes at han kan aluminium, à la Birkeland, Eyde og Holthe. Det er bra.

Det sier en av ekspertene på bransjen. Og flere fremhever den mer enn 20 år lange praksisen mannen har fra Hydro som svært positiv. Det er ikke mange som tar ham på faglig tyngde. Han har gått gradene, han kan mest i landet om aluminium, han er oppdatert på aluminium til fingerspissene, er omkvedet.

– I beste hydroånd startet han i en fjord på Vestlandet, sikkert truet av sin far …

Gjedda i sivet

Men ikke alle vi har snakket med er enig i at det er utelukkende positivt å bli rekruttert innenfra, uten nevneverdig praksis fra andre steder. Man kan bli for traust, se for mye innenfra. Og foreløpig er det lite nytt, sier en:

– Han har ikke gjort mye innovativt ennå. Han venter og lærer, som gjedda i sivet. Foreløpig er han et uprøvd kapittel, sier en og peker på at når man kommer innenfra kan det være vanskeligere å gjennomføre omstillinger, følelser kommer sterkere inn i bildet. Det vil ikke være bare lett å legge ned driften på Karmøy der han selv kommer fra, peker noen på.

Andre vi har snakket med peker på at Brandtzæg er svært innovativ og tar omstillinger på strak arm, det skal han ha vist på den korte tiden han har hatt i sjefsstolen.

Milliardene ruller

Da Brandtzæg ledet aluminiumsdivisjonen, besluttet Hydro å bygge verdens største aluminiumsverk i Qatar til 33 mrd. kr, i samarbeid med de øverste sjeikene i landet. Verftet er ennå ikke i full drift etter flere forsinkelser. Mens den opprinnelige planen var full drift i høst, er oppstarten nå fremskutt til første kvartal neste år. Hydro har også fått kritikk for å bygge et nytt aluminiumsverft uten CO2-rensing – det er ikke forbud mot det i Qatar – og med en arbeidsstokk som lever under svært kummerlige forhold.

Denne kritikken må Brandtzæg forholde seg til, selv om ikke det var hans baby å etablere seg i Qatar. Han må også sørge for at driften blir stabil.

– Hydros varemerke har vært at de leverer store prosjekter til riktig tid. Det har foreløpig ikke skjedd i Qatar. Det er vanskelig å si at det er Brandtzægs skyld, men det vil hefte ved ham, sier en analytiker.

– Når det gjelder CO-2-utslipp, så er det en realitet at det ikke hadde vært lønnsomt med renseanlegg. Da blir spørsmålet om Hydro i det hele tatt skal bygge opp noe nytt. Brandtzæg vil vokse, da gjør han rett i å satse ute.

Nye milliarder

I sommer kom beskjeden at Hydro kjøper Vale i Brasil, et av verdens aller største selskap innenfor bauksittutvinning og framstilling av alumina. Prisen var drøye 30 milliarder kroner, Brandtzæg hadde gjennomført norgeshistoriens største utenlandskjøp. Kjøpet gir Hydro bauxittrettigheter i 100 år.

Dermed har Brandtzæg satset mer enn de aller fleste norske ledere noen gang har gjort, og det mens han samtidig kuttet og trimmet organisasjonen. Det er fortsatt stor overkapasitet på aluminium i verden, reaksjonene er avventende i forhold til om han gjorde det rette.

– Testen på omdømmet hans vil ikke vises før om to-tre år. For hvilke planer han har der vet vi ikke noe om ennå. Så store oppkjøp vil gjøre at hans omdømme vil være avhengig av at det blir en suksess, sier en analytiker.

Andre peker på at Brandtzæg tenker langsiktig, han sikrer seg tilgjengelige råvarer på lang sikt. Det kan vise seg at han har gjort et svært viktig veivalg. Eller det kan være en skivebom.

Ikke på VIP-plass

Brandtzæg beskrives av alle vi har snakket med som etisk redelig tvers gjennom. Det mener kolleger i ledersjiktet så vel som tillitsvalgte, hodejegere og ledelseseksperter. Han får da også nesten full pott med 9,2 poeng i karakter av 10 mulige på spørsmål om høy integritet og etisk bevissthet. Rekordhøyt i så måte.

