Samfunn

OPPRYKK? Denne uken deltok den ferske stortingsrepresentanten Lars Haltbrekken i sitt aller første stortingsmøte som folkevalgt.

Lars ­Haltbrekken – rødgrønn lyttepost

Da den lengst sittende lederen i Naturvernforbundet endelig skiftet beite, var veien videre kortere enn den kanskje ser ut som.

Publisert Sist oppdatert

Etter mange år som viktig premissleverandør til SV-grønn miljø- og klimapolitikk har Lars Haltbrekken nå blitt stortingsrepresentant for SV.

Hva trønderen Lars Haltbrekken gjorde før han ble 22 år gammel, skal forbli en hemmelighet i denne sammenhengen, men derfra og ut har han jobbet med miljø og klimasaken.

Les mer:

Klima-broiler

I 1993 ble 22 år gamle Lars Haltbrekken nestleder i Natur og ungdom. Siden da har han jobbet for en grønnere og mer klimavennlig framtid under Naturvernforbundets paraply. Snart ble han leder for Natur og ungdom (1995), og da verneplikten kalte ble han sivilarbeider i moderorganisasjonen Naturvernforbundet. Derfra tok det tid før han kom seg videre: Han gikk fra sivilarbeider til forbundets energi- og klimautvalg før han rykket opp til nestleder i 2003. Så i 2005 bla Lars Haltbrekken ble valgt til leder i Norges Naturvernforbund. Og der ble han sittende. Han ble siste gang gjenvalgt som leder for en ny toårsperiode på landsmøtet i 2015, og er den lengstsittende lederen i organisasjonens historie.

I 1993 ble 22 år gamle Lars Haltbrekken nestleder i Natur og ungdom. Siden da har han jobbet for en grønnere og mer klimavennlig framtid

Klima-familien

På toppen av landets største og eldste natur- og miljøorganisasjon, har Haltbrekken skaffet seg både makt og politisk innflytelse. At han er gift med tidligere partisekretær Silje Schei Tveitdal i SV har gjort at Haltbrekken særlig har blitt lyttet til på rødgrønn side i politikken.

Tveitdal er datter av Svein Tveitdal som var den første lederen av GRID-Arendal – et informasjonssenter om internasjonale miljøproblemer som er opprettet med midler fra FN og den norske regjeringen. Der har også Haltbrekken vært innom. Silje Schei Tveitdal har for øvrig også vært både nestleder og leder i Natur og ungdom…

Klimafamilien Haltbrekken og Schei Tveitdal har nå byttet om på sine interne roller. Mens hun har startet PR-byrået Footprint – med knallgrønn forretningside, er Lars Haltbrekken nyvalgt stortingsrepresentant fra Trøndelag. For SV, selvsagt. Selv sier Haltbrekken at hans livslange kamp for klimaet fortsetter – bare på en litt annen arena.

Powered by Labrador CMS