Samfunn

Illustrasjonsfoto.

Reduserte helsekostnadene med 40 prosent

Nederland har revolusjonert helsesektoren med konseptet «naboomsorg».

Publisert Sist oppdatert

Helsearbeid blir i det fleste land gjennomført av ukvalifiserte arbeidstakere på minstelønn.

Den økonomiske rasjonaliseringen for dette systemet er: hvorfor betale for profesjonelle når du ikke trenger å gjøre det?

En nederlandsk tilnærming til helse-og omsorg snur derimot dette argumentet på hodet: hvorfor bruke penger på noen som ikke er fagutdannet?

Det viser seg nemlig at bruken av kvalifiserte sykepleiere ender opp med å være billigere, skriver World Economic Forum.

Helsetrener

Det nederlandske ordet «Buurtzorg», som betyr naboomsorg, tillater sykepleiere å fungere som helsetrenere for deres pasienter. De gir dem råd om hvordan brukerne holder seg sunne, driver medisinsk oppfølging og tar egne initiativ.

Denne proaktive prosessen har gjort det mulig for det nederlandske helsevesenet å redusere kostnadene med rundt 40 prosent. Tiden til administrasjonen i helsesektoren er kuttet med svimlende 50 prosent.

«Forebygging er bedre enn behandling,» er kjerneverdien til Buurtzorg- modellen. Som helsetrenere fokuserer sykepleierne primært på forebyggende helsetiltak for pasienten og deres familie.

Forebygging er bedre enn behandling

– Om en nødsituasjon skulle oppstå, vil nødvendig helsepersonell selvfølgelig bistå, skriver nettavisen.

Det som skiller Buurtzorg fra annet helsepersonell er friheten sykepleierne har til å bruke sitt eget initiativ til å administrere omsorg uten å bli belastet av hierarkiske styringsstrukturer.

Gyllen regel

Den gylne regelen for modellen er at sykepleiere skal bruke minst 61 prosent av tiden sin sammen med pasienter. Administrerende oppgaver er å regne som andregradsoppgaver.

For å oppnå dette, er alle sykepleierne utstyrt med smarte IT-løsninger som gir dem informasjon i sanntid og er direkte knyttet til pleieprosessen, noe som reduserer de administrative kostandene betydelig.

Det var den nederlandske sykepleieren Jos De Blok som utviklet Buurtzorg-modellen i 2006 med et team bestående av fire sykepleiere. Nå jobber opp til 12 sykepleiere i team og har ansvaret for mellom 40 og 60 mennesker i et bestemt område.

Buurtzorg har oppnådd en reduksjon på 50 prosent i omsorgstimer, bedret kvaliteten på omsorgen og økt arbeidsgodtgjørelsen for sine ansatte

I dag finnes det 900 slike team i Nederland. 50 personer jobber i administrasjonen og 20 personer driver opplæring.

Buurtzorg har redusert kostnadene til det nederlandske helsevesenet med rundt 40 prosent. Kostandene per time er høyrere men dette kompenseres av at det kreves færre timer for å utføre omsorgen.

En undersøkelse gjennomført av KPMG viser at Buurtzorg har oppnådd en reduksjon på 50 prosent i omsorgstimer, bedret kvaliteten på omsorgen og økt arbeidsgodtgjørelsen for sine ansatte.

Eksporterer til utlandet

En aldrende verdensbefolkning har ført til skyhøye globale omsorgskostnader. Da er det kanskje ikke så merkelig at andre land har begynt å få øyene opp for den nederlandske naboomsorgsmodellen.

Land som Storbritannia og Sverige er allerede i gang med å teste ut modellen. En rekke andre land som Østerrike, Tyskland, Japan og USA skal også snart sette opp pilotprosjekter.

– Dersom det er muligheter for at potensielle hindringer som finansiering og lovgivningen rundt de administrative systemene kan forhandles om, er det en sjanse for at «naboomsorg» kan sette verdensstandarden, skriver World Economic Forum.

Powered by Labrador CMS