Ledelse

Utenriksråd Wegger Strømmen (t.h.) får skryt for arbeidet med tilnærming til Kina. Her sammen med Kongen og generalkonsulen i USA under sin tid som ambassadør i 2011.

Utenriksråden får æren for Kina-avtalen

Publisert Sist oppdatert

Et team i Utenriksdepartementet ledet av utenriksråd Wegger Christian Strømmen får mye skryt av utenriksminster Børge Brende for å ha fått på plass avtalen om normalisering av forholdet mellom Kina og Norge.

I avtalen går det frem at Norge skal respektere Kinas utvikling og sosiale system, og skal rose (engelsk: "highly commend") Kinas historiske utvikling. Norge skal også understreke at de støtter One-China-politikken som Donald Trumps uttalelser på Twitter nylig har satt under press. Norge forplikter seg i avtalen om å ikke støtte handlinger som undergraver Kinas hovedinteresser.

Wegger Christian Strømmen har vært utenriksråd siden 2014. Han er utdannet jurist og har tidligere har han jobbet som statssekretær for Knut Vollebæk i Kjell Magne Bondeviks første regjering. Han har vært diplomat i Tel Aviv, Geneve og New York. Før han ble utenriksråd var han Norges ambassadør til USA. Vollebæk har beskrevet Strømmen som usedvanlig flink til å knytte kontakter, og han skrøt av den store arbeidskapasiteten.

Foto Utenriksråd Wegger Christian Strømmen. (Foto: Utenriksdepartementet).

– Da jeg tiltrådte i 2013, sa jeg at ett av mine prioriterte områder var å normalisere forholdet mellom Kina og Norge. Jeg må innrømme at det har vært en oppoverbakke som har vært svært bratt. Jeg har ikke mistet håpet underveis, selv om det har tatt lengre tid og har vært mer krevende enn jeg trodde. Men i dag er jeg glad. Dette er litt historisk for meg, det må jeg få si, sier Brende til NTB.

Blant temaene som ble tatt opp var samarbeid om klima, havbruksnæring og offshoreindustri.

– De er også interessert i å trekke veksler på norske kunnskaper når det gjelder å arrangere vinter-OL som de skal ha i 2022. Det ble også slått fast i dag at arbeidet i den økonomiske kommisjonen mellom våre to land, som ikke har hatt møter siden 2010, skal gjenopptas med umiddelbar virkning, sier Brende.

Powered by Labrador CMS