– Du finner ikke ham på en VIP-plass på en fotballkamp, sier en ledelsesekspert. Han mener hydrosjefen fikk integritet og verdisyn inn med morsmelken. Brandtzæg kommer fra kristne familietradisjoner og familie i aktivt menighetsarbeid på Karmøy.

– Han er opptatt av andre, tenker ikke bare jobb, han er familiemann og stiller ordentlig opp for barna sine. Han er helstøpt, han representerer det haugalandske grunnfjellet.

Og de tillitsvalgte støtter opp om Brandtzæg som særegent god når det gjelder integritet og etisk bevissthet.

– Han er veldig ryddig, lett å forholde seg til, opptatt av at det skal være ordentlig. Jeg gir ham høy score her, sier en.

En hydroekspert fremhever også den høye integri-teten som noe av det viktigste ved Brandtzæg som leder.

– Jeg gir ham toppscore, og det er basert på min egen opplevelse av gutten. Det er det beste trekket ved ham. Jeg ble meget begeistret da han ble valgt, sier han.

Toppsjefen-score: Svein Richard Brandtzæg

  • Oppnår gode resultater over tid: 7,5

  • I stand til å gjennomføre omstillinger: 8,0

  • Nytenkende, kreativ, pådriver for innovasjon: 7,5

  • Kommuniserer tydelig, gjør seg strategisk forstått internt: 7,5

  • Er besluttsom, kan bruke makt om nødvendig: 8,0

  • Løser konflikter på en konstruktiv måte: 8,0

  • Skaper motivasjon, innsatsvilje og lagånd. Får det beste ut av medarbeiderne sine: 7,5

  • Bidrar til å gi organisasjonen et positivt omdømme i offentligheten: 8,0

  • Har høy integritet, etisk bevissthet, er verdiorientert: 9,0

  • Har sosial teft, et realistisk selvbilde, inviterer til nærhet, forstår seg på mennesker og kommer godt ut av det med de fleste : 9,0

  • Antall poeng totalt (av 100 mulige): 80,0

Hva med Qatar?

Like fullt har Hydro blitt kritisert for uetiske veivalg i sin satsing på å bygge i Qatar. Araberlandet er et diktatur, det finnes bare ett parti, og det store antallet fremmedarbeidere har ikke samme rettigheter som landets innbyggere. Hydro har brukt tusenvis av fremmedarbeidere fra Østen, som også har bodd i leire i avgrensede områder i ørkenen ved fabrikken.

Dette ser ikke ut til å ramme Brandtzæg.

– Vi må huske på at Qatar er en annen verden enn vår, alt er relativt. Selv om arbeiderne bor i arbeidsleirer, ligger Hydro i tet i regionen i forhold til standard. Brandtzæg og de lokale hydrolederne har ikke noe å skamme seg over, sier en analytiker.

Sosial teft

Også når det gjelder sosial teft får Karmøy- gutten topp score fra panelet. Selv tillitsvalgte roser ham opp i skyene;

– Han har sosial teft og har høy stjerne blant de tillitsvalgte.

– Hvorfor det?

– Han er enkel og grei å få i tale, det går kjapt, han rydder plass når vi trenger det. Det er vanskeligere å få tak i midtskiktet blant lederne enn sjefen.

– Sosial teft er en veldig sterk side hos ham. Vi må huske på at han sitter i en krevende stilling. Han er en positiv leder som sprer entusiasme, sier en annen tillitsvalgt.

Ikke playboy-karisma

Brandtzæg har ikke vært i rampelyset i noen form eller vært involvert i noen form for skandaler. Han valgte å gå ned i lønn fra sin forgjenger Eivind Reiten, og han har stort sett bare vært i offentlighetens lys i forbindelse med kvartalspresentasjoner av Hydro og kapitalmarkedsdager for analytikere og aksjonærer.

– Han er ikke akkurat den karismatiske playboytypen, sier en hodejeger. Hodejegeren mener han står for soliditet og en naturlig autoritet, og at han scorer på det. Folk tror ham når han legger fram noe. Han er solid:

– Helstøpt, beskjeden og behagelig, ikke påtrengende, er en beskrivelse.

