Ledelse

4 teknikker for å håndtere kontorets kranglefant

Publisert Sist oppdatert

I Psychology Today skriver advokat og terapeut Bill Eddy om «høykonfliktmennesker». Dette er mennesker som jobber hardt og oppfører seg bra mot de som gir dem positive tilbakemeldinger. Men med en gang motgangen kommer, gir det seg utslag i fiendtlighet, humørsvingninger og forsøk på å skylde på alle andre enn seg selv.

På en arbeidsplass kan slike personer være konfliktutløsende, og da er det nødvendig å vite hvordan man skal forholde seg til dem når de begynner med konfliktatferden sin.

Vanligvis kommer man langt med logisk resonering og selvkontroll, men dette er ifølge Eddy uheldigvis egenskaper som høykonfliktmennesker ofte mangler. Med disse personene må man gå annerledes til verks.

4 teknikker

  • Vis omtanke
  • Assistere, ikke gjennomføre
  • Unngå fiendtligheten
  • Innføre regler

Vis omtanke

Høykonfliktpersoner trenger å vite at de blir forstått. Det beste du kan gjøre, skriver Eddy, er å vise at du forstår og bryr deg. Det kan innebære å si ting som «jeg skjønner godt at du er frustrert, hvordan kan jeg hjelpe?» eller «du jobbet jo så hardt på den oppgaven».

Slike utsagt kan roe ned personen slik det blir lettere å løse problemet.

Assistere, ikke gjennomføre

Etter du har avvæpnet situasjonen gjelder det å se på løsninger. Men her er det ifølge Eddy viktig å ikke bli for hjelpsom. Hvis du tar over oppgaven til høykonfliktpersonen og finner løsningen for hen, så frarøver du dem en potensiell læringssituasjon.

Gi personen en dytt i riktig retning, men la dem løse problemet selv.

Unngå fiendtligheten

Høykonfliktpersoner kan være svært fiendtlige når det står på. De kan være høylytte, oppgi feilaktig informasjon og være aggressive. I disse tilfellene gjelder det å avgrense kontakten med dem, og heller gi korte, informative, vennlige men tydelige beskjeder. Treffende informasjon uten følelser eller agenda, enkelt og greit.

Innføre regler

I de fleste situasjoner hvor høykonfliktmennesker begynner å bli hete i toppen gjelder det å sette grenser, skriver Eddy, da disse personene ofte er impulsive og driver lite konsekvenstenkning. I det hele tatt bryr de seg sjelden om at sin egen atferd påvirker andre.

Da kan man heller ty til offisielle regler. Hvis du har regler og rutiner for den slags oppførsel, og kan vise til disse, unngår du at situasjonen blir personlig og vanskeligere enn den allerede er.

Bør man ha rutiner for konflikthåndtering?

Ekspert på konfliktbehandling, Erica Grunnevoll i Coach Team, svarer i denne videoen:

Se hele videoen om konflikthåndtering, flere ledelsesvideoer og les utdypende artikler i lederbiblioteket.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS