Nyskaping

Nye samarbeid for sosial innovasjon

KS og Ferd Sosiale Entreprenører har utviklet en veiviser som skal bidra til å konkretisere hvordan kommuner og sosiale entreprenører kan samarbeide.

Publisert Sist oppdatert

Hvordan kan kommuner finne nye veier til samarbeid med sosiale entreprenører? Det har Ferd Sosiale Entreprenører og KS jobbet sammen om å finne løsninger på. Prosessmaterialet lanseres torsdag denne uken under Arendalskonferansen - Fremtidens kommuner, skriver Ferd i en pressemelding.

Veier til samarbeid

I 2017 lanserte Kommunal- og moderniseringsdepartementet inspirasjonsheftet "Veier til samarbeid" med oppskrifter for innovative samarbeid mellom offentlig sektor og sosiale entreprenører. Inspirasjonsheftet tar for seg kulturelle, organisatoriske og juridiske utfordringer og viser frem hvilke løsninger kommunene har funnet i samarbeid med sosiale entreprenører.

Veiviser

KS og Ferd Sosiale Entreprenører (Ferd SE) har nå i samarbeid utviklet en veiviser som gjør det mulig for kommuner og sosiale entreprenører å jobbe i felles prosess med utgangspunkt i inspirasjonsheftet, og sammen finne nye veier til samarbeid.

– KS bisto KMD med utviklingen av inspirasjonsheftet fordi vi tror det er et nyttig redskap for kommunene i deres arbeid med å etablere nye samarbeid som kan gi innovasjon og nyskaping i de kommunale tjenestene. Kommunen løser mange oppgaver, men nye behov oppstår som må løses på nye måter og kanskje med en annen kompetanse enn den kommunen besitter. Gjennom samarbeid med sosiale entreprenører, innbyggere og næringsliv kan vi skape nye og ukjente løsninger som skaper verdi for kommunen og for innbyggerne. Vi ønsker nå å hjelpe kommuner til å ta inspirasjonsheftet i bruk og vi har derfor sammen med Ferd laget et prosessmateriale på basis av Inspirasjonsheftet. Vi gleder oss til å prøve dette materialet ut under Arendalskonferansen, sier Anne Romsaas i KS.

Kartlegger muligheter

Sosialt entreprenørskap er et nytt og ukjent felt for mange. Inspirasjonsheftet dekker de viktigste temaene og er en god måte å bli bedre kjent med fenomenet. Samtidig er norske kommuner ulike og har mange forskjellige behov. KS og Ferd SE tror det er nødvendig å jobbe praktisk med inspirasjonsheftet for å se hvordan det angår egen organisasjon og se hvilke muligheter som ligger i nye samarbeid.

– Prosessmaterialet tydeliggjør hvilken rolle sosiale entreprenører kan spille for innovasjonsarbeidet i kommunen. Det er viktig at kommunen og de sosiale entreprenørene setter seg ned rundt samme bord for å bygge tillitt og gjensidig forståelse for hvilke mål man jobber mot og hvilke roller man fyller, sier Henriette Skretteberg i Ferd SE.

Verdi og effekt

Prosessmaterialet egner seg best som et gruppearbeid, aller helst med representanter fra kommunen og sosiale entreprenører som ønsker å samarbeide eller allerede samarbeider. Prosessen tar utgangspunkt i inspirasjonsheftet og består av 10 arbeidsark som omhandler hvordan man kan komme i gang med samarbeid, hvilke ulike samarbeidsformer som kan være relevante, og hvilken verdi og effekt slike samarbeid kan ha.

Powered by Labrador CMS