Les mer:

Magne Lerø kommenterer Svein Richard Brandtzæg som toppsjef: Internsuksessen

Speedo-badebukse

En av de få gangene Brandtzæg lettet litt på sløret rundt sin egen person, var da han i en sommerspalte på spørsmål fra Dagens Næringsliv fortalte at han brukte speedo-badebukse i stedet for bermudashorts. Forklaringen var at han hadde vært aktiv svømmer en gang i tiden, da kunne han i anstendighetens navn ikke la være. Ellers holdt han seg til orientering.

– Vi ser ham de første hundre metrene, så forsvinner han i skogen i to timer. Han driver en sport som pressen og omgivelsene definerer som dørgende kjedelig, men det er det han liker, sier en annen hodejeger. Han mener det er med å bygge opp omdømmet hans som solid og ordentlig.

Ikke Birken-dill

En annen viser til at Brandtzæg er genuint opptatt av natur og er en friluftsmann.

– Ikke golf?

– Nei, du vet han kommer ikke fra den delen av landet, he-he. Han er hel ved, han sykler heller ikke Birken eller noe av det dillet der.

– Han er ikke arrogant?

– Nei bevares, han er ikke arrogant à la folk på toppen av Statoil. Kan du for eksempel se for deg Brandtzæg i Statoil? Det kan ikke jeg. Han er altfor jordnær og grepa til det.

Ikke noe fjas

Mens det er bred enighet om Brandtzægs etiske helstøpthet, får han nesten like høyt score når det gjelder spørsmålet om han gir et positivt omdømme i offentligheten. Igjen er det beskrivelser om helstøpthet som går igjen, fra ansatte til analytikere og hodejegere.

– Han kommuniserer veldig godt utad. Han driver ikke med retorikk og fjas. Han fremstår helstøpt og vet hva han snakker om – og folk tror ham. Det er det som skiller ham fra andre som vikler seg inn i retorikk og politisk lobbyisme, sier en.

Hydrosjefen har definitivt ikke drevet noen åpenlys politisk lobbyisme. Han har heller ingen form for politisk bakgrunn. Det skiller ham kraftig fra Eivind Reiten, Senterpartimannen som blant annet var olje- og energiminister før han ble hydrosjef, og som var meget godt inne i politikkens irrganger.

Noen fremhever det som et minus at han ikke har noen politisk erfaring når han skal lose Hydro gjennom rammebetingelser og ymse regelverk, andre mener det er en fordel at han holder seg utenfor.

Voldsom omstilling

Aluminiumsbransjen er midt oppe i en voldsom omstilling. Det er stor overkapasitet på aluminium, og forskjellige globale krav til CO2-utslipp fra den forurensende industrien gjør at Europa og andre områder med høye CO2-krav kan miste store deler av bransjen. I stedet kan produksjonen av aluminium risikere å bli flyttet til områder der det ikke stilles krav, og som dermed fremstår som langt rimeligere.

Selv har han sagt dette om hvordan han vil sikre seg nye markeder;

– Det er store miljømessige gevinster ved å erstatte stål med aluminium i blant annet ulike transportmidler. I dag importerer Europa tre millioner tonn aluminium i året. Det gjør resirkulering enda viktigere. Vi skal ta en viktig del av dette viktige markedet. Iblant annet Tyskland forsker vi intenst på effektive prosesser for resirkulering av aluminium, sa Brandtzæg da han presenterte forrige kvartalstall.

Hvorvidt Brandtzæg vil klare omstillingene og utfordringene det stiller ham overfor, er for tidlig å si, men mange har stor tro på ham som en dyktig leder fremover. Han skårer høyt på spørsmål om evne til omstilling og besluttsomhet.

– Han har påtatt seg et ansvar, og det vil han klare. Han er målrettet og nytenkende, sier en hydrosjef.

Mens en hodejeger oppsummerer det slik:

– Brandtzæg kan sine ting, han har et godt hode og er flink til å lede fra dag til dag. Hans utfordring ligger i om han makter de store omstillingene Hydro må gjennom. Det skal han få bryne seg på. Jeg tror ikke Hydro er det samme selskapet om tre år som det er i dag. Hvor skal fabrikkene ligge, hvor skal det produseres? Brandtzæg må ta grep her.

Powered by Labrador CMS