Samfunn

Hadja Tajik (Ap) på scenen under innovasjonstalen 2017

Innovasjon trenger ikke være dyrt

Felles læringsarenaer mellom offentlig og privat sektor nødvendig for bedre innovasjon.

Publisert Sist oppdatert

Innovasjon trenger ikke være dyrt eller høyteknologisk, noen ganger holder det å se problemer fra en ny vinkel, sier Monika Skaret fra Innovasjon Norge til en stappfull marmorsal på Sentralen i Oslo. Her hadde rundt 450 påmeldte møtt opp for å få med seg lanseringen av årets Drømmerløftapport og Anita Krohn Traasets årlige «innovasjonstale» onsdag denne uken. Skaret fikk støtte fra professor i økonomisk historie ved Universitetet i Oslo, Einar Lie:

– Det offentlige må bli flinkere til å ta ideer i bruk, sier Lie, som var gjest under arrangementet.

Offentlig-privat samarbeid om innovasjon er temaet for Drømmeløftrapporten 2017. For å lykkes med et godt samarbeid, mener Lie man må opprette felles læringsarenaer for det offentlige og det private næringslivet:

– Innovasjon er noe som må forstås fra flere synsvinkler. Det nytter ikke å nøye seg med økonomi for å forstå innovasjon, sier Lie.

Besparelser, økt produktivitet og bedre tjenester i offentlig sektor, samt bedrifter som kan utvikle løsninger og kunnskap som kan brukes til å erobre andre markeder i inn- og utland er ifølge rapporten noen av grunnene til at et offentlig-privat samarbeid om innovasjon er løsningen på mange av utfordringene Norge står overfor i fremtiden.

Look to Nederland

Næringsminister Monika Mæland innledet arrangementet med en film som tok for seg en av utfordringene som omtales i rapporten – nemlig eldrebølgen. Stadig færre mennesker er i jobb sammenlignet med dem som blir pleietrengende. I 2030 vil andelen over 67 år øke til 17 prosent, og i 2050 anslår man at andelen vil nå 21 prosent. Andelen barn og unge under 15 år vil fortsatt synke, til om lag 18 prosent i 2050. Dette kan skape problemer når det kommer til å finansiere dagens velferdsordninger framover, uten å skjerpe skattene eller kutte i andre offentlige utgifter. Forekomsten av alvorlig depresjon blant mennesker over 65 år er dobbelt så høy som i den øvrige befolkning. Forskning viser at nær en tredjedel av eldre sykehjemspasienter opplever former for depresjon, og forekomsten er spesielt høy blant personer med demens. I Norge er ensomhet blant eldre mennesker et prioritert område i folkehelsearbeidet.

I Nederland tok lederen for det lokale eldrehjemmet Humanitas i byen Deventer, Gea Sijpkes, grep da myndighetene kuttet i tilskuddet til eldrehjemmet. Ideen han fikk gikk ut på å tilby studenter gratis bolig på eldrehjemmet – mot at de holder beboerne der med selskap. I dag bor seks studenter sammen med de 160 eldre på senteret. I tillegg til å være et tiltak mot ensomhet og passivitet, har tiltaket spart staten for utgifter. Etter at prosjektet ble kjent har flere eldrehjem meldt sin interesse, og tilsvarende prosjekter er nå i gang både i Frankrike, Spania og Finland. Her i Norge har Venstre-politiker Bernt Bucher Johannessen tatt til orde for å teste ut den samme modellen blant studenter og eldre i sin hjemkommune Asker.

Koding som morsmål

Like før leder for Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, gikk i gang med sin innovasjonstale entret nestleder for Arbeiderpartiet Hadja Tajik scenen. Hun mener myndighetene må være mer ambisiøse sammen med næringslivet:

– Digitalisering handler mer om mennesker enn om teknologi. Digitalisering er noe som griper inn i store områder, og kommer til å påvirke alle. Dette er noe vi må møte på ulike måter og nivåer, sier Tajik.

– Vi må ikke tro at folk kommer til å gjøre den samme jobben om noen år som de gjør nå. Mye kommer til å endre seg framover. Vi trenger kompetansereformer i arbeidslivet, og oppdateringer i skolen. Arbeiderpartiet mener vi må starte med å få programmering og koding inn i skolen. På denne måten kan neste generasjon forstå koding som et morsmål, sier Tajik.

Powered by Labrador CMS