Ledelse

– Viljestyrke kan trenes

Viljestyrke er som en muskel som kan trenes, hevder den amerikanske psykologen Roy F. Baumeister. Tom Karp ved Markedshøyskolen mener at trening av viljestyrke er spesielt viktig for ledere.

Publisert Sist oppdatert

Når du målene du setter deg? Har du noen gang gjennomført et fast treningsopplegg minst tre ganger i uka over ett år eller mer? Unngår du ubehagelige sosiale situasjoner som gjør at du føler deg usikker? Hvor stor viljestyrke du har kan påvirke om du svarer ja eller nei på denne typen spørsmål.

Men skulle viljestyrken ikke være helt på topp, kan det likevel være håp.

– Forskning innen psykologien tyder på at viljestyrke kan trenes og utvikles. Dette gjelder også for ledere, og jeg mener at det er særlig viktig for ledere, sier Tom Karp, førsteamanuensis i ledelse ved Markedshøyskolen.

Når Karp snakker om viljestyrke, er det i betydningen vår evne til å gjennomføre det vi har bestemt oss for, også når det krever innsats over tid. Det handler om ikke å gi opp, selv om vi møter motstand fordi vi er slitne, redde, ikke tror vi strekker til eller frykter noe.

Vilje til ledelse

Tom Karp ga for to år siden ut boken Ledelse i sannhetens øyeblikk. Han forteller at han i arbeidet i arbeidet med boken intervjuet 50 norske ledere om det å ta lederskap. Mange av dem snakket direkte eller indirekte om viljestyrkens betydning.

– Det har vært forsket lite på viljestyrke og ledelse, men når ledere snakker fritt om ledelse, er viljestyrke noe som ofte kommer opp. Dette er folk som utmerker seg ved å ha større vilje enn andre til å gjøre noe i bestemte situasjoner. De tror at de vil mestre oppgaven, til tross for den motstanden som måtte komme. De har selvtillit og motivasjon, og viljestyrke nok til å gjennomføre prosjekter, sier Tom Karp, som skal studere temaet ledelse og viljestyrke nærmere i tiden som kommer. Har ledere mer viljestyrke enn andre og hvordan bruker de den? Hva gjør de eventuelt for å trene opp og vedlikeholde viljestyrken?

Sosialpsykolog Baumeister

En av de mest kjente akademikerne som har forsket på viljestyrke, er den amerikanske sosialpsykologen Roy F. Baumeister, professor ved Florida State University. I boken Willpower. Rediscovering our greatest strength omtaler han og John Tierney viljestyrke som en muskel. Brukes den for mye, kan den utmattes. Gjennom trening kan den styrkes. I boken beskriver Baumeister blant annet et forsøk de gjorde der én gruppe skulle stå i rett stilling eller sitte med helt rett rygg hver gang de kom på det. En annen gruppe skulle skrive ned alt de spiste i to uker. Da forsøkspersonene kom tilbake etter fjorten dager og gjennomførte selvkontrolltester på helt andre områder, viste resultatene at de fikk høyere score etter enn de hadde gjort tidligere.

De australske psykologene Meg Oaten og Ken Cheng gjorde lignende funn. De fant at folk som hadde trent på selvkontroll gjennom programmer for fysisk trening, bedring av studievaner eller budsjettdisiplin i ettertid også gjorde det bedre på andre områder. Gruppen som hadde gått igjennom programmet for bedre studiedisiplin, hadde også begynt å trene oftere. Samtidig reduserte de pengeforbruket sitt.

Trener du selvkontrollen på ett område, ser det ut til å føre til forbedring på alle arenaer i livet, konkluderer Baumeister.

Vil studere ledere

Tom Karp sier at de samtalene han har hatt med norske ledere, samt ulike psykologers funn rundt viljestyrke og evnen til å lykkes på ulike områder i livet, indikerer at viljestyrke er et sterkt bidrag til hvorvidt en leder evner å ta lederskap eller ikke.

