Samfunn

Godkjent passering når det gjelder snitt på nedbetalingstid på bompengeprosjekt - som er to år før skjema.

Bompengeprosjekt nedbetales i snitt to år før tiden

Statens vegvesen har analysert rundt 80 bompengeprosjekt for å se om de nedbetales etter planen og om trafikkprognosene treffer.

Publisert Sist oppdatert

Både store og små bompengeprosjekt har vært under lupen, og både nedbetalingstid, trafikk og kostnader er analysert. De fleste har høyere trafikk enn antatt. 30 av prosjektene er nedbetalt – og det ble de i snitt to år før tida.

– Jeg har først og fremst sett på nedbetalingstid, noe som avgjøres av blant annet trafikkmengde, inntekter, rentekostnader og driftskostnader. Et etterlatt bilde i media er ofte at trafikantene må betale lengre enn planlagt. Jeg er overrasket over at bildet som media gir avviker fra fakta. Bompengeprosjekt blir i snitt faktisk nedbetalt to år før tida, sier siviløkonom Simen Steinsholm som har analysert bompengeprosjektene for Statens vegvesen.

Det er særlig bypakker og fjordkrysningsprosjekt som betales ned fortere enn antatt. Et eksempel er Eiksundsambandet. Eiksundsambandet ble åpnet for trafikk i 2008 og skulle betales ned på 15 år. Men allerede etter seks år ble det gratis å passere.

Dobbelt så mye trafikk som antatt

Der ble det mye høyere trafikk enn antatt. I 2013, året før det ble nedbetalt, var det 123 prosent mer trafikk enn estimert.

Det vil si dobbelt så mye trafikk som forventet. Dette, sammen med lavere rentekostnader enn estimert slik at en man fikk betalt ned større avdrag.

– Dette var blant faktorene som ga kort nedbetalingstid, forklarer siviløkonomen.

Powered by Labrador CMS