Ledelse

Mental og økonomisk helse hånd i hånd

Et godt arbeidsmiljø har mer å si for det økonomiske resultatet enn man kanskje tror.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidsmiljøet har en stor effekt på ansattes mentale helse. Men forskning viser at arbeidsmiljøet også har en del å si for en annen type helse – virksomhetens økonomiske helse.

Den amerikanske psykologforeningens «Center for Organizational Excellence» (COE) deler hvert år ut en pris der de anerkjenner organisasjoner som virkelig har gått inn for å skape et godt arbeidsmiljø for sine ansatte og deres mentale helse. De har også vist hvordan ansatte som tar vare på sine ansatte i tillegg kan skilte med bedre økonomiske resultater.

«Ledere som forstår sammenhengen mellom ansattes trivsel og organisasjonens resultater har de beste forutsetningene for å lykkes», har COE-leder David Ballard uttalt til Psychology Today.

Fasiten sier det samme. Virksomhetene som har vunnet prisen har alle investert i tiltak for å bedre arbeidsmiljø og ansattes mentale helse, og alle rapporterer om både redusert turnover og økt produktivitet.

Fire suksessfaktorer

Den amerikanske psykologforeningen har oppsummert fire suksessfaktorer for et bedre arbeidsmiljø, bedre trivsel blant ansatte, og – som en konsekvens av dette – en sunnere bunnlinje i organisasjonen.

1) Anerkjennelse av ansatte

En persons identitet er sterkt knyttet til arbeidsplassen. Anerkjennelse og ros vil derfor gjøre at en person kjenner seg verdifull og selvsikker, noe som er forebyggende mot blant annet depresjoner og angst.

2) Balanse mellom arbeid og fritid

Fleksible arbeidstider, hjemmekontor, trening i arbeidstiden og andre tiltak er godt representerte blant vinnerne av prisen.

For mange ansatte kan fleksibel arbeidstid gjøre at hele livskabalen går opp, noe som kan redusere stressnivået deres betraktelig.

3) Tilgang på helsetjenester

Virksomheter som tar mental helse på alvor har oftere enn ikke etablerte tjenester for behandling av utfordringer relatert til psykisk helse.

Virksomheter som viser åpenhet rundt tematikken og har etablerte rutiner og ordninger rundt mental helse, kan hjelpe de ansatte raskere. Da hjelper de også bunnlinjen sin, indirekte, ved å unngå blant annet redusert produktivitet eller sykefravær.

4) Sunn livsstil

Flere vinnere av COE-prisen har hatt trenings- og/eller livsstilsprogrammer på arbeidsplassen, fra felles treningsopplegg til anti-røykekampanjer. Resultatet har vist seg å være sunnere ansatte, lavere fravær og høyere produktivitet.

Kilde: Psychology Today

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS