Samfunn

TV-serien Skam løftes frem som historisk av tidligere dansk kulturminister, Bertel Haarder.

Legendarisk dansk kulturminister: ­­– Skam er et nordisk gjennombrudd av historiske dimensjoner

Bertel Haarder vil tvinge de nordiske statskanalene til å samarbeide - slik at ungdommen kan få se Skam uten undertekster.

Publisert Sist oppdatert

Danmarks lengstsittende kulturminister Bertel Haarder gjorde oppstandelse da han la frem sin kulturkanon hvor han presenterte hva som burde være en viktig del av dansk kultur, og hva som ikke nødvendigvis var det. Haarder gikk av som statsråd i slutten av november.

Det eneste som kan gjøre meg til sosialist er opphavsrettskapitalismen. Bertel Haarder

I en kronikk på det danske nettstedet Altinget skriver han nå at TV-serien Skam fra Norge i høyere grad enn noe politisk tiltak har klart å samle Nordens unge og utvide deres domene, hjemmebane og horisont.

Haarder har latt seg imponere av at dansk ungdom i hopetall har søkt seg frem til NRKs sider og sett Skam uten dansk oversettelse. Ifølge Haarder sier unge at de forstår norsk etter å ha sett to episoder, noe som er ganske utenkelig ellers.

Opphavsrettskapitalisme

Men Haarder er misfornøyd med at sendingene nå er sperret for danske seere. Problemet er at NRK har mottatt er krav om betaling for lisensrettighetene til musikken i serien og derfor ikke lenger kan la danske seere streame direkte.

At Danmarks Radio viser episodene med danske undertekster er ingen tilfredsstillende løsning, ifølge Haarder.

– Jeg har ofte sagt i min alt for korte tid som kulturminister: Det eneste som kan gjøre meg til sosialist er opphavsrettskapitalismen, skriver han.

Han tror løsningen må være av politikerne pålegger DR, NRK og SVT å sikre naboadgang til programmet og han vil ta dette opp med sin etterfølger.

Powered by Labrador CMS