– Viljestyrke er en sentral egenskap når man skal løse vanskelige oppgaver og håndtere stress. Dette er en hypotese, og den må verifiseres ytterligere, men viljestyrke er en lederkvalitet som til nå er blitt viet for lite oppmerksomhet i ledelsesforskning, rekruttering og ledertrening, mener Karp.

Han tror at viljestyrke vil få mer oppmerksomhet innenfor ledelse i tiden som kommer, og er selv i ferd med å utarbeide et egenevalueringsskjema for viljestyrke og et program for viljestyrketrening. (Selvtesten blir senere å finne på www.ukeavisenledelse.no)

Hvor viljesterk er du?

Tom Karp er i ferd med å utvikle en test for egenevaluering av viljestyrke, hvor hensikten er å stimulere til refleksjon og økt bevissthet rundt fenomenet viljestyrke. Her er noen smakebiter fra testen:

Legen din forteller deg at du bør begynne å følge en streng diett, vil du gjøre det selv om det betyr at du må ofre en del?

Svaralternativer:

  • Nei
  • Trolig ikke
  • Trolig
  • Ja

Du har en viktig presentasjon/opptreden/fremføring i morgen og du trenger å forberede deg, men en venn ringer og inviterer deg med på noe sosialt. Holder du deg hjemme og forbereder deg?

Svaralternativer:

  • Nei
  • Trolig ikke
  • Trolig
  • Ja

Vil du si at du generelt får til det du virkelig bestemmer deg for, det som er viktig for deg?

Svaralternativer:

  • Aldri
  • Sjelden
  • Ofte
  • Alltid

Utsetter du å ta fatt i vanskelige samtaler/problemer/uoverenstemmelser på jobb, hjemme eller i andre sammenhenger?

Svaralternativer:

  • Aldri
  • Sjelden
  • Ofte
  • Alltid

Har du lært deg en ny ferdighet/tilegnet deg kunnskap (som et språkkurs, beherske et nytt instrument, ta et sertifikat, lære seg en ny aktivitet) som krever disiplinert jobbing fra din side over en lengre periode, si noen måneder?

Svaralternativer:

  • Nei
  • Ja

Er du en som ikke gir deg når ting er vanskelig/du møter motstand?

Svaralternativer:

  • Aldri
  • Sjelden
  • Ofte
  • Alltid

Ut av komfortsonen

– Du mener at viljestyrke er noe som ikke er genetisk bestemt?

– Det kan hende at vi har ulike forutsetninger for å trene opp viljestyrken, men jeg tror den kan trenes. Se på toppidrettsutøverne. De bruker viljestyrken sin i konkurranser, men de trener den også jevnlig. På dager hvor de ikke har lyst til å trene, drar de ut i regnværet likevel. Da trener de kroppen, men de trener samtidig viljestyrken.

– Du sier at trening av viljestyrke er spesielt viktig for ledere. Hvorfor det?

– Fordi de trenger viljestyrke i de jobbene de har. De trenger viljestyrke for å ta lederskap, for å gjennomføre vanskelige prosjekter og for å håndtere krevende samtaler.

Karp understreker at viljestyrke ikke er entydig positivt. Viljestyrke må, som alt annet innen ledelse, kobles med den enkelte leders moral og evne til etisk refleksjon. Mennesker med personlighetsforstyrrelser, eksempelvis narsissisme, har ofte stor viljestyrke. Selvinnsikt er med andre ord en nødvendig egenskap som bør gå hånd i hånd med stor viljestyrke.

– Hvordan kan man trene viljestyrken?

– I all enkelthet handler det om å gjøre ting som utfordrer deg på en eller annen måte; mentalt, emosjonelt, sosialt og/eller fysisk. Du må ut av komfortsonen, utøve disiplin og sette deg noen mål. Det kan handle om å gjøre noe du ikke har gjort før, eller om å gjøre ting på nye måter. Når det gjelder ledere, så tror jeg de har mest å hente på å oppsøke emosjonelle og sosiale utfordringer. Dette handler om mer enn å gå Birken.

