Samfunnsansvar

KRIG: En koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale houthi-bevegelsen, som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014. Ifølge FN er over 10.000 mennesker drept og 40.000 såret siden konflikten brøt ut.

– Skammelig lite hjelp til Jemen

Verdenssamfunnet har bare lovet en tidel av hjelpen som trengs til sultrammede i Jemen. Norge burde gjøre mer, mener Flyktninghjelpen.

Publisert Sist oppdatert

FN har bedt om 2,1 milliarder dollar (18 milliarder kroner) til landet som er rammet av krig og omfattende matmangel, men det er gitt løfter som bare dekker knapt 10 prosent av dette, ifølge Flyktninghjelpens Alvhild Strømme, som befinner seg i den opprørskontrollerte hovedstaden Sanaa.

– Det er skammelig, sier hun og minner om at FN-appellen bare dekker hjelp til det mest nødvendige for at folk skal overleve.

– Norge har tradisjon for å støtte marginaliserte og de som havner under radaren. Jeg mener Norge burde komme sterkere på banen, sier hun til NTB.

Hun erkjenner at Norge gjør mye for ofrene for Syria-krigen og sultrammede i området rundt Tsjad-sjøen. Likevel mener hun Norge kunne gi mer penger. Dessuten kunne regjeringen bruke diplomatisk makt gjennom FN og EU for å påvirke de som kan bidra til å løse konflikten og gi mer penger, mener Strømme.

UD bekymret

Også i Utenriksdepartementet er man dypt bekymret for situasjonen i Jemen, sier statssekretær Laila Bokhari til NTB.

Så langt i 2017 har Norge har gitt NOK 174 millioner i humanitær bistand til Jemen.

– Dette er en markant økning fra i fjor, da det til sammen ble gitt 115 millioner kroner i humanitær bistand til Jemen, sier Bokhari, som understreker at det er kun fred og en politisk løsning gjennom forhandlinger som vil få varig slutt på lidelsene for den jemenittiske sivilbefolkningen.

– Norge støtter derfor FN og spesialutsendingens bestrebelser for å få partene tilbake til forhandlingsbordet så raskt som mulig, sier hun.

Det rikeste landet i regionen har i to år bombet det fattigste landet i regionen

Bombes av rik nabo

Jemen herjes av borgerkrig mellom houthi-militsen, som kaller seg Ansar Allah, og regjeringen til den sunnimuslimske presidenten Abd-Rabbu Mansour Hadi, som holder til i havnebyen Aden. En koalisjon ledet av Saudi-Arabia har siden 2015 gjennomført luftangrep til støtte for Hadi og styrkene som er lojale mot ham.

– Det rikeste landet i regionen har i to år bombet det fattigste landet i regionen. Det bygger opprørerne støtte på, sier Strømme.

I tillegg gjennomfører USA luftangrep mot mål knyttet til al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP), i hovedsak fra droner.

Strømme har fulgt Jemen i flere år og har de siste ukene vært tilbake og møtt folk som er rammet av konflikten og matmangelen den har medført. I deler av landet er matmangelen akutt. En halv million barn er alvorlig underernært, forteller Strømme.

Men krigen gjør det vanskelig å få oversikt.

– Det er ikke erklært sultkatastrofe noen steder i Jemen. Det kan i noen tilfeller skyldes at vi ikke kan telle hvor mange barn som sulter, sier Strømme.

Fakta om Jemen

  • Republikk på den arabiske halvøy med 24 millioner innbyggere.
  • En koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale houthi-bevegelsen, som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014.
  • Houthi-militsens medlemmer tilhører zaydi-sekten, en gren av sjiaislam som utgjør rundt en tredel av befolkningen i landet og har støtte fra Iran.
  • Regjeringen til den sunnimuslimske presidenten Abd-Rabbu Mansour Hadi holder til i Aden.
  • Ifølge FN er over 10.000 mennesker drept og 40.000 såret siden konflikten brøt ut. Over 2,5 millioner mennesker er drevet på flukt.
  • 3,5 millioner barn i Jemen går ifølge UNICEF ikke på skolen.
  • FN og hjelpeorganisasjoner advarer mot en massiv sultkatastrofe i Jemen, der over 18 millioner mennesker nå er avhengig av matvarehjelp utenfra.
  • Ytterliggående sunnimuslimske grupper som al-Qaida og Den islamske staten (IS) har utnyttet kaoset og maktvakuumet i Jemen og styrket sin stilling i landet.

Kilder: FN, Flyktninghjelpen, NTB

Blokade

Den saudiarabiske koalisjonen har innført en blokade som begrenser innførselen av nødvendige varer. Dessuten blir transporten internt i landet hindret av kampene. I Sana, hvor situasjonen tilsynelatende ser normal ut, lider folk under av at økonomien har kollapset. 1,2 millioner offentlig ansatte har ikke fått lønn på sju måneder og mangler dermed penger til mat.

Strømme forteller om et par hun nylig møtte. Han er lærer og hun sykepleier.

– Det har hatt et fint liv, ungene har gått på skole og hatt fritidsaktiviteter. Nå har de ingenting og vet ikke hvordan de skal brødfø familien, sier hun.

Powered by Labrador CMS