Ledelse

Når man føler at man har makt, reduseres evnen til å leve seg inn i andre menneskers situasjon og tankeliv.

Maktfølelse reduserer vår evne til empati

Det er ikke slik at maktmennesker mangler empati i utgangspunktet; det er følelsen av makt som går ut over vår evne til å vise empati, viser forskning.

Publisert Sist oppdatert

Canadiske forskere fra Eilfrid Laurier University i Ontario har bedt to grupper mennesker om å skrive dagbok fra livet sitt. Den ene gruppenskulle skrive fra en tid i livet hvor de var avhengige av andres hjelp. En annen gruppe skulle skrive fra en tid da andre var avhengige av dereshjelp.

I forsøket, som ble gjennomført av nevrolog Sukhvinder Obhi, skriver de to gruppene seg inn i en stemning av henholdsvis maktesløshet og følelsen av å ha makt, forteller Djøfbladet i en omtale av forskningen.

Forskerne brukte deretter instrumenter for å måle hvordan forsøkspersonenes hjerner reagerte på en scene i film de ikke hadde noen formening om fra før. Funnene viser at det er langt mer empatisk aktivitet i hjernen hos mennesker i den maktesløse gruppen enn i gruppen med makt.

Det er ingenting i undersøkelsen som tyder på at makmennesker per definisjon ikke er empatiske. Det er ifølge forskerne følelsen av makt og identifikasjonen med den, som reduserer evnen til å leve seg inn i andre menneskers situasjon og tankeliv.

Professor i organisasjon og ledelse ved Aarhus Universitet, Steen Hildebrandt, beskriver forskernes funn som en allmennmenneskelig sannhet, og trekker linjen videre til ledelse. Han sier til Djøfbladet at undersøkelsen peker på lederens store personlige ansvar for å jobbe med seg selv og være seg selv bevisst.

– Stillhet, refleksjon, bevissthetstrening og det å være i kontakt med «meningen» med livet, virksomheten og medarbeiderne er de verktøyene som etter min mening skaper empati, sier Hildebrandt til bladet.

Powered by Labrador CMS