Lærer å håndtere motstand

Det grunnleggende prinsippet når du skal trene viljestyrke, er ifølge Roy F. Baumeister å konsentrere deg om å endre en vane. Han mener at de teknikkene de har brukt i forskningsforsøkene, er gode oppvarmingsøvelser for å håndtere større utfordringer. Han anbefaler viljestyrketrening over tid, men at man velger sine kamper. Du kan vanskelig nå for mange mål på en gang.

Det skal for øvrig sies at ikke absolutt alle funnene som omtales i boken til Baumeister og Tierney peker i samme retning. Det kommer blant annet fram at over tid er selv de mest viljesterke bare litt flinkere enn andre til å holde vekten.

Motivasjon er komplisert, og uten å ha alle svarene, understreker Baumester at for å opprettholde motivasjonen i viljestyrketrening på lang sikt, er det et poeng at treningen leder fram til belønninger. Hvis du bruker viljestyrke kun til å nekte deg selv ting, blir den redusert til et tomt forsvarsverk, advarer sosialpsykologen.

Tren viljestyrken

Velg noe du kan ha nytte og/eller glede av som krever disiplin og innsats over tid. Poenget er at du skal ut av komfortsonen, møte motstand og må mobilisere viljestyrke for ikke å gi opp, selv om du går lei.

Mentalt

Lær deg noe nytt. Eksempler: Et nytt språk, ta en tilleggsutdannelse, les noen krevende bøker, ta et kurs som krever noe av deg, lær å spille et instrument. Ta på deg et krevende prosjekt.

Emosjonelt

Gjør noe du frykter eller gruer deg til. Det kan være å gå på glødende kull, gjennomføre en vanskelig samtale, vise følelser i sammenhenger hvor en normalt ikke gjør det etc. Poenget er å trene på å håndtere følelsene dine, herunder frykt. Det kan også handle om å oppsøke sosiale situasjoner du ikke er komfortabel med. Det kan være å tale offentlig, holde en presentasjon, synge i kor etc.

Fysisk

Gå løs på en krevende fysisk utfordring, gjerne en ny aktivitet du ikke er sikker på om du klarer å gjennomføre. Tøy dine egne grenser.

Kilde: Tom Karp

Treningstips

Tom Karp har flere tips til viljestyrketrening (se faktarute) for den som vil prøve på egenhånd. Du kan øve deg i å jobbe disiplinert over tid og håndtere motstand gjennom å lære deg et nytt språk, du kan lære deg å spille et instrument, oppsøke sosiale situasjoner du ikke er komfortabel i eller gjøre noe du frykter. For eksempel å hoppe i strikk.

– Risikerer du ikke at folk brytes ned istedenfor å bygges opp hvis du bruker den typen øvelser i jobbsammenheng?

– Jo, helt klart, men jeg tenker at dette ikke bør være noe kurs eller seminar. Jeg tenker at dette er noe du gjør fordi du selv er motivert for det. Du får best trening når du utfordrer deg selv og din viljestyrke innenfor noe du har lyst til. Da har du selv tatt valget og er selv bevisst på hva du vil oppnå. Jeg ser ikke for meg treningen som noe kurs, coaching- eller konsulentopplegg, sier Karp.

Bryt ned i delmål

Som ved annen trening kan treningsprosjektet med fordel brytes ned i mindre mål og konkrete arbeidsoppgaver. Det kan ifølge Karp også være et poeng å legge listen lavt nok i begynnelsen.

– Å få en følelse av mestring er viktig. Hvis du mislykkes for mange ganger, er det lettere å gi opp. Tenk taktisk. Legg ambisjonsnivået lavt først, deretter kan du øke det gradvis.

– Hva er belønningen for å trene viljestyrke?

– Det er det bare du selv som kan finne ut av. Velger du fysisk trening, er belønningen antagelig bedre helse og en bedre kropp. Sannsynligvis greier du imidlertid å gjennomføre flere ting her i livet hvis du opparbeider deg mer viljestyrke. Flere forskere hevder for øvrig at viljestyrke også er en sentral driver for lykke.

Powered by Labrador CMS