Samfunn

Ved kirkevalget for to år siden fikk for første gang også 15-åringer anledning til å stemme.

– Vil mobilisere ungdom til kirkevalget

Kirkerådet håper ungdommen viser større interesse ved årets kirkevalg enn det forrige. For to år siden stemte bare 3 prosent av unge i alderen 15 til 18 år.

Publisert Sist oppdatert

Totalt stemte 13,5 prosent av kirkens medlemmer ved valget i 2009, og forskere som evaluerte kirkevalget da mener taket for valgdeltakelsen ligger rundt 17 prosent.

Kirkerådets prosjektleder for kirkevalget og demokratireformen, Sissel Vartdal, håper mange velger å stemme.

– Vi er opptatt av å engasjere medlemmene våre. Det å utfordre unge handler om to ting; både at de blir valgt inn i de kirkelige rådene og at de bruker stemmeretten sin, sier hun til NTB.

Ved valget for to år siden fikk for første gang også 15-åringer anledning til å stemme.

– Her går kirken foran ved å gi 15-åringer anledning til å stemme, men for å få opp deltakelsen må det jobbes langsiktig. Stemmerett fra 15 år er en prøveordning som vi prøver ut i demokratireformen. Alt som er nytt må bygges opp over tid. For kirken er de unge en viktig målgruppe, sier hun.

Minst like viktig som valgdeltakelse er økt bruk av direktevalg til bispedømmerådene, og dermed også til Kirkemøtet. I alt skal 55 av Kirkemøtets 115 delegater velges 11. og 12. september, samtidig med kommune- og fylkestingsvalget. (©NTB)

Powered by Labrador CMS