Samfunn

BYTTER UT: Byrådsleder Raymond Johansen varsler at Geir Lippestad tirsdag 19. desember går av som byråd i Oslo.

Geir Lippestad forlater byrådet

Store endringer i Oslo byråd.

Publisert Sist oppdatert

Kjetil Lund (Ap) tar over som byråd for næring og eierskap etter Geir Lippestad (Ap). Samtidig bytter Tone Tellevik Dahl (Ap) og Inga Marte Thorkildsen (SV) saksfelt – Tellevik Dahl blir byråd for eldre, helse og sosiale tjenester, mens Thorkildsen tar over oppvekst og kunnskap.

Det skriver byrådet i en pressemelding tirsdag formiddag.

– Geir Lippestad har bedt meg om å få fratre som byråd. Det har jeg akseptert, sier byrådsleder Raymond Johansen i pressemeldingen.

Johansen påpeker at Lippestad har gjort en solid jobb for byrådets satsing på næringsutvikling, integrering og mangfold. At han har løftet næringspolitikken, styrket kommunens eierskap og ledet arbeidet med å gjennomføre Norgeshistoriens største krafttransaksjon.

– Han har stått stødig i håndteringen av flyktningkrisen i 2016. Jeg er takknemlig for den jobben Geir har gjort, og er glad for at han ikke forlater politikken, men går tilbake til bystyret der han vil være fast representant for Arbeiderpartiet, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Geir Lippestad har bedt meg om å få fratre som byråd. Det har jeg akseptert

I hardt vær om Oslo-boliger

Advokat Geir Lippestad ble utnevnt som byråd etter kommunevalget i 2015, og var før det et ubeskrevet blad i norsk toppolitikk. Han har vært i hardt vær de siste månedene etter Nettavisens og Dagens Næringsliv avsløringer i den såkalte «boligbygg-saken». Lippestad var politisk ansvarlig for den kommunale boligbedriften Boligbygg Oslo KF, som har handlet overprisede boliger på vegne av Oslo kommune. Boligbygg er et kommunalt foretak som eier, forvalter og leier ut Oslos kommunale boliger. Boligbygg har over 11.000 boliger og er Norges største utleier av boliger, fordelt på 15 bydeler.

Nylig gikk Jon Carlsen av som daglig leder i Boligbygg Oslo KF og tidligere i år ble også styrelederen byttet ut. Oslo kommune har gjennom Boligbygg kjøpt 51 leiligheter for 222 millioner kroner av konkursgjengangere. Ifølge Dagens Næringsliv var det lite dokumentasjon ved flere av kjøpene. Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) har opplyst at Økokrim er varslet om saken.

Kjetil Lund kommer

Foto KOMMER: Kjetil Lund går fra Statskraft for å bli næringsbyråd i Oslo kommune. (Gorm Kallestad / NTB scanpix)

– I dag har jeg utnevnt Kjetil Lund (Ap) som byråd for næring og eierskap. Han er samfunnsøkonom med lang erfaring fra både embetsverk og politisk ledelse i departement og regjering. Med Kjetil Lunds erfaring fra kraftbransjen og klimaarbeid får vi ytterligere styrket arbeidet med aktivt eierskap og utvikling av grønt næringsliv, sier Raymond Johansen.

Kjetil Lund (47) er samfunnsøkonom og kommer fra stillingen som direktør for myndighetskontakt og klimapolitikk i Statkraft. I perioden 2009 til 2014 var Kjetil Lund statssekretær i Finansdepartementet. I 2014 ledet Lund sekretariatet da Jens Stoltenberg var FNs spesialutsending for klima.

Byrådsbytte

Foto BYTTER PLASS: Tone Tellevik Dahl blir ny byråd for eldre, helse og sosiale tjenester. Inga Marte Thorkildsen blir ny byråd for oppvekst og kunnskap. (NTB scanpix)

– Etter to år er det naturlig for meg å se på oppgave-sammensetningen. Derfor har jeg gjort en rokade i byrådet hvor Tone Tellevik Dahl (Ap) og Inga Marte Thorkildsen (SV) bytter saksfelt, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Byråd Inga Marte Thorkildsen har fratrådt som byråd for eldre, helse og sosiale tjenester. Byråd Tone Tellevik Dahl er utnevnt som ny byråd for dette feltet.

Byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) har fratrådt som byråd for oppvekst og kunnskap (OVK).
Byråd Inga Marte Thorkildsen er utnevnt som ny byråd for dette feltet.

– Tone Tellevik Dahl og Inga Marte Thorkildsen er begge dyktige og erfarne politikere, som har samarbeidet tett med bydelene. De er handlekraftige byråder og rokeringen vil styrke begge saksområdene, påpeker Johansen.

Justeringer i byrådenes porteføljer

I forbindelse med endringene i byråd gjøres justeringer i porteføljen mellom byrådsavdelingene, heter det videre i pressemeldingen.

Integrerings- og mangfoldarbeidet flyttes fra byrådsavdeling for næring og eierskap til byrådsavdeling for helse, eldre og sosiale tjenester som nå har skiftet navn til eldre, helse og arbeid (EHA).

For å styrke oppvekstfeltet, med tidlig innsats og tettere samarbeid på tvers, flyttes barnevern, helsestasjonene og skolehelsetjenesten fra byrådsavdeling for helse, eldre og arbeid til byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap.

Powered by Labrador CMS